Превенцията и профилактиката са за здрав организъм, когато има гангрена

...
Превенцията и профилактиката са за здрав организъм, когато има гангрена
Коментари Харесай

Президентът настоя за скалпел за гангрената корупция

Превенцията и профилактиката са за здрав организъм, когато има гангрена би трябвало скалпел. Така президентът Румен Радев коментир а в ефира на Нова ТВ готвените промени в антикорупционното законодателство .

Той бе безапелационен, че въпросният антикорупционен орган би трябвало да затвори цикъла от приемането на сигнал - интензивно придобиване на информация, следствие и присъди. Президентът бе безапелационен, че към този момент е приказвал с всички артисти в правосъдната власт , посетил е и Румъния и Италия, които по думите му имат доста основни резултати в битката с корупцията.

Президентът посочи, че за мащабите на корупцията в България можем да съдим от спада на директните задгранични вложения , както и по неналичието на наказани висши държавници. От КСНС чакам не просто доближаване на позиции на ръководещи и съпротива, това е значимо, само че чакам ефикасни и всеобхватни способи за справяне с този проблем, разяснява Радев.

Според Радев, по време на планувания за 9-ти октомври Консултативен съвет по национална сигурност по тематиката антикорупция, се открояват дискусионни въпроси, като преди всичко е задачата на готвените законови промени .

Според него е значимо да си отговорим на въпроса за какво вършим този закон - " дали да отговорим на упованията на нашите сътрудници от Европа и да демонстрираме, че вършим нещо или да си решим жестокия проблем с корупцията, както би трябвало? " - разяснява Радев.

Друг спорен въпрос е резултатът , който чакаме от сходно законодателство - дали след години ще отнемем имущество от някакъв корупционен акт, който към този момент е изконсумиран или на място в действително време ще пресечем корупционните схеми и ще издадем ефикасни присъди.

" Ние би трябвало да знаем с какъв инструментариум ще реализираме всичко това , дали ще стоим и ще чакаме някой да пусне сигнал или някой да подаде компрометираща имуществена декларация или ще имаме самодейно, всеобхватно събиране на информация в ход при планирането и осъществяването на огромни публични поръчки ", безапелационен бе Радев.

Той попита за какво няма наказани по висшите етажи на властта. По думите му тук има два метода - единият е на ГЕРБ, който залага на предварителната защита, другият метод на Българска социалистическа партия, който подчертава на следствието. " Според мен предварителната защита и профилактиката са за здрав организъм, когато има гангрена би трябвало скалпел ", безапелационен бе Радев.

Относно корупцията по високите етажи на властта, Радев бе безапелационен, че глупави държавни чиновници - не познава . Според него един подкупен държавен чиновник може в никакъв случай да не попадне в обсега на закона, въпреки и да е изконсумирал един корупционен акт и то в огромни размери.

Според Радев е доста значимо да се притегли под отговорност действителният притежател на дадена компания. " Това, което би трябвало да стане съгласно мен, е този орган не да чака нещо да стане с имуществена декларация или сигнал, само че с изключение на сигналите той би трябвало да има самодейна функционалност ", разяснява Радев. По думите органът би трябвало да събира информация и да има дейна роля.

Румен Радев бе безапелационен, че казусът с КТБ би трябвало да се реши тук в България, а не в чужбина.

" Само по този метод ние ще придобием вътрешна убеденост, самочувствие и религия, че можем като страна и като общество сами да градим своето бъдеще. Затова приканих господин Василев да се върне в България , да се изправи пред българския съд и тук да даде своите показания ", уточни Радев.

По думите му единствено по този начин въпросните показания могат да имат някаква стойнос т. На въпрос, вие на страната на господата на Цацаров и Пеевски ли сте, по този начин както самият господин Василев ви дефинира преди време, президентът Румен Радев съобщи: " Аз съм единствено на една страна - на страната на закона. Както знаете в дух, в предпочитание за бистрота разсекретих и разгласих стенограмите от КТБ , нещо което моят предходник държеше да остане в загадка от българските жители ".

Според Радев с този акт на разсекретяване се дало отговор на съществуващите подозрения. " Обществените упования бяха съсредоточени и разколебани - сред прокуратурата и съда и президентската институция, къде е заровена истината. Нарочно, трябваше да бъдат пуснати и оповестени тези стенограми, с цел да се види, че истината би трябвало да се търси в съда ".

Относно пълномощията на президента, Радев разяснява: " Не аз повдигам тематиката за президентска република. Има политици, които мъчно съумяват да скрият страха си от президентската република. Това е, тъй като в една президентска република протократите губят своята власт ".

Президентът добавя: " Да господин Цветанов даже твърди, че президентът има единствено представителни функционалности. Ако в действителност има вяра в това - ще му припомня, че президентът съставлява седем милиона българи. Нещо повече той е контрапункт на всеки политик, който си мисли, че стои над Конституцията , само че казусът е в действителност сериозен ".

" Референдумът за мажоритарната система ясно демонстрира, че публичните упования са за смяна на системата и в случай че парламентаристи и ръководещи не отговорят на публичните упования за корупция, беднотия, сигурност, престъпност, хората ще потърсят различен излаз ", разяснява Румен Радев.

Относно документът, правещ обзор на националната сигурност на България през годините, в който се споделя, че опасност за националната ни сигурност, е Русия, президентът Румен Радев съобщи : " Първо, мисля че в този документ на никое място не написа, че Русия е директна опасност за националната ни сигурност , само че главната теза, изложена там това е, че съветските дейности заплашват главната цел за единна, мирна и свободна Европа. И не е неприятно да проследим в тези месеци последните, в които този отчет е направен, какво са правили водачите на свободна и мирна Европа. Макрон и Орбан се срещат с Путин, канцлерът Меркел поддържа непрестанен разговор с Путин. Самата Меркел сподели напълно наскоро, че не можем да приказваме за сигурност в Европа, в случай че нямаме градивен разговор и градивни връзки с Русия ".

Радев напомни, че министър председателите на България и Гърция - Борисов и Ципрас напълно скоро са декларирали, че България и Гърция ще бъдат мост към Европейска Русия. Президентът цитира на два пъти и изявлението на премиера на Люксембург Ксавие Бетел: " Време е да спрем да приказваме за Русия и да стартираме да приказваме с Русия ".

" Нашите връзки с Русия не би трябвало да стават пленник на непознати ползи ", безапелационен бе Радев. Според него в България очевидно има политици, за които връзките с Русия в никакъв случай не са задоволително неприятни. " Ние би трябвало да отстояваме нашият интерес. Ние имаме ползи да имаме директна доставка на съветски газ в България през Черно море ", уточни Радев.

По думите му тази тематика кореспондира изцяло с желанието на държавното управление за газовия разпределителен център. На въпрос дали договореностите на президента Първанов, станали известни като Голям шлем още веднъж излизат на масата, Радев уточни: " Никакви тематики не излизат на масата. На масата би трябвало да сложим българският интерес, прагматичен, зависещ на икономическа логичност ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР