Преподавателите от Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския

...
Преподавателите от Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския
Коментари Харесай

Преподавателите от ФЖМК с реакция след скандалната реклама на Алма матер тв

Преподавателите от Факултета по публицистика и всеобща връзка в Софийския университет излязоха с отворено писмо във връзка скандалната реклама за наемане на студенти в образователната телевизия на Алма матер, провокирала вълна от реакции.

Видеото с публикация за работа, излъчено през вчерашния ден от университетската телевизия на Алма Матер, провокира обвинявания в сексизъм към създателите на клипа.

Ръководим се от убеждението, че публицистиката не е шоупрограма, а обществена гражданска специалност, се споделя в отвореното писмо, на преподавателите от катедра " Радио и телевизия " на ФЖМК.
Сексизъм или жлъч: Реклама на студентската телевизия провокира бурни реакции СУ няма да смъкна видеото, в което професор от Нов български университет вижда "доморасъл консерватизъм "
„ Убедени сме, че неприятният усет е неприятна реклама. Смущаващ е освен клипът, само че и цялостната липса на бистрота за това кой носи отговорност за него”, означават още подписалите текста.

„ Ние, преподавателите по публицистика от катедра „ Радио и телевизия” на Факултета по публицистика и всеобща връзка на Софийския университет, се ръководим от убеждението, че публицистиката не е шоупрограма, а обществена гражданска специалност, която има сериозен ангажимент към обществото. Именно университетът е мястото, в което студенти и преподаватели дружно утвърждаваме професионалните стандарти”, се акцентира в писмото.

„ Убедени сме, че неприятният усет е неприятна реклама. Смущаващ е освен клипът, само че и цялостната липса на бистрота за това кой носи отговорност за него. Ние продължаваме да не знаем кои са членовете на Управителния и Програмния съвет на малкия екран. Не знаем кой и какъв е външният продуцент, който ще се разпорежда с обществената благосъстоятелност на Университета (материална и символна), само че знаем какъв ще е крайният резултат от това. И той не е в интерес на обществото”, допълват преподавателите.

Авторът на сюжета обаче застава напълно зад излъченото видео.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Дали публицистиката е носене на кафета – не считам, само че на някои места в България може и да е. Това е срамен факт, само че е допустимо да е реалност. Ако има някой, който към момента си е запазил някакво възприятие за комизъм, може да огледа на това като една шега”, означи Теньо Гогов.
Светлана Божилова за клипа на телевизия „ Алма матер ”: Гаф е, само че да дадем късмет Видео с новия шеф на малкия екран – Башар Рахал, провокира вълна от отвращение
Дали са приели видеото като смешка, дадоха отговор студенти, които учат публицистика в университета.

„ Според мен клипът е много сексистки и значително наскърбява професията”, акцентира Яна, студентка по публицистика в първи курс.

„ Не мисля, че задачата на един публицист е това да би трябвало да бъде прочут. Имаме някаква задача, която би трябвало да изпълняваме”, счита и Алексия, която е четвърти курс.

За разлика от студентите, ректорът на Софийския университет съобщи за bTV, че задачата на плана е да бъде провокативен. Според него той е извършил задачата си, откакто към този момент има повече от 1000 души, записали се за кастинга.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР