Превръща ли се задържането под стража в присъда? Този въпрос

...
Превръща ли се задържането под стража в присъда? Този въпрос
Коментари Харесай

Как арестът замени присъдите

Превръща ли се задържането под стража в присъда? Този въпрос идва разумно, в случай че сравним дейностите на прокуратурата по привидно сходни проблеми. По предписание правораздаването би трябвало да е предвидимо - да работи еднообразно в идентични обстановки. Иначе наподобява на принуда. Но от време на време равенството пред закона, наподобява се, мери с друг критерий.

Задържането под стража има ясни цели, записани в закона. И да служи за наказване или наставление не е една от тях. Рано или късно сметката за това ще бъде платена не от държавното обвиняване, а от данъкоплатците. Защото страната ще бъде наказана да обезщети пострадалите. Без значение дали те ще бъдат приети за отговорни и оповестени за нарушители с влезнала в действие присъда. А решенията на Страсбург или на националните съдилища даже не се отразяват на кариерното развиване на магистратите.

Не можем да чакаме от новоизбрания главен прокурор

 

Иван Гешев да зареже шерифския си жанр

 

и разбирането, че работата на прокуратурата е да арестува. По-скоро този жанр последователно ще обхване цялата прокуратура. Гешев може и да изясни по време на чуването си пред Висшия правосъден съвет, че една от стратегическите цели, които ще стоят пред него, е " одобряване на стандарти за ефикасни, справедливи и качествени следствия, съобразени със закона и Конвенцията за отбрана правата на индивида ". Но по време на същото това чуване сподели " откровено " и че " съществува една порочна наклонност да се цели с решения, свързани с нарушавания на правата на индивида, да се реализират политически цели ".

Един от пресните неуместни образци е с кмета на Несебър Николай Димитров. Той е в ареста за търговия с гласове. От килията завоюва изборите и встъпи в служба под ескорт. Между другото, до момента в който прокуратурата не потвърди в съда, че изборната победа е купена, остава да считаме, че гласоподавателите са й дали своят вот съмнение, давайки вота си за обвинен. За изборни закононарушения обаче ефикасните присъди са по-скоро изключение. Съдебните актове за търговия с гласове, които могат да бъдат открити при обзор на правосъдните регистри, са на първо място съглашения за условни санкции, или пробация. А кметът на Несебър към този момент търпи присъда, без да е наказан. А дали е направил закононарушение или не, би трябвало да реши съдът в делото всъщност. Ако в миналото бъде приет за отговорен,

 

несъмнено ще се окаже, че си е надлежал присъдата

 

В това дело има и още нещо прелюбопитно, което няма отношение към въпроса дали Димитров е отговорен или не. И то е дали въобще Специализираната прокуратура има право да работи по случая, а спецсъдът да се произнася по него. В спецпрокуратурата няма друго " изборно дело " от основаването й преди 7 години, твърди отбраната на Димитров. При това делата против организирани престъпни групи за търговия с гласове по закон са подсъдни на общите съдилища. И въпреки че в Наказателния кодекс има специфичен текст за проведеното пазаруване на гласове, Димитров и посочените за негова група са упрекнати поотделно за търговията с избор и за проведена незаконна група. Така, заобикаляйки закона, прокуратурата ги изправя пред спецсъда, който в тази ситуация работи просто като щемпел на нейните претенции.

Много странности имаше и при ареста на някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева и упрекнатите дружно с нея за корупция. Те останаха в килиите над 8 месеца. Един от парадоксите в техния проблем бе, че когато бяха наказани на първа инстанция за пожелан рушвет от 70 000 евро, съдът отхвърли да ги пусне поради... публичната поддръжка за тях. Горната инстанция, която въпреки всичко постанови домакински арест, одобри, че в никакъв случай публичната поддръжка не е била причина за задържането под стража за подсъдими. А също и че няма заплаха Иванчева и тогавашната й заместничка Биляна Петрова да се укрият или да извършат ново закононарушение. Бруталността и показността на ареста на Иванчева и Петрова ще докара до следващото наказание на България от Страсбург. Която години наред не изкорени тази процедура на прокуратурата макар редицата решения против нея.

 

Но не всяко дело за злоупотреби във властта

 

автоматизирано значи показна акция и арест. За разлика от бившия районен кмет на " Младост "  Иванчева градоначалникът на Несебър Панайот Рейзи, който ръководи два мандата с поддръжката на ГЕРБ и през март беше упрекнат за длъжностно заграбване в изключително огромни размери - близо 2 млн. лева, си остана у дома против най-леката мярка за неотклонение - " подписка ". Това се случи и с сътрудника му от Златица Магдалена Иванова, упрекната за заграбване на 1.1 млн. лева

За грандиозното приключване на персонални данни от НАП и за хакнатите пръскачки пред Народното събрание през лятото бяха упрекнати чиновници от " ТАД груп ". Шефът на компанията, апетитен за подстрекател, е още в ареста. Соченият за физически причинител обаче е на независимост, където хипотетично има достъп до всевъзможни мрежи и запаси за нови киберподвизи. Прокуратурата, която разпространяваше доказателства по делото с подобен хъс, че позволи да изтекат персоналните данни на личните й чиновници, още не е завършила следствието. След години евентуално ще го постави в графата при делото за невижданото прекъсване на Търговския указател, което към този момент повече от година не е стигнало до някого, който да бъде изправен пред съда.

Особеностите на българската прокуратура могат да бъдат илюстрирани и със случая с ареста на упрекнат в безчинство поради надраскан некролог. В същото време шеф на спецслужба с тежки обвинявания, интернационалните контакти и информация е на независимост. 

Двойният критерий се вижда ясно и по делата против крупни предприемачи, които прокуратурата стартира през последните години. Някои от тях попадат в ареста, а други са на свобода и развиват бизнеса си. 

През 2018 година България е била наказана по 27 каузи в Страсбург, демонстрира докладът на Министерството на правораздаването. 11 са за нарушено право на отбрана на собствеността, 7 - поради правото на обективен развой, 6 - за правото на ефикасни вътрешноправни средства за отбрана, 3 - за несъблюдение на влезнали в действие решения. Европейският съд се произнася след години. Тъй че семената, които в този момент прокуратурата сее, ще ги жънем след време. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР