През 2023 година в Южна Америка се навършват годишнини, които

...
През 2023 година в Южна Америка се навършват годишнини, които
Коментари Харесай

Чили и Аржентина: забравени ли са ужасите на диктатурата

През 2023 година в Южна Америка се навършват годишнини, които са от извънредно значение за бруталната история на военните диктатури на континента. 

Преди 50 години Салвадор Алиенде е свален с пуч в Чили. Преди 40 години аржентинците отиват до урните, с цел да върнат страната назад към демокрацията. Но и в двете страни десницата набира мощ, а омаловажаването на терора от 20 век е част от политическата ѝ тактика. В Чили пораства броят на феновете на Пиночет, които се пробват да попречват приемането на нова конституция.

В Аржентина пък президентските избори може да бъдат завоюва от десен политик, който атакува остро комунистите и слага под въпрос броя на жертвите на диктатурата. И двамата имат едни и същи идоли: Тръмп и Болсонаро, споделя в собствен репортаж Ане Херберг от АРД. 

Броят на феновете на Пиночет в Чили се е удвоил

Германската обществено-правна медия предава от демонстрациите в Сантяго де Чили на 11 септември. Около 200 души са се събрали, с цел да честват идването на власт на диктатора Аугусто Пиночет преди 50 години. Франсиско Муньос, който води демонстрацията, споделя: " Чили беше стопански и политически унищожена от Алиенде ". Мъжът е убеден, че същинската тирания е наложена от социалиста Салвадор Алиенде при започване на 1970-те. 

В Чили пораства делът на хората, които считат, че хунтата при Пиночет не е била чак толкоз лошаСнимка: AFP/epa/dpa/picture-alliance

Крайнодясната организация на Муньос се споделя " Отбор патриоти ". Те са единствено образец за една доста по-широка наклонност. По информация на Института " Мори "  броят на феновете на Пиночет в Чили се е удвоил в последните 10 години - от 18 на 36 %. За тях мъченията, изгубванията и убийствата са били належащо зло. Те одобряват диктатурата за време на стопански напредък. 

Според Марта Лагос, която управлява " Мори ", повода е в актуалните проблеми на страната. Политиците не оферират решения на задълбочаващите се рецесии, измежду които общественото неравноправие и корупцията. Левият президент Габриел Борич, който беше лъч вяра за смяна, разочарова мнозина поради свадите и грешките в ръководството на държавното управление му. " Хората виждат партиите като нарушители. И си споделят: Ех, в случай че имахме някой с твърда ръка, който да донесе ред и сигурност, това би било отлично. Такъв беше Пиночет, значи желаеме Пиночет ", изяснява Лагос. 

Десните са в напредък и в Аржентина

Склонността към изкривяване на историята обаче е забележима надалеч освен в Чили. След провалянето на Жаир Болсонаро в Бразилия, последователите му щурмуваха държавните здания, сякаш с цел да предотвратят комунистическа тирания. В Аржентина, която се счита за образец във връзка с историческия спор за диктатурите, изборите през октомври може да бъдат извоювани от Хавиер Милей, чиято крайнодясна кандидатка за вицепрезидент слага под въпрос историята. 

Кандидатът за президент на Аржентина Хавиер Милей (в средата) слага под подозрение жертвите на военната диктатураСнимка: REUTERS

" В Аржентина за пръв път се появи различна нова десница в лицето на либертарианеца Хавиер Милей, който се възползва главно от разочарованието от икономическата обстановка и държавното управление. Правителство, чийто флагман постоянно е била политиката му в региона на човешките права ", изяснява социологът Пабло Стефанони. Според него Милей употребява отричането на историята, както и на климатичните промени, с цел да разшири поддръжката си в десния набор. 

За разлика от Аржентина, в Бразилия и Чили структурна гражданска война след края на диктатурите няма. В Чили към момента е годна конституцията от 1980 година, призната по времето на Пиночет, която значително остави на власт елита от времето на военната хунта. Едно от настояванията на митингите през 2019 година беше тази конституция най-сетне да бъде анулирана. Но първият план за нова конституция се провали на референдума през октомври 2022 година. Един от водачите на акцията срещу беше Франсиско Муньос. В Конституционния съвет, който работи върху плана за нова конституция, болшинство имат десните. Най-вече републиканците на Хосе Антонио Каст, обожател на Пиночет, Болсонаро и Тръмп, който за момента има най-хубави шансове на президентските избори през 2024 година, обобщава АРД. 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР