През август бюджетният излишък на Русия се изпари. Не само

...
През август бюджетният излишък на Русия се изпари. Не само
Коментари Харесай

Русия сама си създаде проблеми, като загърби европейските газови пазари 

През август бюджетният остатък на Русия се изпари. Не единствено се изпари, само че е регистриран месечен бюджетен недостиг от близо 6 милиарда $. Това е повече от бюджетния недостиг на Украйна, която е нападната и окупирана и няма доходи от нефт, написа в профила си във Фейсбук Георги Ангелов, старши икономист на Институт Отворено общество – София.

Голям проблем за Русия. Проблем, който тя сама си сътвори. В началото на войната Русия манипулираше цените на природния газ в Европа и получаваше рекордни доходи от продажбите на природен газ. Но напролет Газпром спря напълно газопровода Ямал, понижи доста количествата през Украйна, а през лятото ограничи с 80% доставките на газ по Северен поток. Така към този момент продаваните количества газ в Западна Европа са минимални, надлежно приходите се сринаха.


През септември обстановката ще е още по-негативна, тъй като Газпром напълно спря Северен поток при започване на месеца, което значи, че Газпром няма да получи нито цент от най-големия си клиент – Германия. Общо взето, в случай че доставяш нулеви количества газ имаш и нулеви доходи. Независимо каква е цената.


Ще угаси ли Русия новите искри сред Армения и Азербайджан?
Газпром усилва в известна степен износа към Китай – само че към Китай има единствено един газопровод и няма бърз метод да се усили потенциалът. По-големият проблем е, че газопроводите в Европейска Русия и газопроводите в Азиатска Русия нямат връзка между тях. Така че газът за Европа не може по никакъв метод да се пренасочи към Китай (Русия най-накрая разбра, че е свястно да има терминали за полутечен газ, с цел да може да продава газа си по целия свят, само че построяването на терминали изисква дълго време и достъп до западни технологии, които в този момент са под санкции). Но най-големият проблем е, че Китай употребява слабостта на Русия и заплаща неуместно ниски цени за газа. Отказът на Газпром от европейския пазар ще коства скъпо.

Междувременно, цената на петрола падна доста през лятото. Напук на всевъзможни прогнози за астрономически цени от 380 $ за барел, цената в действителност падна под 100 $ за барел – а съветската цена е още по-ниска, към 60-70 $. Причината е, че множеството огромни пазари заобикалят съветски нефт и го взимат единствено в случай че получат огромна отстъпка.

Безаналогово: Новото виенското колело в Москва се повреди незабавно
Тепърва ще има проблеми и с петрола, тъй като глобите върху петрола ще влязат в действие през декември и Русия няма да може да продава нефт в Европа. Г-7 също по този начин е в развой на завършване и на таван на цената на съветския нефт. Така че и количествата, и цените на съветския нефт ще намалеят – т. е. приходите ще падат още повече.

Непетролните доходи в съветския бюджет също се срутват, с 37%, тъй като съветската стопанска система е в тежка криза. Изкуствено поддържаният надценен курс на рублата убива промишлеността. Санкциите лимитират достъпа да вносни технологии и съставни елементи, които стопират цели промишлености (Русия, да вземем за пример не може да създава коли поради липса на вносни части). Телекомите не могат да влагат в мобилната мрежа, тъй като няма импорт, съумяват да поддържат мрежата с запаси от предходни години – само че те ще свършат в някакъв миг. bg voice

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР