Превозвачите отново излязоха на протест. Десетки камиони и автобуси се

...
Превозвачите отново излязоха на протест. Десетки камиони и автобуси се
Коментари Харесай

Колона от камиони на „Цариградско шосе” в София, блокада на всички входове на Пловдив

Превозвачите още веднъж излязоха на митинг. Десетки камиони и рейсове се събраха във вторник заран на „ Цариградско шосе ” в София. А в Пловдив бяха блокирани всичките входове на града. От сектора настояват, че държавното управление не желае да договаря. Превозвачите чакат да получат отговори на главните си претенции – понижаване на акциза на горивата с 50%, както и отсрочване на плануваното разширение на тол системата.

Малко след 8.00 ч. на „ Цариградско шосе ” в София се подреди колона от камиони и рейсове. Очаква се малко по-късно те да тръгнат към Министерския съвет. Ще блокират секторите от бул. „ Мария Луиза ” до бул. „ Г. С. Раковски ”. Очаква се в региона да бъдат ситуирани към 150 камиона и 50 рейса. Онези, които няма да могат да влязат в центъра, ще създадат протестно шествие от „ Цариградско шосе ” до „ Ботевградско шосе ”.



„ Напрежението продължава да пораства. Г-н Събев и господин Караджов наливат масло в огъня. След вчерашните им изявления се проведоха митинги в доста градове, където такива не бяха оповестени. Вълната е тръгнала, митингът ще е огромен през днешния ден ”, съобщи Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Според нея с намаляването на акциза на горивата и премахването на биодобавката, горивата ще поевтинеят с сред 40 и 50 стотинки.



Относно тол системата Милтенова сподели, че промени в средата на годината ще доведат доста компании до банкрути.

Всичките шест входа на Пловдив са блокирани от тежкотоварни камиони. На „ Асеновградско шосе” се пропущат коли единствено през най-лявата лента. Това докара до образуването на дълга колона. Очаква се в митинга в града да се включат 300 камиона.

„ Продължаваме да желаеме оставката на трима министри. Видяхте какво се случи при опита за диалози. Ако настояванията не бъдат изпълнени, има риск от банкрути – на транспортни компании и автобусни превозвачи ”, съобщи Илия Костурски, член на УС на Съюза на международните превозвачи.

От своя страна Васил Пиронков, притежател на транспортна компания, показва, че казусът е от години. “В момента се усили с растежа на горивата. Регламент 13 70 на Европейски Съюз гласи, че общините и страната, когато разпореждат транспорт на пасажери, би трябвало да заплащат действително направените разноски и 5% доходност. Няма компании на хранилка. Заплащани са единствено част от тези средства по този регламент”, изясни той. Шофьорите пък са безапелационни, че желаят оставката на цялото държавно управление.

В Бургас над 100 компании разположиха камиони и рейсове на ул. „ Крайезерна ”. Шествието потегля в 11.00 ч. и се чака да мине през едни от най-натоварените булеварди.

Миналата седмица част от превозвачите напуснаха със скандал срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да се обсъдят ограничения против повишаването на горивата.

Междувременно от таксиметровия отрасъл ще вземат решение по кое време и по какъв начин да се включат в националния митинг на транспортния бранш. Няколко синдиката се събират във вторник на среща, с цел да обсъдят проблема. От сектора упорстват за помощ от страната, още веднъж поради високите цени на горивата.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР