Премиерът-социалист на Испания Педро Санчес ще се срещне по-късно днес

...
Премиерът-социалист на Испания Педро Санчес ще се срещне по-късно днес
Коментари Харесай

Пазарят Кристалина за външен министър на ЕС

Премиерът-социалист на Испания Педро Санчес ще се срещне по-късно през днешния ден с френския президент Еманюел Макрон. Очаква се той да лобира за няколко леви претенденти за високите постове в Европейския съюз преди утрешната неофициална среща на върха в Брюксел. Очаква се Санчес, победител на евровота в родината си, да тества опцията кандидатът на Партията на европейските социалисти за началник на Еврокомисията Франс Тимерманс да заеме поста.

Ако социалистите съумеят в това начинание, те няма да имат нищо срещу Кристалина Георгиева, някогашен заместник-шеф на Европейската комисия, да заеме поста на Върховен представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи на мястото на италианката Федерика Могерини, показват дипломатически източници, представени от Юрактив.

Макрон, чиято партия влезе в съюз с Алианса на либералите и демократите в Европа, ясно е показал, че не утвърждава системата „ шпиценкандидат “, съгласно която претендентът на партията спечелила най-вече гласове би трябвало да стане ръководител на Европейска комисия. С оглед на резултата от евроизборите това би трябвало да е Манфред Вебер от консервативната Европейска национална партия. Френският президент евентуално би предпочел Комисията да бъде управлявана от шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард, отбелязва Юрактив. Бившата финансова министърка на Франция има авторитетни съдружници в Европейска комисия, в това число генералния секретар – „ сивият кардинал “ Мартин Зелмайер.

В случай, че постовете висш представители и ръководител на Европейска комисия отидат в друга група, Санчес има претендент за началник на Европейския съвет в лицето на португалския министър председател Антониу Коща. Настоящият – Доналд Туск, евентуално ще заеме лидерския пост в Европейската национална партия от Жозеф Дол, след края на мандата си през есента.

В поддръжка на Манфред Вебер към този момент се изрекоха авторитетни политици, измежду които лидерката на немския ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, която настоя още нощес, че точно баварският политик би трябвало да е идващият началник на Европейска комисия.

Заместник-председателят на Комисията Юрки Катайнен също настоя през днешния ден, че Вебер би трябвало да заеме поста. Финландецът загатна и за присъединението на Зелените към проевропейски алианс с ЕНП, социалдемократите и АЛДЕ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР