“Превишаване на скоростта с 23 км/ч в никакъв случай не

...
“Превишаване на скоростта с 23 км/ч в никакъв случай не
Коментари Харесай

Съдът реши: Незначително е превишена скоростта – с 23 км/ч, с която полицаят уби 7-годишната Моника

“Превишаване на скоростта с 23 км/ч никога не може да бъде несъмнено като доста, тъй като то в минимална степен надвишава открития лимит за придвижване в обитаемо място. ”
Това е един от претекстовете присъда от 4 години и 8 месеца затвор да бъде понижена на 3 години условно. Първоинстанционният съд – окръжният в Пазарджик, осъжда служителя на реда Владимир Панайотов, който прегази 7-годишната Моника Стоименова в село Братаница, само че апелативните магистрати в Пловдив понижават наказването му, предава 24 часа.
Момичето пресичало на пешеходна пътека с по-големия си брат, когато колата на служителя на бранш “Борба с проведената престъпност ” го връхлетяла със 73 км/ч. На 25 май т.г. Върховният касационен съд (ВКС) анулира условната присъда, тъй като втората инстанция е пренебрегнала утежняващи отговорността на водача условия и в това време погрешно е анализирала смекчаващите. Делото беше върнато за ново разглеждане на различен състав на Апелативния съд в Пловдив.
Трагичният случай, при който почина дребната Моника, се случи на 19 юли 2021 година Владимир Панайотов бил зад кормилото на “Шкода Октавия ”, като пътувал по служебни задания.
Около 11,30 ч влезнал в Братаница по основния път, като съгласно специалистите няма по какъв начин да се е движил с по-малко от 73,30 км/ч. Движението било в двете посоки с непрекъсната линия, само че служителят на реда карал в лявата лента, като изпреварвал неприемливо колона от коли.
Въпреки рестриктивните мерки, маркировката и знака за пешеходна пътека лидерът траял по пътя. В този миг шосето пресичали Моника и 9-годишният брат.
Децата вървели по зебрата, защото на отсрещния тротоар продавали сладолед. Другите коли спрели, с цел да дадат път на децата, само че блокирали видимостта на Панайотов, който забелязал 7-годишното момиче едвам на към 40 метра. Заради прекомерно високата скорост ударът се оказал неминуем. При придвижване със 73 км/ч колите имат потребност от близо 50 метра, с цел да спрат, сочат експертизите.
След конфликта дребната Моника изхвърчала и паднала на платното за придвижване, а шкодата на Владимир Панайотов минала още 14 метра без спирачни следи, качила се на тротоара и спряла след удар в пътен знак.
Полицаят излязъл от колата и опитал да окаже първа помощ на детето. Мъжът държал момичето и му правел изкуствено дишане уста в уста, а малко по-късно го сменили две дами, които станали очевидци на съдбовната злополука.
Панайотов желал да закара Моника в болница, само че се отказал поради тежкото положение. Била извикана кола за спешна помощ, а служителят на реда се обадил на началника си и го уведомил, че е предизвикал пътно произшествие и има потърпевшо дете. Пристигналите на мястото медици отвели 7-годишното момиче, което още имало признаци на живот, в Центъра за незабавна здравна помощ, само че при идването там към този момент не дишало.
По делото е открито, че Владимир Панайотов се е движел с превишена скорост и преди злополуката. Справка от мобилен оператор посочила, че в 11 ч телефонът му е бил засечен на територията на село Аврамово, а 40 минути по-късно станало произшествието в Братаница.
Разстоянието сред двете точки е почти 70 км, а пътят е планински, има завои и минава през няколко обитаеми места. Изчислено е, че междинната скорост на Панайотов била към 109 км/ч.
Назначената съдебно-медицинска експертиза посочила, че гибелта на Моника настъпила минути след случая. По тялото на детето имало редица увреждания, в това число на вътрешни органи. Като причина за гибелта е съчетана контузия – гръбначно-мозъчна, гръдна, коремна и опорно-двигателна, довела до спиране на гръбнака със засягане на гръбначния мозък, вследствие на които спрели сърдечната активност и дишането.
Установено е, че ударът настъпил във времето за реакция на лидера и задействане на спирачките. Автотехническа експертиза е приела, че не е имало късмет злополуката да бъде избегната, без Моника да спре на място. Владимир Панайотов е могъл да схване съществуването на пешеходна пътека, непрекъснатата линия, спрелите коли и пресичащите деца от 73 метра. Според специалистите той е трябвало да се съобрази с лимитираната видимост и да понижи скоростта, с цел да може да спре, в случай че има пешеходци.
На 6 април м.г. пред Пазарджишкия областен съд, когато някогашният служител на реда признал виновността си, той обяснил, че видял братчето на Моника и не очаквал, че зад него ще се появи още едно дете. Спрелите пред пешеходната пътека коли пък решил, че са там поради някой от магазините в близост.
Владимир Панайотов получил 7-годишна ефикасна присъда, редуцирана с 1/3 до 4 година и 8 месеца. През октомври обаче Апелативният съд в Пловдив понижи наказването с още 20 месеца и отсрочи осъществяването му за 4 година
На втората инстанция е решено, че някогашният чиновник на реда не е направил част от нарушаванията на Закона за придвижването по пътищата (ЗДвП), в които е бил упрекнат и приет за отговорен. Според магистратите са основателни и недоволствата на Панайотов за неправда при в началото наложеното наказване. На втора инстанция е признато, че пазарджишкият съд вярно е отчел в негова изгода чистото му минало, характеристичните му данни, оценките му в Министерство на вътрешните работи, съдействието му в хода на следствието и опита да помогне на Моника.
В отрицателна тенденция са признати многото нарушавания преди настъпването на произшествието, заплахата за живота и здравето на братчето, високата скорост и конфликтът с пътен знак.
Апелативният съд е приел, че нарушаванията на ЗДвП, които имат значение в тази ситуация, са единствено две, превишаването на скоростта с 23 км/ч е минимално, а събитията, че злополуката е станала измежду бял ден на оживено място и колата се е блъснала в символ са неотносими към предмета на доказване.
“Единственото събитие, завишаващо отговорността на подсъдимия и вярно регистрирано като такова от първата инстанция е основаната заплаха за по-големия брат на потърпевшата ”, написа в решението на магистратите, които трансформират присъдата в условна.
Според Върховен касационен съд оправдаването на Панайотов за част от нарушаванията, без да бъде изследвана в цялост съответната пътна конюнктура, е незаконосъобразно. Според висшите съдии в митинга не е посочено по какъв начин заобикалянето на колона от коли се отнася към описаното неприемливо изпреварване.
По техните думи втората инстанция е разгледала сериозно претекстовете на присъдата, само че също е позволила непрецизност в личната си активност. Пловдивските магистрати са приели като смекчаващо събитие обясненията на Панайотов, помогнали за следствието, без да посочат по какъв начин, като такива не участват в досъдебното произвеждане. Не е съгласуван и механизмът на действието, който се характеризира със съществено нарушение на разпоредбите за сигурност. На 4 юли делото против Владимир Панайотов потегли в Апелативния съд за повторно. Прокуратурата изиска ефикасното му наказване да бъде доказано, като съгласно обвинителите 3 години условно би било прекомерно лека глоба.
“Изтъкват се аргументи, че, видите ли, доста е бързал, по тази причина е нарушил разпоредбите за придвижване. Трябвало бързо да стигне за сполучлива реализация на водена от него оперативна разработка. Реализацията на коя разработка си коства да жертваме живот? ”, съобщи прокурор Добринка Калчева.
Адвокатът на роднините на Моника Борис Акалиев уточни, че Панайотов нито един път не е потърсил фамилията, а съжалявал единствено в правосъдната зала. Защитникът на някогашния служител на реда юрист Кирил Николов изиска от магистратите още веднъж да постановят условна присъда, защото случилото се било резултат от неправилна преценка, а не от незаконно безхаберие.
По неговите думи Панайотов към този момент се превъзпитава поради следствията. Решението би трябвало да бъде произнесено в едномесечен период, само че може да се забави, тъй като следва правосъдна почивка.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР