Преподаватели от академичните среди се обявяват против промени в чл.

...
Преподаватели от академичните среди се обявяват против промени в чл.
Коментари Харесай

Професори на протест заради новия режим на атестиране

Преподаватели от университетските среди се афишират срещу промени в член 57 от Закона за висшето образование
Създават народен комитет, който ще брани академичната автономност

Преподаватели от университетските среди у нас са в протестна подготвеност. Напрежението в системата на висшето обучение пораства поради новия режим на атестиране, който Министерството на образованието и науката предлага, научни „ Труд “.

Преподавателите, измежду които доцент Николай Цонков, проф. Иво Христов, проф. Нина Дюлгерова, проф. Ваня Добрева, проф. Веско Панов, доцент Николай Проданов, доцент Милен Михов, адв. Калин Костов, са подготвили своя позиция, която декларират, че ще бранят академичната автономност с всички разрешени от закона средства. Тя бъде изпратена до всички лица, които имат отговорност към законодателния развой.

Камъкът на раздора с МОН е новата методика за атестиране на преподавателите и създадените от министерството повишени минимални условия за академично израстване, както и обвързването им с даването на спомагателни 20 млн. лева на държавните университети, които ги приложат в правилниците си.

Стотици професори към този момент изпратиха отворено писмо, в което се афишират срещу параграф 17 от закона за държавния бюджет. Именно той споделя, че когато МОН напише новите критерии, висшите учебни заведения, които ги припознаят, ще получат елементи от посочената сума.

Междувременно МОН създаде критериите и методиката, и ги качи за публично разискване, а това скандализира още повече системата. Преподавателите се възмутени поради методиката за препоръка, която за първи път се обвързва с минималните условия, и в този момент се прави опит това да се случи с решение на Министерски съвет. Според тях по този начин се погазва академичната автономност, обезпечена в Закона за висшето обучение.

Всъщност в този момент разпоредбите за препоръка във вузовете по закон се уреждат от самите висши учебни заведения. За смяната им са нужни промени в закона, а не решение на Министерски съвет, споделят те.

„ Заявяваме, че всеки опит сред първо и второ четене на законопроекта за изменение на Закона за висшето обучение да се внесе смяна в член 57 (б.а. режима на атестиране) ще изкара академичната общественост на митинг и. Настояваме цялото Решение на Министерски съвет за установяване на национални атестационни критерии да бъде оттеглено като нелегално и противоконституционно, настояваме всички промени в Постановление на Министерски съвет за изменение на Правилника за използване на закона за развиване на университетския състав (ЗРАСРБ) да бъдат осъществени в границите на в този момент съществуващите таблици, с оглед условието за предвидимост, сигурност и поредност при установяване на разпоредбите за кариерно израстване в системата. Ако законодателите и изпълнителната власт не се вслушат в нашите обективни претенции, ще браним академичната автономност с всички разрешени от закона средства и ще създадем народен протестен комитет “, декларират в своята позиция възмутените преподаватели.

Те са безапелационни, че това по никакъв метод няма да толерират методите, по които в последния миг се диря алтернатива да се трансформира член 57 от ЗВО сред двете четения в Народно събрание.

Промените в ЗВО трябваше да бъдат разисквани на просветителна комисия в Народното събрание тази седмица във връзка, само че дневният й ред бе изменен.

Днес във Варна се организира и Съвет на ректорите, където евентуално част от въпросите ще бъдат коментирани.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР