Преподавателката по танци и IT специалист Алена Щерк, чието тяло

...
Преподавателката по танци и IT специалист Алена Щерк, чието тяло
Коментари Харесай

Адвокат Людмил Рангелов: Убийството на Алена Щерк е било спонтанно, инцидентно

Преподавателката по танци и IT експерт Алена Щерк, чието тяло беше намерено в неделя, три пъти е подавала сигнали в полицията против някогашния си другар и главен обвинен за убийството - Виктор Спига.
Бившият следовател юрист Людмил Рангелов съобщи в " Деинят стартира " на Българска национална телевизия, че като първа реакция хората мислят, че Министерство на вътрешните работи не са си свършили работата, само че не е по този начин.

При първия случай, обвързван с вербално принуждение, служители на реда са посетили мястото, Спига е предизвестен със общоприети протоколи да не прави повече такива дейности. Убитата е посъветвана да подаде тъжба, с цел да се развива инспекция, само че тя не е направила това. Трябва да има заявителски материал, някаква информация за сериозността на връзките. Това са доста чести случаи брачен съжителства да се оплакват в Министерство на вътрешните работи във връзка на съответна препирня в къщи и по-късно повече в никакъв случай не се развива някакво принуждение там, сподели някогашният следовател.

При втория сигнал е посетена потърпевшата, само че Спига не е открит там. Тя още веднъж не е подала тъжба. В третия случай полицията е образувала кореспонденция и в случай че времето е било задоволително, е щяло да се развие и досъдебно произвеждане.

Според Рангелов убийството на Алена Щерк е непринудено, случайно. Явно причинителят не е премислил, в случай че извърши убийството, какво ще направи с тялото - проличава че това е импровизация. Не са взети ограничения и по това да се укрие. Откритите доказателства в колата, също сочат към това.
Рангелов допусна, че изострянето на прочувствената им връзка е довела до убийството.

Според него Спига, който е арестуван в Италия, ще бъде върнат у нас, тъй като процедурата се прави по европейска заповед за арест, което задължава страните да я изпълнят.

Проблемът е, в случай че откритото у Спига хладно оръжие е наказуемо закононарушение по техния закон, е допустимо първо там да се организира наказателно произвеждане по това закононарушение и по-късно да бъде предаден на българските управляващи. Но закононарушението у нас е в интерес на това да бъде екстрадиран.

Естрадицията би трябвало да бъде осъществена в период от 60 дни и по-късно не по-късно от 10 дни Спига би трябвало да дойде в България. Екстрадицията обаче може да бъде осъществена с някакво изискване. Например след осъждането му тук да изтърпи наказването в Италия или в случай че тук бъде наказан на пожизнен затвор, нашите управляващи да се ангажират, че след прочут интервал от време ще бъде преразгледано това наказване.

Адвокат Рангелов съобщи още, че тежките закононарушения у нас в действителност се усилват и една от аргументите за това е обществената конюнктура. Тя неизбежно рефлектира, тя е криминогенния фактор, който основава предпоставки за тежки закононарушения, сподели юристът.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР