Превърнатото в монополист на пазара на лотарийни игри държавно дружество

...
Превърнатото в монополист на пазара на лотарийни игри държавно дружество
Коментари Харесай

Въпреки системни загуби и нарушения промените в тотото ще са друг път

Превърнатото в монополист на пазара на лотарийни игри държавно сдружение " Български състезателен тотализатор " (БСТ) работи на загуба, а нарушаванията и нередностите са систематична процедура в ръководството му. Въпреки това промени в управлението му на този на са подхванати и възможни такива се плануват в неразбираемо бъдеще.

Това стана ясно от изявления на служебния състезателен министър Андрей Кузманов. Днес той показа доклад за свършената от него и екипа му работа след назначението в държавното управление на президента Румен Радев на 11 май.

 

За тотото

От изнесените данни стана ясно, че към края на финансовата 2019 година БСТ е на загуба с 27,47 млн. лева Отделно тотото има отговорности в размер на 39,16 млн. лева, които единствено по отношение на миналата година са се нараснали с 14,58 млн. лева

Представени бяха данни за скандални контракти за реклама и ТВ лъчение. Припомнени бяха смущаващи процедури за публични поръчки още от 2011 година, печелени от един и същи консорциум или от компания, участваща в него - " Декарт " ООД. Въпросната компания е обвързвана с емигриралия в Дубай хазартен необут Васил Божков, заради което сега попада в така наречен лист " Магнитски ". Това пък стана мотив министър Кузманов да се изкаже остро по адрес на своя предходник Красен Кралев.

" След като направихме тази инспекция, ни стана ясно държанието на министър Кралев по-миналата седмица, когато той в офиса на ГЕРБ в Русе тропаше по масата и споделяше " моето министерство ", " моите чиновници ", " моите кашони ". Явно в действителност това е било негово министерство, тъй като цялото предходно държавно управление се бореше против господин Божков и му бяха повдигнати 18 обвинявания, само че министерството на господин Кралев очевидно не се е борило. Вие си направете сметка кой кой е в този цирк. Неговата компания е траяла да работи в спортното министерство. След предписание на Министерски съвет и наше предписание от 4 юни 2021 година БСТ стартира да употребява самостоятелен прибавен програмен продукт за централизирана компютърна система. Всякакви връзки по контракта с " Декарт " са прекъснати ", разкри Кузманов.

Той акцентира, че спортният тотализатор няма да стопира, облагите ще продължат да се изплащат и " това по никакъв метод няма да попречи тотото да работи както би трябвало ".

На въпрос на " Сега " дали след всички разкрития за нередности счита да разпореди промени в управлението на БСТ, Андрей Кузманов по този начин и не съумя да отговори изрично и ясно. Дори в противен случай - обясненията му звучаха комплицирано и включваха някои взаимно изключващи се изказвания:

" Има процедури по промяната на въпросните сдружения, по промяната на бордове и т. н. Много диалози сме водили на тая тематика и гледаме да излезем от обстановката. В смисъл, тотото да продължи да работи по естествен метод, за страната - тъй като доколкото разбирам до момента тотото е работило за министерството на някой си. Разберете сами, че при този размер за 5-10 дни или месец не можем да установяваме нещо, което е правено с години. Или в случай че установяваме, гледаме да избягаме от обстановката. Но да не се окаже, че това, което установяваме, е вярно - както се случва нормално. Ще създадем промени в управленията - в случай че сменяваме някой в миналото, ще ви стане ясно. Сега, извинявайте, не може да сочим с пръст всеки. Ние не сме пристигнали тук да уволняваме. Но в случай че се намерят още фалове, нагледно казано, и вреди са нанасяни на страната, естествено, че някои хора ще си вървят. И то в най-скоро време. "

В момента изп. шеф на БСТ е Любомир Петров, а Управителния съвет влизат още Людмила Петкова, Валентин Точев и някогашните футболисти Христо Йовов и Гошо Гинчев - всичките назначени предишния януари с решение на Красен Кралев и след съвещания с тогавашния финансов министър Владислав Горанов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР