През август министър-председателят на Япония Шиндзо Абе обеща, че частният

...
През август министър-председателят на Япония Шиндзо Абе обеща, че частният
Коментари Харесай

Япония има план да сложи край на влиянието на Китай в Африка

През август министър-председателят на Япония Шиндзо Абе даде обещание, че частният бранш ще влага в Африка 20 милиарда $ в границите на 3 години. Освен това страната ще предложи поддръжка на континента за вложения, нововъведения и предприемачеството.

Обещанието бе обещано на 7-ата Международна конференция за африканско развиване в Йокахома. Тя е единствено едно от редица такива събития, които целят да подкрепят Африка и да открият търговски връзки с сътрудници оттова. Сериозното наличие на Китай в континента обаче надминава всички планове на други страни най-малко към този момент. Пекин е най-големият търговски сътрудник и източник на средства за създаване на инфраструктура в Африка. През предходната година китайският президент Си Дзинпин даде обещание 60 милиарда $ за създаване на такива планове, написа Quartz.

Ако Пекин залага на финансирането на огромни инфраструктурни уреди, които се виждат, Токио се насочва към партньорства за подкрепяне развиването на технологиите, нововъведенията и адаптирането към климатичните промени. Стратегията на Япония се опълчва на тази на Китай, като Токио концентрира напъните си в основаване на партньорство, което цени свободата, откритите закони и пазарната стопанска система, без мощ или насила.

" Това е отдалечаване от обичайна помощ, която се основава на по-комерсиални цели. Тя се показва с поддръжка на африканските стратегии за развиване ", показва Кобус ван Стаден, откривател на връзките сред Китай и Африка в Южноафриканския институт за интернационалните въпроси.

Но по думите му Пекин е изиграл огромна роля, с цел да потвърди, че е допустимо да се построи сполучливо партньорство с африкански страни. Предвид бързо възходящото население на континента, бързото адаптиране към технологиите и подобренията в инфраструктурата и образованието, Африка може да се трансформира в икономическа мощност през идващия век съгласно ван Стаден.

Япония от ден на ден предизвиква своите компании да работят с африкански стартъпи и даже улеснява евентуални срещи за договаряне на съдействие. Бизнесът в " страната на изгряващото слънце ", сходно на Китай, гледа на Африка като удобна дестинация за вложения.

Миналата година автомобилният производител Toyota влага 2 милиона $ в кенийската логистична компания Sendy, а Sumitomo Corporation от огромната комерсиална група Sumitomo влага в компанията за слънчеви панели M-Kopa в Найроби. Японската застрахователна компания Sompo Holdings финансира платежната платформа BitPesa, а нигерийското приложение за мотоциклети Max събра 7 милиона $ от японския производител на мотоциклети Yamaha. В края на август автомобилният производител Mitsubishi също вложи 50 милиона $, с цел да помогне на африканската компания BBOXX за слънчеви панели да се разшири в Азия.

Тези вложения дружно с обещанията от конференцията през август за стимулиране на дребния и междинен бизнес са жизненоважни съгласно Джордж Гачара, ръководещ сътрудник във фонда HEVA в Найроби.

" Ако желаеме да забележим смяна в континента, няма по какъв начин да пренебрегнем частния бранш. Трябва да се възползваме от опцията да получим от Япония умения и познания в региона на цифровите технологии и да се подготвим за бъдеще, в което механизацията и огромните данни ще трансформират заетостта ", изяснява Гачара.

На срещата в Йокахома, Абе не е показал други съответни суми за вложения, което съгласно експерти показва подозрения по отношение на стабилността на световната стопанска система и е знак, че апетита за заеми понижава. Китай получи рецензии поради това, че със заемите, които отпуска, вкарва африканските страни в дълг.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР