Пресветата Българска православна църква почита днес паметта на Св. мчк

...
Пресветата Българска православна църква почита днес паметта на Св. мчк
Коментари Харесай

Почитаме светия, убит заедно с войниците си

Пресветата Българска православна черква уважава през днешния ден паметта на Св. мчк Андрей Стратилат и с него 2593 мъченици, както и на Преп. Теофан Нови Атонски.

По време на царуването на жестокия гонител на християните Максимиан в Сирия имало един смел боец на име Андрей. Той скрито вярвал в Христа. Императорът го назначил за стратилат (военачалник) и го изпратил да води война. Андрей имал дребна армия, само че самичък давал образец на дръзновение и научил бойците си да имат вяра в Бога и да се уповават на неговата мощ. След като удържал блестяща победа, той се върнал в Сирия.

Там завистливи хора донесли на шефа, че Андрей е християнин. Тогава го повикали на съд и го предали на изтезания, измъчвали и бойците му. Тъй като Максимиан знаел, че целият народ почита Андрей, той се побоял да го накаже смъртно и го освободил, само че писал на шефа да откри за него друга виновност.

Св. Андрей с бойците си отишъл в киликийския град Тарс да одобряват св. Кръщение. Тогава шефа на Сирия известил в Тарс, че той сякаш скрито избягал с бойците си, като се разбунтувал. Изпратена била потеря и всички били избити. Телата им били заровени от Тарския и Верийския епископи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР