През 2017 г. беше подписан договора за добросъседство и сътрудничество

...
През 2017 г. беше подписан договора за добросъседство и сътрудничество
Коментари Харесай

Историкът Свелозар Елдъров: Договорът за добросъседство и сътрудничество е несъстоятелен

През 2017 година беше подписан контракта за добросъседство и съдействие сред България и районен съд Македония, на основата на доста неудачен разбор. Някой си намерения, че може да се инструментализира науката за политически цели. Този контракт за мен е неплатежоспособен, той е като писмо до Дядо Коледа. Това сподели проф. Светлозар Елдъров, историк от Института по балканистика към Българска академия на науките, в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

" Двете академии са в острието на спора, няма никакво съдействие. По-голямата част от виновността пада върху македонската академия на науката. Нейният ръководител направи неточни неприемливи политически изказвания във връзка с България. Македонският въпрос, това което е основано сред двете страни е направено сред политиците, не сред историците. Затово македонският въпрос трябваше да бъде решен с политически средства ", счита историкът.

" Науката е огромна мощ, тя може да се употребява, само че не и за политически цели ", счита проф. Светлозар Елдъров.

Според него сме пропуснали доста време. " С процеса на евроинтеграция на районен съд Македония, в случай че не се реши въпросът сред двете страни, капацитета на македонската дипломация ще нараства и когато районен съд Македония влезе в Европейски Съюз с нерешените проблеми, ще консумираме едно огромно освен политическо, само че и научно проваляне ", съобщи проф. Елдъров.

Идеята българите в районен съд Македония да бъдат приети в македонската конституция не се роди в този момент, тя беше стартирана още през 2008 година, подсети още той.

" Ние като че ли забравяме, че България е член на Европейски Съюз от 2007 година, а Македония се стремеше към интеграция в европейската общественост. В нас бяха опциите, те бяха проиграни. Време е да се потърси политическа отговорност на държавниците, които пропиляха тези шансове ", съобщи проф. Светлозар Елдъров.

" Ако тези, на които суверенът даде право да ръководят България, дано да създадат среща с българските историци и филолози, от цялата общественост да се чуе мнението на българската просвета ", добави още проф. Светлозар Елдъров.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР