През 2017 г. Джордж Клуни влезе в бизнес новините, когато

...
През 2017 г. Джордж Клуни влезе в бизнес новините, когато
Коментари Харесай

Шоу и бизнес

През 2017 година Джордж Клуни влезе в бизнес новините, когато продаде учредената от него (и приятеля му Ранде Гербер) четири години по-рано компания за текила Casamigos на алкохолния колос Diageo за общо 1 милиарда $. Всъщност, когато стана договорката, множеството консуматори даже нямаха визия, че Клуни е в търговията с текила, тъй като, вместо да се изтъпани на рекламиращи продукта билбордове, неговият фокус е бил върху дистрибуцията.

" Най-добрата тактика е да завързваш другарства, това оказва помощ, тъй като всичко стъпва върху връзките сред хората ", споделя Сами Хейгар. Бившият фронтмен на Van Halen продаде мажоритарния дял от своята марка текила Cabo Wabo на Gruppo Campari през 2007 година за 80 млн. $. А през 2019 година Хейгър влезе в партньорство със своя другар и популярен готвач Гай Фиери, с цел да пусне Santo - линия, която включва първия в света хибрид текила-мескал.

През предходната година Aviation Gin, в която Райън Рейнолдс държеше дял, беше купена също от Diageo в договорка, която може да донесе до 610 млн. $ за 10 години.

Редица международни звезди се пробват да разпределят приходите си от киното, музиката или спорта в действителния бизнес. Създаването на идващия Casamigos не е просто въпрос на съчетаване на звезда с дух - Джъстин Тимбърлейк не пожъна триумф със своята 901 Tequila. И Дрейк, и Дейвид Бекъм пробваха с оферти за уиски. Ако звездите не положат задоволително старания, резултатите не идват.
Реклама
Ето и бизнес вложенията на няколко звезди, които са образец за сполучливи бизнесмени.
Джесика Алба и Honest Company за 1 милиарда $
За десетина години Джесика Алба построи компания, която доближи пазарна оценка от над 1 милиарда $. Актрисата основава стартъп за произвеждане на устойчиви потребителски артикули през 2012 година, а през тази пролет Honest Company излезе на борсата. Началото е с бебешки артикули, а в този момент портфолиото включва гримове, слънцезащитни кремове и почистващи препарати. През годините Алба би трябвало да работи настойчиво, с цел да се оправи със скептиците, подлагащи на подозрение нейния бизнес усет. Тя е основен креативен шеф и е в борда на компанията. Признава, че развиването на един бранд изисква голяма работа.
" Мисля, че тайната [на успеха] е да се обкръжите с хора, които са необикновено умни, да се фокусирате върху задачата си и да се уверите, без значение от размера на вашата компания, че сте в синхрон ", споделя тя пред Vanity Fair през 2016 година
Honest Company сполучливо излезе на борсата през май на цена от 16 $ за акция, което прави оценка каузи на Алба на близо 122 млн. $, съгласно Bloomberg, а цялата компания - на 1.44 милиарда $. Компанията набра 412.8 млн. $, които ще употребява за разрастването си. Нетните продажби набъбнаха с 27.6% до 300.5 млн. $ предходната година, а чистата загуба спадна до 15 млн. Приблизително 55% от продажбите идват от цифрови поръчки. Използването на обществените медии от Honest, изключително в личните сметки на Алба, оказа помощ за стимулирането на този цифров напредък.
Реклама Бизнес ангелът Аштън Къчър
Аштън Къчър влага от над 10 години в софтуерни стартъпи и може да се каже, че началото е малко инцидентно. Научава, че рапърът 50 Cent, е получил акции от компанията Glaceau в подмяна на това, че е станал лице на напитката й Vitaminwater. След като Glaceau става благосъстоятелност на Coca-Cola през 2007 година, рапърът спечелил 100 млн. $. Пред Forbes Къчър споделя, че по това време е сключил рекламен контракт с Nikon и е решил да влезе " в тази игра с акциите ".
През 2009 година Къчър влага в Skype. По съвет на вложителя в Силициевата котловина Марк Андреесен той влага в компанията 1 млн. $, а откакто Microsoft купува Skype, парите на артиста се утрояват. Следва партньорство с музикалния управител на Мадона Гай Озири, който също има интерес в вложенията. Озири познавал вложителя милиардер Рон Бъркъл и тримата дружно с Аштън Къчър основават рисковия фонд A-Grade Investments. Компанията стартира да влага в софтуерни стартъпи - 2.5 млн. $ в Airbnb им носят облага от 90 млн. $, а 500 хиляди $ в Uber по-късно им връщат 60 млн. $. Компанията влага средства в Spotify, Shazam Soundcloud, Foursquare и Duolingo.
Къчър изяснява, че при избора на стартъп търсел основно хора, които се пробват да решат съществени проблеми. Инвестиционната му тактика е да откри и даде опция на бизнесмените да основат по-добро бъдеще.
Боно " работи " на няколко фронта
Пол Дейвид Хюсън, прочут като Боно, е освен фронтмен на ирландската рок група U2 и е притежател на 22 награди " Грами ". Той се занимава също със обществени действия и щедрост, а от доста години е и вложител. През 2006 година Боно даже беше номиниран за Нобелова премия за мир. При вложенията си постоянно избира компании и фондации, които носят изгоди за обществото. Първите му стъпки в света на огромните вложения са още през 1992 година, когато дружно с китариста на U2 Дейв Евънс и други вложители купуват хотел Clarence в Дъблин. През юни 2019 година те го отдадоха чартърен на ирландската хотелиерска група Press Up Entertainment Group, като резервираха собствеността.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Телекоми 2 Политика 3 Енергетика 1 Икономика 2 Телекоми 3 Данъци и обезпечаване 1 Телекоми 2 Коментари и разбори 3 Медиа и реклама Реклама
През 2004 година Боно се причислява като ръководещ шеф към Elevation Partners, американска частна капиталова компания. Тя имаше портфейл от 1.9 милиарда $ и влагаше най-вече в медийно и развлекателно наличие - по-специално разработчиците на видеоигри BioWare и Pandemic Studios, Forbes Media и обществената мрежа Фейсбук. През 2015 година Elevation Partners завърши активността си, затваряйки последната си инвестиция.

Същата година Боно стана специфичен сътрудник за TPG Growth, която влага в компании от Съединени американски щати, Азия и други райони. Сега компанията ръководи активи за 12.5 милиарда $ в разнообразни браншове, в това число опазване на здравето, потребителски артикули, медии, технологии и бизнес услуги. Портфолиото му включва Airbnb, Burger King, Cirque du Soleil Entertainment Group, Fender, Lenovo, Uber и други компании. През 2016 година Боно става съосновател на The Rise Fund с някогашния президент на eBay Джефри Скол, както и TPG Growth. Фондът Rise се ангажира със обществено трансформиращи вложения, основани на задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване. Те включват унищожаване на бедността, глада, понижаване на неравенството, битка с изменението на климата, качествено обучение и опазване на здравето, заслужен труд, стопански напредък и други
Каре Още сполучливи образци - Вселената на Дрю Баримор , която включва Flower Beauty, Flower Home и Beautiful by Drew Barrymore, продължава да пораства. Баримор си партнира с Walmart от 2013 година и нейните ежедневни артикули, които се оферират във веригата, към този момент включват гримове, очила, аксесоари за дома и мебели, багра, тапети, кухненски съдове и други.- В края на 2017 година актрисата и човеколюбец ДженифърГарнър и вложителят Джон Форейкър разискват дребен, само че визионерски бизнес, построен към концепцията за подготвяне на храна за деца с по-здравословни артикули. Once Upon a Farm е основана от двама бизнесмени от Сан Диего, Ари Раз и Касандра Къртис, с цел да създаде пресни и питателни студено пресовани закуски. Мисията на компанията се оказа доста подобаваща за Гарнър, която е основен шеф на марката.- Дуейн Джонсън може да е най-голямата екшън звезда в света (и най-високоплатеният артист в Холивуд две години подред), само че Скалата би желал да бъде и сполучлив бизнесмен. Две години след забележителна инвестиция в основаната в Норвегия първокласна марка за вода Voss, той прави възторг в бранша на напитките. " Хидратацията постоянно е била преди всичко за мен ", споделя Джонсън, който постоянно споделя своя подготвителен режим с 275 млн. почитатели в Instagram. Той влезе в бизнеса с енергийни питиета тази година с марката Zoa, предлагана като здравословен избор преди или след подготовка. А от неговата Teremana Tequila са продадени 1.4 млн. кутии през първите 16 месеца от стартирането на пазара.- Бившият състезател на " Арсенал " и " Милан " МатийоФламини счита, че климатичните промени са най-големият проблем на нашето време. Той е сътрудник в компанията GF Biochemicals, която купи пpoизвoдcтвeнитe мoщнocти и пpaвaтa въpxy интeлeĸтyaлнaтa coбcтвeнocт нa американската Ѕеgеtіѕ, произвеждаща левулинова киселина. Тази молекула, наречена левулинова киселина, се приема от американското енергийно министерство за една от 12-те молекули с капацитет да заместят петрола.- Актьорът и продуцент Марк Уолбърг работи на няколко фронта. Основава с братята си Пол и Дони верига за бургери (вече с над 55 ресторанта в 22 щата). Инвеститор е в бързо разрастващата се марка за фитнес зали F45 Training, която има повече от 2800 франчайза в 63 страни. Създател е и на компанията за добавки Performance Inspired Nutrition, чиито артикули включват протеинови прахчета и барчета. Източник: Shutterstock Източник: Shutterstock Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР