През 2020 година предстои изготвянето на регистър на всички ВиК

...
През 2020 година предстои изготвянето на регистър на всички ВиК
Коментари Харесай

Изготвят регистър на всички ВиК активи в област Ловеч

През 2020 година следва правенето на указател на всички ВиК активи в област Ловеч, по-късно ще се направи проверка и предпочитано следва да бъдат ремонтирани и рехабилитирани най-застрашените сектори. Това оповестиха от пресцентъра след представянето на доклада на регионалния шеф Ваня Събчева за активността през предходната година.

В област Ловеч няма консолидиран ВиК оператор, а това значи, че през този програмен интервал тя не може да се възползва от европейските средства за ремонт на водопроводната и канализационната мрежа. Единственият метод за поправки на водопроводната мрежа е да се търси национално финансиране. "Ние сме получавали такова финансиране, с помощта на Министерство на регионалното развитие, което ни отпусна средства за ремонт на стената на хидротехническо оборудване на "Долно Езеро ", посредством което се подава питейна вода на към 28 000 души от градовете Луковит, Ябланица, Червен бряг, и прилежащите села от водоснабдителна група "Златна Панега ", отбелязва Ваня Събчева.

През миналата година по отношение на нуждата от реорганизация на тръбопровод обществена държавна благосъстоятелност, е оповестена процедура за възлагане на социална поръчка за "Реконструкция на Водоснабдителна група "Черни Вит - Луковит ", І стадий. Постъпила е една оферта, която е отворена на 3 декември предходната година. И сега комисията продължава работата. "Надявам да се избере реализатор напълно скоро и още веднъж да сключим съглашение за финансиране от Министерство на регионалното развитие ", разясни Събчева.

Тя е отбелязала и извоюваното дело пред Административен съд Ловеч по решение на Общинския съвет в Ловеч за осъществяване на локален референдум с въпрос: "Желаете ли Община Ловеч да обособи общинско сдружение ВиК – Ловеч със 100 % общинско присъединяване, като за задачата излезе с активите си от настоящето сдружение, в което мажоритарен притежател е страната, а Ловеч има 28 % от капитала? ". Поради съществени престъпления, разказани в решението на съда, той го е отменил, като претекстовете на магистратите са се припокривали с претекстовете на регионалния шеф против решението на общината.

Ло̀веч е град в Централна Северна България. По време на османската власт е именуван "Алтън Ловеч " - "Златният Ловеч ". Днес Ловеч е административен и икономически център на едноименните община и област. Населението на града е към 32 263 поданици.

Ловеч е един от промишлените центрове на България. Застъпено е производството на кожи и кожени дрехи, хранително-вкусовата индустрия, производството на ръчни електрически принадлежности, колела, системи за кари, чугунени отливки и мебели. Развива се обичайното произвеждане на зърнени култури, месо, мляко и зеленчуци.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР