През април догодина се очаква ваксините срещу COVID-19 да бъдат

...
През април догодина се очаква ваксините срещу COVID-19 да бъдат
Коментари Харесай

Очаква се през април догодина в България да има ваксини срещу COVID-19

През април следващата година се чака имунизациите против COVID-19 да бъдат в България , тъй че всеки, който има предпочитание, да се имунизира. Това разгласи здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на Националния действен щаб.

" Нямаме характерен медикамент за лекуването на ковид. Надяваме се скоро той да бъде открит. Както се надяваме Европейската комисия сполучливо да завърши договорирането на имунизациите и през април имунизациите да бъдат тук за българските жители. За да могат да бъдат налични за тези, които имат предпочитание, непринудено да си ги сложат и да успеем да се преборим с тази пандемия ", разясни здравният министър и добави, че не е време за празнуване, а за разсъдък. 

Ситуацията в страната все още: от началото на седмицата излекуваните пациенти с коронавирусна зараза са 1417. От предходната седмица, от предходния брифинг до момента, излекуваните в България са 2788. По данни на осведомителната система в лечебните заведения в страната са настанени 3191 пациенти, от които 293 са в интензивни отделения.  Заетостта на леглата , които се позлат за лекуване на пациенти с ковид, е почти към 30%, а на тези в интензивните отделения - към 20%. Броят на лекарите, мадицинските сестри, санитари и различен мадицински личен състав, който е инфектиран от началото на епидемията до момента, са 2664. Активните случаи са 1276, от които 90 са в лечебните заведения, а единствено 7 са настанени в интензивни отделения. 

" Навлизаме в извънредно сериозна фаза на болестта в България " , заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той благодари на жителите за разсъдъка, който надвива, и спазването на противепидемините ограничения. " Най-важната мярка е носенето на маска на закрито. Следващата мярка е обществената отдалеченост. Най-важно е да провим разсъдък и да мислим за околните си - тези, които можем да предпазим и тези, които можем да заразим ", моли той.

По думите на проф. Ангелов страната е обезпечена с нужното, с цел да отговори на потребностите при разпространяването на COVID-19. Днес ще дойдат още 1700 флакона " Ремдесивир ", част от договорираната доставка за България за месец ноември. Следващото количество, което ще дойде през другата седмица, е в размер на 4300 флакона. Нямаме дефицит на медикамента " Ремдесивир ". 

" Нека всички български жители, които имат признаци на коронавирусна зараза, които лежат в лечебните заведения, да не гледат на лекарството " Ремдесивир "  като панацея. Всеки медикамент, който се ползва и взе участие в лечебните схеми за лекуване на пациенти с ковид, има и странични резултати, както всеки един медикамент, който следим ", добави министърът на опазването на здравето. 

" Положението в Европа сега е най-тежко в целия свят ", заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.  България се подрежда на 13-то място по заболяемост в Европа и на 4-то на Балканите. Смъртността в страната ни подрежда на 10-о място в Европа и на 4-то на Балканите. В Европа има единствено 6 страни, които към момента са в оранжевата зона - Норвегия, Финландия, Латвия, Естония и Гърция. Всички останали страни са в алената зона с над 120 заболели на 100 000 души население. 

В България заболеваемостта за 14-дневен интервал е 388 заболели на 100 000 души население. Това ни подрежда на 17-то място измежду 31 страни в Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство и на 4-то място на Балканския полуостров. 

Според доцент Кунчев няма проблем теоретически България да доближи равнищата на Чехия и Белгия. " Ако това стане, ние ще имаме над 10 000 инфектирани на ден и над 300 смъртни случая дневно. Не е наложително този сюжет да се разиграе, само че е безусловно допустимо ", сподели той и добави, че единствено три области у нас - Видин, Добрич и Силистра остават в оранжевата зона. 

" В момента в лечебните заведения в България се лекуват 3 200 души. Те получават цялостната здравна помощ, в това число лечебните препрати, които получават болните в целия свят. Много е елементарно на фона на тези 3 200 души да намериш трима, при които е имало закъснение на колата за спешна помощ и не е имало навременно приемане в болничното заведение и някакво недоразумение сред общопрактикуващ доктор, Спешна помощ, болница и така нататък Положението в Европа е извънредно тежко, най-тежко в целия свят сега. Континентът влезе в кривата на повишение на заболяемостта и то доста ", съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. 

 

 

 

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР