През 19в. за жените и момичетата от висшето общество е

...
През 19в. за жените и момичетата от висшето общество е
Коментари Харесай

Коя е била първата жена програмист?

През 19в. за дамите и девойките от висшето общество е било  значимо да излязат на открито, да носят красиви облекла и да имат изящни маниери. Подобна орис е трябвало да има и  Ада Лъвлейс, дъщерята на великия британски романтик Джордж Байрон, само че младата англичанка, вместо светско занятие, избира пътя на математиката. Родителите ѝ се разделят, когато е малко дете, а майка й, надявайки се да я отклони от „ рисковите поетични трендове “, прави всичко допустимо щерка ѝ да получи първокачествено обучение по математика и естествени науки. 

На 13-годишна възраст Ада стартира да оправдава упованията на майка си. Проявява голям интерес към точните науки и въобще не се интересува от обичайните за младите госпожици празнодумия и философстване. Веднъж донася в кабинета на майка си чертежи на военен летателен уред. Майката е впечатлена от точните скици, нахвърляни от щерка й, които въобще не наподобяват на детски рисунки… От този ден нататък, дребната лейди получава достъп до фамилната библиотека, само че освен с цел да чете “Митове на Древна Гърция ”, само че и до трудовете на Блез Паскал, Исак Нютон, братята Бернули.

Повратен миг в живота на младата Ада е запознанството ѝ с Чарлз Бабидж, професор по математика в Кеймбриджкия университет, който мнозина смятат за „ бащата на компютъра “. Тогава тя е на 17 години. Той – на 42. След като Бабидж я среща с чертежите на разработваната от него изчислителна машина, Ада се възпламенява по концепциите му и стартира да оказва помощ на учения в преводите на френски език на разработките му. Сътрудничеството сред двамата и кореспонденцията им не престават до гибелта на Ада.

Под перото й излизат малко неща, само че това, което оставя я прави Първият програмист в света. Алгоритъмът, който създава за намиране на числовия ред на Бернули, е на процедура първата стратегия, написана от човек за машина. Програмите й в никакъв случай не са прилагани и не са работили действително, само че редица от нейните схващания, дефинирани още през 1843 година са запазили кардиналното си значение за програмирането.

Любопитното е, че терминологията, която вкарва Ада, в огромна степен се употребява и от актуалните програмисти. Определението й за “цикъл ” да вземем за пример, буквално съответствува с това, което е записано в учебниците по програмиране през днешния ден.

Днес Ада Лъвлейс се счита от мнозина за първия създател на компютърна стратегия – макар че е живяла цялостен век преди изобретяването на актуалния компютър.

През есента на 1852 година графиня Лъвлейс се разболява от рак. Болестта й евентуално е усложнена от непрекъснатото кръвопускане, което персоналният й доктор практикува. По време на следващата сходна процедура Августа Ада Байрон Кинг почива на 27 ноември. Погребана е във фамилната гробница на рода Байрон, паралелно до татко си, който в никакъв случай през живота си не е срещала.

 

 

Снимка: facte.ru

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР