През 1977-а генералният секретар на ЦК на КПСС и председател

...
През 1977-а генералният секретар на ЦК на КПСС и председател
Коментари Харесай

Брежнев донесе уникален подарък на Политбюро. Какво му даде Живков

През 1977-а генералният секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз и ръководител на Президиума на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики Леонид Брежнев идва на публично приятелско посещаване в Народна република България по покана на генералния секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия и ръководител на Държавния съвет на Народна република България Тодор Живков.

По време на визитата се разисква стратегическата доставка на недопечен нефт от Съюз на съветските социалистически републики и то става нарицателно за начало на най-голямото по обсег съдействие на България със Съветския съюз, станало известно като брежневско-живковско другарство.
-->
При визитата Тодор Живков награждава Брежнев с медал „ Георги Димитров “. Брежнев пък прави впечатляващ подарък на българските партийни и държавни ръководители, взели присъединяване в формалните диалози на двете страни. Подаръкът е определен в Съюз на съветските социалистически републики – порцеланов самовар, декориран с чисто злато, с марка „ Гжел “ – фамозния знаменит цех за порцелан в Съветския съюз, написа " Ретро ".

Но в случай че нормално на всеки началник се подарява самостоятелен подарък, то Брежнев в този случай подарява еднакъв самовар в 28 бройки по лист – на Живков и на всеки един от българското партийно и държавно управление по един брой.

Подаръкът става показателен в сбирките от дарове, получавани от редица български партийни и държавни ръководители. Пищно декориран, самоварът е непостижим като произведение на изкуството. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР