Превозвачи се заканват да блокират София с 1000 камиона и

...
Превозвачи се заканват да блокират София с 1000 камиона и
Коментари Харесай

Превозвачи се заканват да блокират София с 1000 камиона

Превозвачи се заканват да блокират София с 1000 камиона и рейса. Очаква се това да стане по време на срещата на върха сред водачите на Европейски Съюз и Западните Балкани на 16 и 17 май. От сектора се притесняват, че новите правила, нашумели като „ Закона Макрон”, ще оставят без работа 120 000 българи.

„ Видяхме голямата заплаха за българския транспортен отрасъл. Още през октомври българските евродепутати излязохме с позиция, която споделя, че всички тези условия – за престоя, спането в хотел - не са удачни и това ще убие бизнеса в страните от Източна Европа”, съобщи евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев тази заран пред Нова телевизия.

Миналата седмица Народното събрание разпореди на Министерския съвет да разиска законодателния пакет за подвижност на Европейската комисия и да одобри недвусмислена позиция в поддръжка на настояванията на българските превозвачи и в отбрана на техните и тези на българските жители права и ползи. Решението беше признато единомислещо от всички парламентарни групи.

Вносителите на плана са Цветан Цветанов от ГЕРБ, Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия, Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи, Валентин Касабов от “Обединени патриоти” и Гергана Стефанова от “Воля” Днес преди парламентарното съвещание се организира транспортна комисия с единствена точка предлагането за плана за транспортна подвижност, с цел да може Министерският съвет да гласоподава позиция преди срещата на върха в София на 16-17 май.

Правителството поддържа превозвачите в митинга им против готвените промени в границите на Европейския съюз. На 8 април в Министерски съвет се състоя среща сред премиера Бойко Борисов, министъра на превоза Ивайло Московски и представители на браншовите организации в транспортния бранш. Повод за срещата бе оповестеният от българските превозвачи народен митинг на 16-и и 17-и май поради разисквания от Европейския съюз Пакет за подвижност. Документът подсилен от Франция, Германия, Австрия и Италия, планува водачите на ТИР-ове от източноевропейските страни да получават командировъчни като тези в западноевропейските, и ред други правила за отмора, които биха заплашили 190 хиляди български превозвачи с банкрут. Част от условията в пакета за подвижност са водачите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от Европейски Съюз на камионджията да му се заплаща по нормите за командировки на страната, в която е влезнал, да не се спи в кабините на камионите.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР