През август миналата година, по време на срещата на върха

...
През август миналата година, по време на срещата на върха
Коментари Харесай

Ето коя държава има най-голяма полза от разширяването на БРИКС

През август предходната година, по време на срещата на върха на БРИКС, шест страни получиха публична покана да се причислят към алианса.

Сред тях бяха Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Египет, Аржентина, Иран и Етиопия. Въпреки това, вземането на това решение не беше елементарно за блока, като Китай изигра основна роля в убеждаването на другите страни от БРИКС да одобряват това разширение.

Китай, като преобладаваща мощ в Азия, беше значим покровител на разширението на блока БРИКС. Не е изненадващо, че съгласно мнозина Китай ще завоюва най-вече от това разширение. Страната преглежда БРИКС като скъп инструмент за взаимоотношение с световния Юг и за противопоставяне на въздействието на Съединени американски щати.

Брайън Харт, академик от Оксфордския университет по политика, повдигна подобаващи въпроси по отношение на преимуществата, които Китай извлича от присъединяване си в БРИКС.

Преди срещата на върха на БРИКС китайският посланик Ван И характеризира БРИКС като “ “.

По-нататък Харт означи, че китайските публични лица са употребявали концепцията за разширение като опция за определяне на контакти с представители на други страни за пускане на нови начинания. По време на срещата на БРИКС дипломатът И взе присъединяване в срещи на четири очи с водачи от 10 страни, в това число Бангладеш, Куба, Етиопия и Иран.

Харт също по този начин прегледа гледната точка на Пекин за БРИКС като значим инструмент за противопоставяне на световното въздействие на Г-7. За да се показа подтекстът, Г-7 включва най-големите демократични и развити стопански системи: Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати.

Макар че БРИКС се концентрира главно върху дедоларизацията, тя се стреми да ограничи и господстващото състояние на някои страни от Г-7 в международен мащаб, изключително във връзка с търговията и пазарното въздействие.

Освен увеличението на въздействието, разширението на БРИКС докара до над 10 % нарастване на общия Брутният вътрешен продукт на групата в международен мащаб. Макар че той към момента не доближава общия Брутният вътрешен продукт на Г-7, разликата е намаляла доста с няколко трилиона.

С включването на Саудитска Арабия и ОАЕ се ускорява контролът върху международните енергийни доставки. Това допълнение е от особена изгода за Китай, който е най-големият консуматор на сила в международен мащаб.

Нещо повече, Харт твърди, че размерът и въздействието на Китай вършат невероятно пренебрегването му от страните от БРИКС.

Освен това, съгласно мнозина в случай че блокът реши да предприеме ново разширение, Китай безспорно ще има доста въздействие в процеса на взимане на решения.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР