През 2021 г. цялостната архитектура на средата за сигурност в

...
През 2021 г. цялостната архитектура на средата за сигурност в
Коментари Харесай

Националната сигурност за 2021: Основни рискове бяха COVID, инфлацията и политическата нестабилност

През 2021 година цялостната архитектура на средата за сигурност в България беше повлияна от продължаващото разпространяване на COVID-19 и дейностите на страната за справяне с него. Инфлацията и политическата рецесия дружно с COVD-19 са едни от главните фактори, които са накърнили националната сигурност, написа в годишния отчет за положението на националната сигурност на България през 2021 година, съобщи БГНЕС. Документът бе признат на съвещанието на служебния кабинет на 21 декември.

Пандемичната конюнктура породи най-големи провокации за здравната ни система и изведе на напред във времето обилни дефицити в нея. Силно повлияни от рестриктивните мерки поради пандемията продължиха да бъдат туристическият и транспортният бранш, които понесоха обилни финансови загуби. Въпреки отрицателното влияние на пандемията върху всички сфери, за миналата година беше регистрирано известно възобновяване по отношение на 2020 година

Успоредно с това, от началото на 2021 година беше регистрирано ускорение на инфлацията, като главен фактор за това беше повишаването на суровините на международните пазари и най-много на енергоносителите.

Допълнително предизвикателство за естественото действие на средата за сигурност беше почналата през 2020 година политическа неустойчивост, довела до осъществяване на парламентарни избори три пъти в границите на 2021 година Липсата на постоянно държавно управление и късите мандати на 45-ото и 46-ото Народно заседание доведоха до съмнения, неизясненост и неустановеност при вземането на решения и предприемането на дейности, касаещи политиките в обособени области в средносрочен и дълготраен проект.

На фона на политическа и обществена неустойчивост, подбудени от пандемията от COVID-19 и подхванатите от страната ограничения за преодоляването й, през 2021 година българските жители гласоподаваха три пъти за Народно заседание, като дружно с последните парламентарни избори бяха извършени и такива за президент и вицепрезидент. Изборите бяха предшествани от продължителни митинги, които бяха най-интензивни през лятото на 2020 година Основното искане на протестиращите беше смяна на статуквото и битката с корупцията.

Това даде отражение върху предизборните акции на партиите, множеството от които издигнаха лозунги за справяне с корупцията. Изборните резултати и от трите парламентарни избори демонстрираха, че българските жители гласоподаваха доверие и дадоха мандат на така наречен партии на митинга. Въпреки че последните завоюваха забележителен брой гласове, беше налице раздробеност на вота и липса на обединен концентратор на публичното доверие. В края на годината част от парламентарно показаните политически партии съумяха да се обединят към обща стратегия и да сформират настоящо държавно управление.

Липсата на болшинство за сформиране на настоящо държавно управление два следващи пъти и неналичието на съответни решения за съществуващите проблеми разочарова жителите в желанието им за смяна. Това откри израз в отдръпването от присъединяване в изборния развой. По публични данни на Централната изборна комисия общата изборна интензивност в страната е намаляла от 50.61% през м. април до 42.19% през м. юли и 40.23% през м. ноември.

Във връзка с пандемичната конюнктура и ограниченията за ограничение на разпространяването на вируса в края на м. април, директно преди изборите през м. юли, бяха направени промени в Изборния кодекс. С тях беше въведено наложително машинно гласоподаване за множеството гласоподаватели. Краткият интервал сред приемането на новите правила и осъществяване на вота ограничи времето за информиране на жителите за новите процедури и евентуално е обезкуражило основна част от възрастните гласоподаватели и хората с ниска компютърна просветеност да вземат участие в изборите.

Ангажирани с изборите държавни ведомства започнаха ограничения за гарантиране на законосъобразността на изборния развой и недопускане осъществяването на закононарушения срещу политическите права на жителите. По данни на Министерство на вътрешните работи доста повече бяха формираните досъдебни производства за закононарушения, свързани с пазаруване и пласиране на гласове, при изборите през м. ноември спрямо предишни избори. Установена беше нова процедура във връзка с следения избор - формиране на изборни секции с преносима изборна кутия, при която длъжностни лица вписват непозволено жители, които не дават отговор на условията на Изборния кодекс. Друга скица за отбягване на машинно гласоподаване беше обвързвана с заболели от COVID-19, които записват по-голям брой контактни с тях лица, за обезпечаване на опция за формиране на преносима изборна кутия.

Политическата неустойчивост и невъзможността за сформиране на постоянно държавно управление на два пъти през миналата година оказа отрицателно въздействие върху разнообразни сфери на средата за сигурност. Кратките мандати на 45-то и 46-то Народно заседание доведоха до закъснение във времето на разискването и гласуването на обособени нормативни актове. Временният темперамент на ръководство докара до неустановеност при вземането на решения и предприемането на дейности, касаещи политиките в обособени области в средносрочен и дълготраен проект.

В изискванията на две постоянни и две служебни държавни управления в границите на една година и в обстановката на продължаващо разпространяване на C0VID-19 породиха разминавания в препоръчаните модели за справяне с пандемичната конюнктура. Различните подходи и цели в използването на имунизацията понижиха доверието към имунизациите и доведоха до липса на поредност в процеса по имунизиране на популацията.

В подтекста на множеството избори през 2021 година бяха регистрирани дейности на непознати субекти, свързани с опити за интервенция в изборния развой. По време на всички провеждани избори в киберпространството бяха регистрирани офанзиви вид „ Отказ от услуги “ (DDoS, Distributed Denial of Service), които по своята същина не компрометират информацията, а са главно репутационни, доста постоянно съчетани с дезинформационни акции, амплифицирани в обществените мрежи. Такива офанзиви бяха осъществени и против онлайн акцията на „ Преброяване 2021 “ и против Националната здравна осведомителна система по отношение на издаването на т. нар „ зелени документи “.

Вътрешна миграция и демография

Задълбочаващата се демографска рецесия е един от факторите, който има отрицателно въздействие върху всички останали сфери от системата за национална сигурност. За 2021 година бяха изведени следните отрицателни демографски трендове, присъщи за страната: Намалява броят на живородените деца, коефициентът на обща раждаемост остава непроменен; Нараства броят на умрелите лица и коефициентът на обща смъртност; Нараства детската смъртност;

От 7 септември до 10 октомври 2021 година се организира 18-то броене на популацията и жилищния фонд в България. Данните от преброяването удостоверяват отрицателните демографски трендове, присъщи за страната през последните десетилетия.

Населението на страната към 7 септември 2021 година е 6 519 789 души. В интервала сред последните две преброявания популацията на страната е намаляло с 844 781 души, или с 11,5%. Резултатите демонстрират, че средногодишният ритъм на понижение на година се усилва от 0.7 през интервала 2001 - 2011 година на 1.2 през интервала 2011 - 2021 година.

За да не бъде позволено спиране на просветителната интеграция и за противопоставяне на риска от отпадане в обстановка на образование от разстояние от страна на Министерство на образованието бяха подхванати редица ограничения, измежду които: даване на преносими компютри на възпитаници и учители, които не разполагат с устройства за електронно обучение; обезпечаване на различни способи за снабдяване на образователни материали и приемане на противоположна връзка посредством включване на просветителните посредници и обществените служащи, подпомагащи изключително връзката сред учебното заведение и родителите; промени в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение, с които за интервала на образованието на учениците от разстояние в електронна среда учебните заведения могат за сметка на делегираните си бюджети да правят разноски за доставка на интернет съгласуваност по местоживеенето на учениците, които по обществени аргументи не разполагат с достъп до интернет. Бяха основани условия за компенсиране на изоставането в обучителния развой посредством спомагателни занимания; основана бе целеустремено националната стратегия „ Отново дружно “, целяща подкрепяне на ресоциализирането на децата и учениците след дългия интервал на изолираност. За повишение на качеството на предучилищното и учебното обучение бяха осъществени редица ограничения, съобразни със спецификата на социално-икономическата и демографската среда.

Информационен и киберриск

Катализираната от пандемията от COVID-19 ускорена цифровизация на основни публични връзки резервира ролята си на главен фактор за следената наклонност на повишение на киберзаплахите. Целите на зловредните похищения са блокиране на основни системи, добиване на финансови облаги, предизвикателство на обществено неодобрение в опит за дестабилизиране на обществата, дискредитиране на институциите и/или за придобиване или манипулиране на класифицирана или друга сензитивна информация. Нерядко нападенията се индуцират от други страни за реализиране на лични стратегически цели и тактически задания. В този подтекст нормални обекти на кибернападения са уреди от сериозната инфраструктура (основно в областта на енергетиката, финансите, опазването на здравето, обществените услуги и др.) и осведомителни системи на централната и локалната администрация, които имат огромно значение за естественото действие на стопанската система, обществото и държавното ръководство.

Организираната престъпност е фактор, от който произтичат действителни опасности и закани за сигурността на национално и трансгранично равнище, като значимостта й в предстоящ проект ще се резервира. Проявите й са във всички сфери, където могат да се осъществят оптимални облаги с най-малък риск, без значение от границите. Организираната престъпност е гъвкава, адаптивна и насочена към новите действителности и заобикалящата среда, към пропуските и спецификите на законодателствата, възползва се от глобализацията, техническите и софтуерни нововъведения и редица други фактори.

В сферата на киберсигурността държавните ведомства са организирали в друга степен своите ограничения за обезпечаване и повишение на равнището на отбрана на осведомителните масиви от външни закани, рационализация на съществуващи и внедряване на нови системи за ръководство на информация за сигурност и ръководство на събития за сигурност, за мониторинг, за попречване на проникванията и други Провеждали са регулярни образования на чиновниците, които дават отговор за осведомителната и мрежова сигурност. Експерти са взели участие в разнообразни работни формати, свързани с електронните известия, телекомуникациите и осведомителни технологии, в това число интернационалните, за разискване на взаимни начинания за определяне на уязвимости в информационната и осведомителна сигурност и създаване на ефикасни ограничения за тяхното превъзмогване.

Корупцията

Противодействието на корупцията се реализира посредством използване на сложни превантивни ограничения, ориентирани към недопускане на корупционни практики, при взаимоотношение на службите за публичен ред и сигурност, обществения бранш, Неправителствени организации и жителите. По данни на Министерство на вътрешните работи за 2021 година беше регистрирано нарастване на записаните корупционни закононарушения с 16,2%, което се дължи на напъните за секване на корупционните практики.

През втората половина на 2021 година беше утвърдена Национална тактика за предварителна защита и противопоставяне на корупцията (2021 - 2027 г.). Тя съдържа нов набор от цели, а точно подсилване на потенциала за битка с корупцията; повишение на отчетността на локалните органи и основаване на среда против корупцията, способна да реагира навреме. В нея се планува както задълбочаване и надграждане на работата по някои от предходните цели, по този начин и нови цели и ограничения, обусловени от нуждата от реализиране на съответни резултати. Мерките за осъществяването на Стратегията са както от административен и институционален, по този начин и от законодателен темперамент.

За противодействието на проведената престъпност се ползва комплекс от систематични и целенасочени дейности, положителни практики и работещи механизми, хармонизирани с националните и европейски политики и цели. Министерство на вътрешните работи реализира интензивно взаимоотношение и продан на информация както с редица български служби и ведомства, структури от неправителствения бранш, компании и други организации, разполагащи с благоприятни условия и потенциал за подпомагане, по този начин и с партньорските служби на страни от Европейски Съюз и трети страни, в това число и структури като Европол, Интерпол, Евроюст, Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) и други Използват се и опциите на задграничните представители на България и регулярно се провеждат работни срещи с представители на ФБР.

Противодействието на корупцията се реализира посредством използване на сложни превантивни ограничения, ориентирани към недопускане на корупционни практики, при взаимоотношение с другите служби за сигурност, прокуратурата, обществения бранш, неправителствените организации и жителите. За възстановяване на активността по противопоставяне на корупцията са нужни законодателни промени и предприемане на съответни ограничения, които да обзет няколко съществени посоки:

1) Въвеждане на законодателни промени, имащи за цел промяна в националния орган за битка с корупцията - Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ);

2) Структуриране на съответна система за противопоставяне на престъпността от подобен темперамент по отношение на наредбите на ЗПКОНПИ;

3) Извършване на промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и Закона за кредитните институции, както и в Наказателния кодекс;

4) Промяна и възстановяване на законодателството в региона на контролната и санкционна активност на администрацията, с оглед минимизирането на корупционния риск и опциите за използване на корупционни практики, въз основа на изчерпателен разбор на настоящото законодателство и на база опита на други държави-членки на ЕС;

5) Надграждане на професионалната подготовка и специализацията на чиновниците от Министерство на вътрешните работи, работещи по откриване на корупционни закононарушения и измами с фондове на Европейски Съюз, посредством осъществяване на образования, взаимно с магистрати, работещи по същите закононарушения, с акцент запознаване с теорията и практиката по обособените незаконни сформира и методика за следствието им.

Екология, околна среда и климат (природни бедствия, промени в климата)

Значим риск за екологичната сигурност на страната пораждат промишлените повреди и произшествия с рискови субстанции, изпускането на нездравословни излъчвания, трансграничното замърсяване на въздуха, водите и крайбрежната линия.

Качеството на атмосферния въздух е един от факторите, който всекидневно въздейства върху живота и здравето на хората и заради тази причина има директно отношение към екологичната сигурност. Наднормените равнища на фини прахови частици (ФПЧ10) не престават да бъдат сериозен проблем на национално равнище. Резултатите от мониторинга на атмосферния въздух демонстрират, че изпълняваните от локалните управляващи ограничения не са задоволително ефикасни.

Основните браншове, чиито излъчвания на нездравословни субстанции водят до наднормено замърсяване на атмосферния въздух са битовото отопление, а в най-големите градове - превозът. Социално-икономическите фактори също играят основна роля във връзка с качеството на атмосферния въздух (КАВ). В доста градове централното отопление не е добре развито. Допълнително, ниското ползване на природен газ в бита и високата цена на този енергоносител е причина забележителен сегмент от обществото да взема решение казуса с отоплението през зимния интервал като изгаря най-евтините горива. Други фактори, които би трябвало да бъдат регистрирани са растящата инфлация, покачващите се цени на енергоносителите и тяхната досегаемост за популацията.

Въпреки че за последните 10 година е налице значително усъвършенстване на качеството на въздуха, беше регистрирано, че в България то към момента не дава отговор на условията на европейското законодателство и във връзка с страната ни е заведено дело в Съда на Европейски Съюз с искане за налагане на финансови наказания на България. Следва да се означи, че единственият Район за оценка и ръководство на качеството на атмосферния въздух (РОУКАВ) в страната, който е постигнал сходство с избраните правила на ФПЧ10 е „ Агломерация Варна ", заради което той не е обект на това дело.

Съгласно данните за 2021 година от мониторинга на качеството на атмосферния въздух, наклонността за реализиране на сходство с нормите за ФПЧ10 от от ден на ден общини се резервира. Нива на замърсяване под избраната средногодишна норма за запазване на човешкото здраве за ФПЧ10 са регистрирани във всички пунктове за мониторинг, само че в три от тях са регистрирани по-малко от 75% годни данни (изискуем най-малко за статистическа обработка). Към 2021 година е реализирано цялостно сходство с нормите за КАВ по замърсител ФПЧ10 в осемнадесет общини, както следва: Девня, Пирдоп, Плевен, Русе, Сливен, Гълъбово, Стара Загора, Варна, Велико Търново, Враца, Ловеч, Димитровград, Благоевград, Несебър, Шумен, Хасково, Пазарджик и Бургас. Докладваните данни за 2021 година към Европейската комисия демонстрират, че сходство е реализирано и в РОУКАВ „ Югоизточен " за замърсител ФПЧ10. С оглед отбрана здравето на популацията и по отношение на Решението на Съда на Европейски Съюз, тази наклонност следва да бъде поддържана и подобрявана.

Проблем за екологичната сигурност са и наднормените равнища на серен диоксид в РОУКАВ „ Югоизточен ". Поради продължаващото неспазване на нормите за серен диоксид, от края на 2019 година България е обект на друго дело на Съда на Европейски Съюз.

През 2021 година, за разлика от предходните години, са спазени нормите за качество на атмосферния въздух за замърсител серен диоксид в гр. Гълъбово. През същата година обаче са регистрирани наднормени равнища на серен диоксид в гр. Димитровград. Регистрираните превишения значат, че макар постигането на условията в гр. Гълъбово, страната ни още веднъж не е постигнала условията за равнищата на серен диоксид в РОУКАВ „ Югоизточен " и крайното решение на съда може да се окаже с отрицателно въздействие върху енергийния бранш.

За противопоставяне на някои от рисковете за екологичната сигурност на страната, политиката на Министерство на околната среда и водите е ориентирана към осъществяване на цялостната стратегическа рамка за възстановяване на качеството на атмосферния въздух според европейските и национални условия, цели и рамки. Усилията са ориентирани към осъществяване на признатите от Министерския съвет Национална стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух 2018-2024 година (крайната цел е реализиране на нормите за качество на въздуха по индикатор ФПЧ10) и Национална стратегия за надзор на замърсяването на въздуха 2020-2030 година (за понижаване на общите годишни излъчвания на серен диоксид, азотни оксиди, летливи органични съединения, фини прахови частици (ФПЧ2.5) и амоняк в атмосферния въздух).

През 2021 година беше създаден план на Стратегия и План за деяние за преход към кръгова стопанска система на Република България, в частта за ръководство на отпадъците в отговор на европейските условия и нуждата от цялостна стратегическа рамка за прекосяване към ресурсно ефикасна и кръгова стопанска система. Преустановена беше употребата на всички остарели общински депа за битови боклуци, неотговарящи на нормативните условия и се прави поетапната им рекултивация.

С цел ограничение нездравословното влияние на природо-климатични феномени върху земеделието и през 2021 година продължи осъществяването на редица ограничения, ориентирани към: битка с градушките, недопускане на наводнения, ограничение на нездравословното влияние на продължителното засушаване върху земеделското произвеждане, ограничение на нездравословното влияние на горските пожари. Прилагаха се финансови механизми под формата на държавни помощи като инструмент за покриване на финансови загуби на земеделските производители, породени от естествени бедствия.

От позиция на климатичните промени, е належащо продължение на напъните, ориентирани към действия по попречване на замърсяването и консолидиране на условията за запазване на околната среда в секторните политики посредством принадлежности като: оценка на въздействието върху околната среда на капиталови оферти, екологична оценка на проекти и стратегии и сложни разрешителни, попречване на огромни повреди с рискови субстанции и ограничение на следствията от тях, както и контрола върху използването на рискови химикали.

Наличието на въоръжен спор наоколо до нашите граници изисква обезпечаване на всички нужни условия за пълноценното действие на Националната система за мониторинг на околната среда, за обезпечаване своевременна и достоверна информация за положението на детайлите на околната среда.

Транспортен риск (лошо положение на пътищата, слаба/неналична инфраструктура)

Лошото положение на транспортната инфраструктура на страната оказва отрицателен резултат върху множеството сфери от средата за сигурност. Липсата на качествена транспортна съгласуваност сред обитаемоте места затруднява икономическото развиване на обособени региони и се отразява неподходящо върху обезпечаването на разнообразни услуги за популацията там. От друга страна, поради географското състояние на България и засиления интернационален трафик през нейната територия, неналичието на развиване и поддръжка на републиканската пътна и железопътна мрежа визира и транспортната съгласуваност сред Европа и Азия. Лошото положение на пътищата е определящ фактор за настъпване на пътнотранспортни катастрофи.

Същевременно, възходящата динамичност на цените на горивата и на главните строителни материали, както и продължителните административни процедури, слагат под риск своевременната и качествена реализация на основни железопътни и пътни инфраструктурни планове у нас. Съмнения за нередности и злоупотреби при осъществяването на действия, предоставени на държавната компания „ Автомагистрали ", попречват продължение градежа на автомагистрала „ Хемус ". Дефицити при планирането на годишните бюджети на Агенция „ Пътна инфраструктура " и систематичен дефицит на финансов запас (в това число поради по-малко от предстоящите от тол системата приходи) затрудняват дейностите по ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Отлагането на капиталови и планови поправки в бранша на въздушния превоз генерира риск за обезпечаването на сигурността на предоставяното ръководство на въздушното придвижване, аеронавигационното и летищното обслужване.

Проблемът за пътнотранспортния травматизъм е извънредно настоящ, защото следствията от ПТП генерират доста съществени загуби за обществото в веществен и невеществен аспект. Катастрофите по пътищата водят до големи обществени и стопански загуби за обществото. Пътнотранспортните произшествия от ден на ден се трансформират в сериозен проблем на българското опазване на здравето, защото оказват директно въздействие върху смъртността и заболеваемостта на популацията.

При поддръжката на пътната инфраструктура през 2021 година бяха осъществени целенасочени инспекции по пътна сигурност на сектори, за които са постъпили данни за нараснала аварийност или информация за централизация на ПТП. В резултат на това бяха направени разбори по области и бяха предписани ограничения за обезопасяване. Продължи работата по плановете за предварителна защита и противопоставяне на свлачищните процеси по републиканската пътна мрежа.

Риск за културното завещание

Опазването на културното завещание е активност с основно значение за образуване и запазване на културната еднаквост на българския народ в изискванията на глобализация. Основните закани за положението на културното завещание са следните:

-По отношение на движимите културни полезности (ДКЦ - археологическите са обществена държавна благосъстоятелност според Закона за културното наследство): противозаконни дейности за търсене на археологически полезности (иманярство), нелегално владеене, покупко-продажби, експорт от територията на страната; обири и заличаване на ДКЦ, благосъстоятелност на физически или юридически лица; увреждане и заличаване на ДКЦ в резултат от неприятни или несъответствуващи условия за предпазване от физически или юридически лица; увреждане или заличаване на ДКЦ в резултат от бедствия, включително войни.

-По отношение на недвижимите културни полезности (НКЦ): увреждане и /или заличаване на НКЦ в резултат от иманярска активност (за археологическите), систематична липса на поддръжка или в следствие от капиталова активност (за сградите); увреждане или заличаване на НКЦ в резултат от бедствия, включително войни.

През 2021 година бяха осъществени промени в нормативната уредба, касаеща опазването на културното завещание. Бяха подхванати дейности за присъединяване на България в интернационален план, с чиято реализация се цели обезпечаване на нужната инфраструктура за разпространение на културното завещание и другите изкуства. Приоритетно се организираха действия, свързани с обезпечаване на юридическа отбрана на недвижимите културни полезности посредством даване на статут на обекти, както и установяване на режими за опазването им. Процедурата е в следствие от научноизследователска активност и профилирани оценки, като задачата е обезпечаване на ефикасната им териториално-устройствена отбрана с избрани режими за запазване.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР