Премиерите на България и на Северна Македония – Стефан Янев

...
Премиерите на България и на Северна Македония – Стефан Янев
Коментари Харесай

Заев и Янев: Трагедиите са общи, помагаме си в добро и зло

Премиерите на България и на Северна Македония – Стефан Янев и Зоран Заев дадоха общ брифинг в Министерски съвет във връзка най-жестоката злополука, ставала в миналото у нас. Към 3 ч. през нощта рейс на комшиите се възпламени на автомагистрала „ Струма ” и катастрофира. 46 души изгоряха на място. Сред тях са 11 деца, пет от които дребни. Седмина оцеляха по знамение, откакто разрушиха задното дясно стъкло. Те се лекуват в „ Пирогов ”.

Днес е необикновен ден. Ден, който е белязан за българския народ с две съществени нещастия. С случая от предходната вечер във варненското село Рояк, където починаха български жители в дома за възрастни хора. Една покруса, която и сега се проверява. Конкретика не е належащо в този миг, тъй като е належащо проверяващите да свършат работа. В рамките на 7-8 часа нова покруса беляза нощта. Автобус с регистрация в Северна Македония се възпламени на „ Струма “ и има над 40 жертви, съобщи министър председателят Стефан Янев в взаимен брифинг с премиера на Северна Македония Зоран Заев.

" Трагедиите са общи, те ни вършат съпричастни, без значение каква е националността на починалите. Единственото, което можем да създадем, е да изразим съпричастност към околните и фамилиите на починалите и да изразим нашите съболезнования. Едновременно с това българската страна с всичките ѝ органи, които имат отношение към сигурността и към следствието на подобен вид произшествия, работи бързо и сега, добави Янев.

Българският министър председател сподели, че общественият министър Гълъб Донев пътува към община Дългопол, с цел да се преценяват опциите за в допълнение помагане на оживелите от вкъщи за възрастни хора.

" По същия метод оживелите от злополуката са настанени в болница „ Пирогов “. Общото умозаключение на медиците, че физическите контузии са релативно леки, за психическите е рано да се приказва, още в идващите дни тези хора ще могат да бъдат превозени до местата, където желаят, до техните близки. С премиера Зоран Заев сме в съгласуваност, имаме по съответните браншове. Координация е основана на всички равнища и от следствието се надяваме да вземем поучения и уроци, които ще ни предпазят от тези произшествия в бъдеще ", разяснява Янев.

Македонският министър председател Зоран Заев акцентира: " Болката е огромна и за двете нещастия. Ние сме приятелски нации и в положително и неприятно, да се надяваме да си оказваме помощ повече за положително. Тук сме да си оказваме помощ, когато е тежко, да се сме дружно и в наслада " и добави, че в Северна Македония следва да се афишират два дни печал по отношение на случая. В България към този момент община Благоевград разгласи ден на печал. Янев сподели, че се обмисля печал и на национално равнище.

Заев изрече съболезнования за нещастието в дома за възрастни във варненското село Рояк, където починаха общо 9 души при пожар.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР