Превенцията и ваксината срещу HPV (човешки папиломавирус) помагат за намаляване

...
Превенцията и ваксината срещу HPV (човешки папиломавирус) помагат за намаляване
Коментари Харесай

По-лесно, по-ранно тестване за рак на маточната шийка ще спасява животи

Превенцията и имунизацията против HPV (човешки папиломавирус) оказват помощ за понижаване на броя на дамите, които умират от рак на маточната шийка, само че новите портативни комплекти за скрининг и новите типове лабораторни проби ще подобрят диагностиката и ранното лекуване на болестта.

Новите достижения при скрининга за рак на маточната шийка – четвъртият най-често срещан рак измежду жените – имат капацитета да спасят живота на доста дами, споделят техните разработчици.

Макар резултатите при дами с рак на маточната шийка като цяло да са се подобрили през последните години, броят на смъртните случаи вследствие това заболяване към момента е прекомерно висок. Въпреки обстоятелството, че ракът на маточната шийка е във висока степен лечим, в случай че е диагностициран задоволително рано, през 2020 г. от него са умряли над 340 000 дами.

По-голямата част от смъртните случаи се случват в страни с ниски и междинни приходи, в които дамите постоянно имат стеснен достъп до скринингови услуги, съгласно Световната здравна организация.

Дори когато дамите се изследват, може да има закъснение от няколко месеца, преди да получат резултата си, а в случай че пробата е позитивен, още веднъж следва закъснение, преди да получат лекуване.
„ Ако към този момент сте в напреднал етап на рак, тези месеци могат да съставляват разликата сред живота и гибелта “, споделя Оливие Дегом, координатор на план, наименуван ELEVATE, който създава портативен комплект за скрининг, предопределен за небогати региони.

„ Ние в действителност желаеме да понижим този интервал от няколко месеца до интервал от 24 часа в идеалния случай “, споделя той.

Мобилен комплект

Мобилният комплект на ELEVATE е създаден за приложение в общности с стеснен достъп до медицински грижи. Здравните служащи ще обяснят какъв брой е значим скринингът, след което ще предложат теста и ще могат да дават резултатите на дамите в границите на един ден.

Използването на комплекта не изисква доста образование. Жените сами взимат проба, която здравните служащи пускат в анализатора, захранван с акумулатори. Апаратът употребява ДНК тест, с цел да ревизира за съществуването на високорискови инфекции с човешки папиломавирус (HPV), които могат да доведат до рак на маточната шийка. Резултатите са подготвени в границите на минути.

Целта на откривателите е да стартират да употребяват комплекта в планински села и небогати градски региони в Еквадор и Бразилия. Те желаят да го употребяват и за дами от труднодостъпни групи в Белгия и Португалия.

Първоначално откривателите се концентрират върху мигранти и други маргинализирани общности, които имат усложнен достъп до медицински грижи или които може да не знаят какъв брой е значим скринингът.

Твърде заети

Но те откриват и че добре образовани дами с кариера не си вършат скрининг, тъй като са прекомерно заети. Така че, като се изключи че ще създадат комплекта за тестване наличен в небогати общности, той би могъл да е потребен да вземем за пример и в натоварени офиси.

„ На световно равнище изгодата ще бъде доста по-голяма, в случай че се фокусираме върху дамите, които са част от труднодостъпни по-бедни общности. Но прекрасен непряк резултат (на проекта) е, че бихме могли да го използваме и за групи от добре образовани дами “, споделя проф. Дегом, който е доцент във факултета по медицина и здравни науки в университета в Гент, Белгия.

Програмите за скрининг варират в другите страни. Някои канят всички дами на подобаваща възраст да се тестват. Някои оферират опортюнистичен скрининг, при който на пациентката се оповестява и се предлага скрининг, когато тя посещава съответната клиника. Някои страни въобще не вършат скрининг.

СЗО е сложила цели за 2030 г. за понижаване на случаите на рак на маточната шийка в международен мащаб. Една от тях е 70% от дамите да бъдат изследвани с високоефективен тест до 35 и още веднъж до 45 години.

Проф. Дегом се надява портативният комплект на ELEVATE да помогне на страните да реализират задачата на СЗО. Все още остава той да бъде тестван на място и да бъде оценена приемливостта му, осъществимостта и рентабилността за страни с ниски приходи.

„ Важното е да се уверим, че ще доближи до дами, които другояче не биха могли да бъдат достигнати. И действително можем да спасим животи, надяваме се доста животи “, споделя той.

Раманов разбор

Вирусът HPV има над 100 разнообразни варианта, 14 от които се смятат за високорискови за рак на маточната шийка. Все по-често страните с стратегии за скрининг тестват за високорискови HPV инфекции.

Наскоро откривателите създадоха тест, който може да направи разлика сред зараза, която ще се позволи от единствено себе си, и такава, която ще стане хронична и може да докара до рак.

Те употребяват раманова спектроскопия, с цел да ревизират за промени в молекулярния състав на цервикалните кафези, взети посредством цитонамазка.

Рамановата спектроскопия е сканираща техника за идентифициране на химическия състав на материалите посредством премерване на тяхната вибрационна реакция към лазерна светлина. Изследването включва ориентиране на светлинен лъч към клетките, с цел да накара молекулите им да вибрират.

Полученият вибрационен „ пръстов отпечатък “ демонстрира дали клетъчното наличие е променено от вируса.

Клетъчен експерт

В момента при позитивен тест за високорискова HPV зараза, цервикалните кафези на лицето се ревизират с микроскоп. Тези инспекции се правят от експерт по клетките, наименуван цитолог.

Клетката може да наподобява добре под микроскопа, само че рамановата спектроскопия може да улови промени на молекулярно равнище, които са невидими за човешкото око, съгласно проф. Фиона Линг, координатор на план, наречен ARC-HPV.

Проектът, който завършва през 2018 г., води до заключението, че рамановата спектроскопия може да се употребява за тестване за инфекции, които могат да доведат до рак. Сега констатациите му са патентовани.

От 2018 г. откривателите са тествали метода върху по-големи проби и са разкрили, че той е най-малко 91% прецизен при разграничение сред кафези, които пораждат терзание, и кафези, които е евентуално да се възстановят от инфекцията.

Следващата стъпка ще бъде да се тества точността на рамановата спектроскопия в цяла изследвана популация.

Успех на имунизацията

Друга значима форма на предварителна защита е имунизацията. Наличните ваксини са доста ефикасни, само че не защищават от всички форми на високорисков HPV. 

„ Ваксината в действителност ще понижи предраковите и раковите болести на маточната шийка, което е превъзходно. “ Но триумфът ѝ повдига един въпрос за стратегиите за скрининг, споделя проф. Линг, която е началник на Научния център за радиация и околна среда в Технологичния университет в Дъблин.

С по-малко случаи на предракови и ракови кафези, присъстващи в популацията, цитолозите няма да са привикнали да срещат тези аномалии, което значи, че способността им да ги виждат може да намалее. „ Затова хората се интересуват от създаването на нови способи (като раманова спектроскопия), които са по-обективни “, сподели проф. Линг.

Има „ ужасяващи истории за млади дами, умиращи от тази болест. Това не би трябвало да се случва, тъй като болестта е толкоз лечимо – в случай че бъде намерено в този ранен, предраков етап “, споделя проф. Линг.

Резултатите до момента демонстрират, че рамановата спектроскопия е по-точна от цитологията.

„ Всички проби имат подправени позитивни и подправени негативни резултати, рамановият способ също не е 100% прецизен. Но той има по-висока сензитивност от цитологията, тъй че считаме, че би подобрил резултатите за дамите посредством по-ранно разкриване на рак или предракови положения “, споделя проф. Линг.

Изследването в тази публикация е финансирано от Европейски Съюз. Тази публикация е оповестена за първи път в Horizon, списанието за проучвания и нововъведения на Европейски Съюз.  

Автор: Алекс Уайтинг

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР