През 2019 г. Ричард Лю заяви пред куриери, работещи за

...
Коментари Харесай

Alibaba срещу Tencent: битката за доставките в електронна търговия в Китай

През 2019 година Ричард Лю съобщи пред куриери, работещи за JD.com, че учреденият от него китайски колос за електронна търговия ще анулира главното им възнаграждение след загуба от 2.8 милиарда юана (438 млн. долара) през миналата година, 12-тата поредна година на алено за компанията. Куриерите щяха да получават единствено комисиона за доставките. Ако компанията не понижи разноските си, предупреждаваше Лю, ще банкрутира след две години.

Далеч от колапса, две години по-късно JD Logistics, подразделението за доставки на JD.com, жъне триумфи, с помощта на взрива в китайската електронна търговия. Приходите на компанията майка са скочили с 39% на годишна база през първото тримесечие до 203 милиарда юана. На 26 май Pinduoduo, нов съперник, който също предлага на клиентите доставка от куриери на JD Logistics, регистрира тримесечни продажби от 22 милиарда юана, 239% растеж на годишна база.

Държавното пощенско бюро на Китай чака логистичните компании да доставят над 100 милиарда колета тази година, два пъти повече от 2018 година Общите разноски за логистика в Китай се чака да доближат 16 трлн. юана през 2021 година и да надвишават 19 трлн. юана до 2025 година Това би трансформирало страната в най-големия пазар в света. Логистичният бизнес също по този начин е избегнал най-лошото от репресиите против огромните китайски софтуерни компании, които претърпяха имена като Alibaba и Tencent (която има огромен дял в JD.com) - те бяха взети на прицел от комунистическите управляващи поради възходящата им мощност.
Интерес от вложителите
Местните и задгранични вложители влагат в промишлеността, споделят адвокати, работещи по покупко-продажби с подобен бизнес. JD Logistics притегля вложения от огромни частни капиталови компании като Sequoia China и Hillhouse Capital. Жуженето на пазара към компанията е толкоз пламенно, колкото и темпото, с което нейните 190 хиляди служащи извършват и изпращат поръчки. На 21 май тя събра 3.2 милиарда $ във второто по величина първично обществено предложение в Хонконг тази година. Акциите ѝ започнаха да се търгуват на 28 май. Привържениците на компанията залагат, че нейният сходен на Amazon метод за основаване на изцяло интегрирана мрежа за доставки, има по-голяма възвръщаемост от сходно предложение на SF Express, по-стабилен оператор, сходен на FedEx, или конкурентния модел, предпазен от Alibaba, който се срина за една по-разпределена система.

JD Logistics е единствената огромна китайска услуга за доставки, която се появява от компания майка в електронната търговия. През 2017 година компанията се отдели от JD.com, частично с цел да може да приема поръчки и от други онлайн търговци. Тя към момента доставя по-голямата част от пратките на JD.com, само че огромна част от приходите ѝ в този момент идват от поръчки отвън групата. Притежавайки огромна част от своите технологии, камиони и хранилища и непосредствено наемайки личен състав, компанията съумя да обезпечи по-кратко време за доставка, като в същото време следи и качеството. Тя ръководи най-голямата интегрирана логистична система в Китай, обхващаща цялото пътешестване на един товар, както и изцяло самостоятелен център за осъществяване в Шанхай и транспортни средства без водач.

Системата може да се обърне и назад, като изпраща противоположна връзка от клиентите до продуктовите дизайнери, което, настояват от JD Logistics, оказва помощ да се създават по-добри артикули и да се укрепват марките.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР