Препоръката на Съюза на издателите в България (СИБ) е ЕК

...
Препоръката на Съюза на издателите в България (СИБ) е ЕК
Коментари Харесай

Издателите в България: ЕК да започне международно разследване за нелоялна конкуренция на медийния пазар


Препоръката на Съюза на издателите в България (СИБ) е Европейска комисия да стартира интернационално следствие за централизация и нелоялна конкуренция на медийния пазар в България. Това е една от петте рекомендации за бъдещи дейности и политики, записани в Бялата книга за свободата на медиите в България, показана от Теодор Захов, ръководител на Съюза на издателите в България, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В книгата се споделя, че самостоятелните медии и публицисти в България са подложени на невиждан напън и голям брой справедливи компликации да съществуват. Ако другите групи проблеми, показани в тази Бяла книга, не бъдат адресирани навреме, свободните медии в България ще изчезнат изцяло, се споделя там и се показва, че: Основният проблем е потреблението на прокуратурата отпред с основния прокурор Сотир Цацаров, а посредством нея и доста други държавни институции като принадлежности за напън и цензура, като средство за принуда на политически и публични съперници. Това блокира действието на целия либерален развой.

Съюзът на издателите в България показва няколко хрумвания за вероятни решения на засегнатите в книгата проблеми. Те са 5, а измежду тях с изключение на рекомендацията Европейска комисия да стартира интернационално следствие за централизация и нелоялна конкуренция, е и тази, че СИБ упорства от Европейски Съюз да бъдат изпратени самостоятелни наблюдаващи – интернационалните прокурори, които да проследят в елементи всички обвинявания и предварителни следствия против публицисти и издатели в България. Записано е още, че рекомендация на СИБ към Европейска комисия е да изиска повече бистрота и да увеличи контрола за метода, по който се харчат информационните бюджети по европрограми в България. Според оценки на СИБ на годишна база парите по тези стратегии доста надвишават рекламните доходи на всички издатели, взети дружно. Създаване на стратегия „ Дигитална промяна на медии “ в Европейски Съюз, ориентирана към софтуерното подсилване на обичайните медии е друга рекомендация.

Огнян Донев, издател на „ Клуб Z “ сподели, че неговото занимание е историята и е уверен, че в средносрочен проект този проблем няма да съществува. “Този принос, с който желая непретенциозно да вземам участие е това да се случи по-рано “, сподели Донев. Сашо Дончев, издател на в. „ Сега “ сподели, че общото в тяхното мислене, деяние, е желанието им да финансират свободни медии, които да могат да осведомят обществото по един почтен обективен, честен метод. Стояна Георгиева, mediapool.bg акцентира, че доста дребна част от медиите в България могат да се нарекат медии. Една голяма част от българските медии в действителност не работят като медийни предприятия, те са напълно откровени принадлежности за въздействие или за обслужване на политически или на някакви бизнес ползи. Иво Прокопиев „ Икономедиа “ уточни, че от стадия на подправени вести, ние сме на ръба на една мека тирания и на една изцяло фалшифицирана народна власт. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР