През 1928 година международната гара Канфранк била най-голямата в Европа.

...
През 1928 година международната гара Канфранк била най-голямата в Европа.
Коментари Харесай

Тъжната история на планинския Титаник: Защо Европа изоставя най-голямата си ЖП гара?

През 1928 година интернационалната гара Канфранк била най-голямата в Европа. Тя била най-важният транспортен център, който в продължение на 50 години свързвал Испания и Франция.

Канфранк била известна и измежду кинорежисьорите. На нейната територия постоянно се снимали филми, като да вземем за пример подиуми от паметния „ Доктор Живаго “, написа pochivka.blitz.bg.

Заради колосалните си размери – платформи с дължина над 200 метра, луксозна фасада и извънредно местонахождение – в планината на надморска височина 1200 метра, гарата си е спечелила прозвището „ планинският Титаник “.

От позиция на архитектурата, тя е отличен образец за композиция от класицизъм и ар нуво. Като съществени материали за строителството са употребявани типичните за класицизма мрамор, бетон и стъкло.
`Тъжната

За страдание гарата престава да действа през 1970 година, когато вследствие на влакова злополука мостът, свързващ Франция и Испания, е опустошен. Финансовият напън от страна на френската национална железопътна компания принудил френското държавно управление да се откаже от реконструкцията на моста, което довело до затварянето на границата сред Испания и Франция в този сектор.

След това обслужването на „ планинския Титаник “ станало нерентабилно за испанското държавно управление и работата по гарата била спряна.
`Тъжната

Интересно е да се означи, че в един от тунелите, прилежащи на Канфранк, е издигната неповторима изследователска лаборатория на дълбочина 850 метра. Нейното разположение давало опция изцяло да се отбрани лабораторията от галактическата радиация, което разрешило свободно осъществяване на научни опити с тъмна материя.

По този метод, макар че гарата не действа от 50 години като транспортен център, тя продължава да е потребна за света.

В момента главната територия на гарата стои изоставена, само че ръководещата компания продължава да поддържа фасадата в обичайно положение. Испанските управляващи имат огромни проекти да трансфорат гарата в първокласен хотел.

Това би вдъхнало нов живот на „ планинския Титаник “, който към момента пази остатъци от предходния си искра.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР