През 1938 година Австрия била присъединена към нацистка Германия и

...
През 1938 година Австрия била присъединена към нацистка Германия и
Коментари Харесай

Зигмунд Фройд и Гестапо

 Зигмунд фройд

През 1938 година Австрия била присъединена към нацистка Германия и Зигмунд Фройд в действителност станал пленник в еврейското гето и трябвало да попадне в концлагер. По-късно неговите четири сестри починали в  газовите камери.

След ареста на щерка му Анна и разпита в Гестапо Фройд взел решение да напусне Третия райх и да се реалокира в Англия.

Не се оказало елементарно да реализира замисъла си: в подмяна на правото да напусне страната управляващите му поискали внушителна сума пари, с които Фройд не разполагал, тъй като банковите му сметки в Австрия към този момент били иззети от нацистите.

На учения му се наложило да прибегне до помощта на авторитетни другари, с цел да получи позволение за емиграция. Например неговият остарял другар Уилям Булит, по това време дипломат на Съединени американски щати във Франция, ходатайствал за Фройд пред президента Франклин Рузвелт.

Към искане се включил и немският дипломат във Франция граф декор Велцек. С общи старания Фройд получил правото да напусне страната, само че въпросът за „ дълга към немското държавно управление “ останал неуреден.

Да го позволи му помогнала остарялата му другарка (а също пациентка и ученичка) принцеса Мари Бонапарт, която заела нужните средства.

За да пуснат Фройд на независимост, фашистите изискали от него да напише авансово завършен документ за това, че в Гестапо се отнасяли добре с него:

„ Аз, професор Фройд, удостоверявам, че след присъединението на Австрия към немския райх управляващите се отнасят с мен уважително и нямам ни най-малки искания към съществуващия режим “.

Подписвайки се, Фройд добавил:

„ Може ли да прибавя, че мога сърдечно да препоръчам на всеки Гестапо? “

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР