Премиерата бе в Столицата на заедността, следва следа тур от

...
Премиерата бе в Столицата на заедността, следва следа тур от
Коментари Харесай

Чудесата на Родопите тръгна от Кърджали

Премиерата бе в Столицата на заедността, следва диря тур от Ардино до Белица
Най-новата книга на " Стандарт " - " Чудесата на Родопите - 50 митове " е към този момент на пазара. Уникалният том за първи път събира на едно място неразказаните митове и предания за Чудесата, които пази Свещената планина. Автор на книгата е основният редактор на в. " Стандарт " Славка Бозукова. А предговорът към изданието е особено написан от индивида, който най-добре познава родопската душа - доктор Ахмед Доган.

Най-голямото знамение на Родопите са самите родопчани. Те имат международно историческа задача да запазят културния код на изстраданата Заедност и да го предадат на идващите генерации като нужен формат на битие на нашата цивилизация, написа доктор Доган.

Десетки кметове, учени, представители на изпълнителната и законодателната власт, шефове на музеи и библиотеки, медии събра премиерата на книгата. " Чудесата на Родопите - 50 митове " бе показана първо в Столицата на Родопите - Кърджали. Това стана на най-важната за " Стандарт " дата тази година - 10 август, когато обичаната медия означи своята 30-а годишнина. Премиерата на книгата бе направена по време на юбилейната полемика " Бранд " Родопи " - новата визитна картичка на Кърджали и района ", която е част от най-голямата Национална акция за запазване и разпространение на културно-историческото завещание " Чудесата на България ".

След Кърджали " Чудесата на Родопите - 50 митове " потегля на турне из родопските общини. В поредицата срещи - от Ардино до Белица, ще представим знаковите обекти в Свещената планина и ще развием и надградим Бранд " Родопи ".

" Чудесата на Родопите - 50 митове " не е следващият справочник за културен туризъм, нито придирчив сборник за културно-историческите стойности на обектите. Това е същинска енциклопедия по родолюбие, търсеща надълбоко духовното, криещо се зад забавните за екскурзиантите места от предишното и сегашното, сдържащите дъха творения на природата, даващите задоволство на усета модерни достижения на туристическия отрасъл.

Увлекателната книга съживява хилядолетната българска история посредством предишното на планината, криеща и през днешния ден толкоз доста омагьосани места, придружавайки читателя от западната част на България чак до източните хребети на естествената камара.

Легендите в нея са събирани през 12-годишната история на Националната акция на " Стандарт " Чудесата на България от локални издания, родови предания, както и най-различни архиви.

Книгата е част от хитовата издателска поредност, който стартира с „ 40 митове за чудесата на България “. Изданието излезе преди 2 години и към този момент е преведено на български, британски, съветски, немски, испански и турски език.

В книга, отдадена на Родопите, са показани най-известните митове и легенди, свързани с естествени и основани от индивида обекти, както и заобикалящите ги други забележителности на хилядолетната люлка на живота и културата – Родопите. Това е сбирка от увлекателни разкази за предишното и съвремието на българските просвета, история и естествена хубост.

Книгата на " Стандарт " води към дългия път на предишното - във вълшебните места измежду шепота на предходното. Това е както лек, по този начин и сложен път през страничните пътища, през отклоненията и в скритите глъбини на историята. Представлява неповторимо премеждие, в което вземат участие хора с храбри сърца и открити мозъци, а истината е преплетена с митовете, историята среща с географията, а страстта надвива над разсъдъка.
Книгата пази тайните на Побития камък и Дома на ангелите
Кой в миналото е чувал за Дома на ангелите в Перущица, обвързван с тежък и показателен миг от предишното на България? Колко са българите, които знаят къде е било обичаното място на починалия водач на Куба Фидел Кастро? Има ли такива, които владеят тайната на изработката на кукли от царевична шума, което е толкоз елементарно занятие за децата от дребното градче Куклен край хилядолетния Пловдив? Отговори на всички тези въпроси ще намерите в най-новата книга на " Стандарт " - " Чудесата на Родопите - 50 митове "

Тя стартира с неповторимото най-голямо тракийско светилище - Перперикон и приключва с още по-магнетично и енергийно място в Западните Родопи - " Градище ". Дори читателите, които считат, че познават България, ще открият нещо за живота и гласовете на забравени герои на истории.

Страниците на първокласното, богато илюстровано издание са запечатали символиката в Побития камък и описват какво се носи във вятъра към Орловото око. Разкриват къде е сянката на дявола в Дяволския мост.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР