Премиерът се похвали, че кабинетът подпомагал бизнеса, опровергаха го -

...
Премиерът се похвали, че кабинетът подпомагал бизнеса, опровергаха го -
Коментари Харесай

Киро лъже като за последно

Премиерът се похвали, че кабинетът подпомагал бизнеса, опровергаха го - компании всеобщо банкрутират
Инфлацията в България е една от най-високите в Европейски Съюз

Планът за възобновяване беше занимателен

Премиерът Кирил Петков изговори куп неистини и полуистини от трибуната в Народното събрания в опит да резервира поста си. Той съобщи, че в шестте си месеца на власт кабинетът е управлявал в несъпоставима с всички свои прародители конюнктура. Наистина обстановката е комплицирана, само че е несравнима с началото на пандемията през 2020 година когато редица фабрики стопираха активността си, границите бяха затворени, а доста хора не излизаха от домовете си, разясниха икономисти.

Петков съобщи, че цените на енергоизточниците са причина за привнесената в страната инфлация. Истината обаче е много по-различна, опонираха му от опозицията. Инфлацията в България към края на май е 15,6% и е близо два пъти по-висока от междинното равнище за страните от Европейски Съюз, което е 8,8%. Вицепремиерът Асен Василев няколко пъти е казвал, че по-високата инфлация у нас се дължи на това, че потреблението на семействата у нас е друго - хората дават по-голям дял от разноските си за храна, която е поскъпнала повече от останалите артикули. Ако обаче вземем хармонизирания показател на потребителските цени, който мери инфлацията съгласно междинната потребителска кошница на страните от Европейски Съюз, отново се оказва, че инфлацията у нас е една от най-високите. До края на май инфлацията в България, измерена по този метод, е 13,4% и още веднъж е доста по-висока от междинната за Европейски Съюз, демонстрират данните на Евростат. Това демонстрира, че инфлацията се дължи и на доста вътрешни за страната фактори.

Петков регистрира, че държавното управление е съумяло да обезпечи помощ за жителите и бизнеса. Това е най-голямата му неистина. Още до момента в който Петков беше длъжностен министър държавното управление промени мярката 60/40, тъй че внезапно беше понижен броят на компаниите, които могат да получат поддръжка в рецесията. След това постоянното държавно управление на Кирил Петков закъсня с даването на обезщетения на бизнеса поради високите цени на тока и това стана главната причина за покачването на цените на стоките и услугите. Компенсации в непълен размер бяха дадени чак откакто бизнесът заплаши с народен митинг. След това удължаването на тези обезщетения ставаше след дълги договаряния и закани от митинги, което не дава опция на бизнеса да възнамерява активността си и компаниите бяха принудени да подвигат цените.

Правителството на Кирил Петков не направи нищо на Българската самостоятелна енергийна борса да бъдат пуснати търгове за дълготрайни контракти за доставка на електрическа енергия от АЕЦ и НЕК - за период от 6 или 12 месеца, нещо за което бизнесът упорства от месеци. Всичко това води до повишаване на цените. Оказа се, че българските електроцентрали създават на ниска цена ток, който се изнася, а българските компании купуват безценен ток, което посредством цените трансферират на жителите.
По отношение на спекулата и безконтролното повдигане на цените от търговци членове на държавното управление приказваха доста, само че действително също нищо не беше направено.

Кирил Петков съобщи, че държавното управление е удържало бюджетния недостиг до 4,1% от Брутният вътрешен продукт. Това обаче е много повече от критерия от Маастрихт за влизане в еврозоната - дефицитът да е до 3% от Брутният вътрешен продукт. Редица икономисти още при приемането на бюджета за 2022 година обясняваха, че подобен огромен недостиг единствено ще спомогне за повишаване на инфлацията. Правителството на Кирил Петков не се вслуша в тези мнения и резултатът към този момент е налице - инфлацията стигна 15,6%. Това е най-високото равнище след хиперинфлацията през 1997 година, след Жан Виденовата зима. Твърде високата инфлация слага под риск и влизането ни в еврозоната, тъй като не изпълняваме критериите от Маастрихт за участие.

Премиерът Петков съобщи, че за няколко месеца европейските средства са били отпушени и е пуснат Планът за възобновяване и резистентност на стойност 13 милиарда евро, освен това без условие на затваряне на въглищните централи. Това също е огромна неистина. Планът за възобновяване беше пуснат с няколко месеца забавяне, откакто няколко пъти беше връщан за редакция. Това забави приемането на средствата от Плана и слага под риск осъществяването на редица включени в него планове. Освен това в Плана за възобновяване е записано, че до 2038 година би трябвало да спре работата на въглищните електроцентрали. С Плана за възобновяване държавното управление на Кирил Петков е поело и ангажимент цените на тока за бита също да се дефинират на пазарен принцип, което ще докара до внезапното им повишаване. В Плана е записано, че това ще стане на две стъпки - от 2023 година и 2025 година
Гроздан Караджов, министър на районното развиване в оставка: Двойният стандарт постави кол в обединението
Чух да се приказват неистини от министър-председателя. Понеже аз две седмици чувам единствено неистини по мой адрес си нося директория с документи, съобщи Гроздан Караджов от трибуната на Народно събрание.

Чух да се приказват неистини от министър-председателя. Понеже аз две седмици чувам единствено неистини по мой адрес си нося директория с документи. По въпроса за възмутителните публични поръчки, по какъв начин си е приказвал с господин Трифонов за някакви проценти и по какъв начин, видите ли, той министър председателят желал 100% тежест за най-ниската цена и да няма никаква операция. Прекрасна концепция и аз ви предложих да го въведем със закон и да се вкара във всички организации. Ще излъжете ли пред народните представители, които са ни избрали?”. Това съобщи министърът на районното развиване в оставка Гроздан Караджов във връзка изказвания на Кирил Петков за диалози за проценти със Слави Трифонов.

Караджов запита за какво тази прелестна концепция за най-ниска цена при публичните поръчки не е въведена във всички министерства, Агенция Митници, Национална агенция за приходите. Министърът оповести част от направената от него инспекция за пуснати публични поръчки от разнообразни ведомства и организации, които се ръководят от Политическа партия. Той акцентира, че при множеството от тях цената има даже по-малка тежест от качествената оценка. Така да вземем за пример в Министерство на вътрешните работи за социална поръчка за съоръжение, оценката е 50 на 50. “Значи моите чиновници да не могат да предложат 60 на 40 оценка, само че вашите от смяната да може. Малко е като Хитлер и Гьобелс, някой принизява хората”, съобщи Караджов.

“В Министерство на околната среда и водите пък има поръчка за картиране на местообитания за 800 млн. лв. при съответствие на качеството 70 към 30 за цена. В просветителното министерство за надграждане на електронна система, програмен продукт от същата марка и го оценявате на 60%, а цената на 40 на 100.

Агенция Митници - има 5 поръчки, при което качество варира 60% при 40% за цена или други 70% на 30%. Национална агенция за приходите - има една невероятна поръчка за даване на услуги за 7 милиона лв. при съответствие 50% на 50%. Как авансово мерите качеството на ксерокопирни услуги, по какъв начин знаете компаниите по какъв начин авансово ще ксерокопират? А за пътищата не може да се реши?”, запита още Караджов.

Министърът в оставка от Има Такъв Народ съобщи, че двойният стандарт е този, който е поставил кол в колелото на обединението.

“Във вашия кабинет говорихме по тези въпроси и ми казахте: Виж искаш ли да ти кажа за какво ние желаеме да има инспекции от Народно събрание за заплащанията по тези планове. Не е, тъй като не ти имаме вяра, ние не имаме вяра че ти ще откраднеш пари, само че не желая, в случай че падне кабинетът, оня в отсрещната постройка (президентът б. р.) да се разплаща с компаниите. Ето това е истината за вашия прославен надзор и битка с корупцията в Министерство на регионалното развитие. Ето това е истината за вашия спектакъл за тази комисия. Защо, тъй като ви е боязън от длъжностен кабинет ли? Мен не ме е боязън от никой инспектор, лист по лист да проверява”, съобщи Караджов.

В цялата страна
Министерство на вътрешните работи брои протестиращите, пита ги „ за “ или „ срещу “ държавното управление са


Министерство на вътрешните работи разпратило разпоредби до своите чиновници по места, в който те биват инструктирани да управляват потока на протестиращи, които пътуват към столицата. В напътствията имало условие към информацията да бъде разказано и в кой от митингите ще вземат участие жителите - “за” или “против” кабинета, стана ясно през вчерашния ден около събирането на хора към постройката на Народното събрание.

“Уважаеми сътрудници, На всеки два часа в групата и по ел. поща в ГДНП да се подава информация от ОДМВР за проведени пътувания на жители, които ще вземат участие в митингите през днешния ден и в идващите дни. Информацията да съдържа данни за брой пътуващи и МПС (вид и рег. номер), както присъединяване “ЗА” или “ПРОТИВ” държавното управление.”, гласи разпореждането, публикувано от медии. От Министерство на вътрешните работи не разясниха депешата.

Както “Труд” писа, вътрешното министерство стартира акция в цялата страна в търсене на провокатори, които приканват във фейсбук за вълнения, навлизане в Народното събрание и разпра с депутати, които поддържат импортирания от ГЕРБ избор на съмнение против държавното управление “Петков”. Операцията започва, откакто “Труд” предизвести по-рано, че властта е с проект да компрометира вота на съмнение с нападателни митинги, при които може да се стигне до кървави изстъпления. Очакваше се през вчерашния ден Министерство на вътрешните работи да заяви резултати от акцията, само че това не се случи до публицистичното привършване на броя.
Асен Василев в Народното събрание: Да го д*хат бедните


Реплика на вицепремиера и финансов министър Асен Василев от парламентарната естрада провокира скандал измежду депутатите по време на дебата през вчерашния ден.

“Това, което слушам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, в случай че мога с едно изречение да обобщя е, да “да го ду*хат бедните”, оправдавам се за грубия език, само че това е икономическата философия, която Вие проповядвате. Да не подвигаме пенсиите, тъй като щяла да се вдигне инфлацията”, изрази се цветущо Василев в отговор на изявления от опозицията. От там последва бурно отрицание в залата на Народно събрание.
Любен Дилов - наследник, ГЕРБ: Терминологията на Василев беше напълно в еротичното


“Терминологията на Василев беше напълно в еротичното, уверен съм, че той не знае кой е Мел Брукс и от кое място е тази фраза, т.е. това, което сподели, значи го мисли”, съобщи депутатът от ГЕРБ Любен Дилов - наследник в коментар на думите на Асен Василев от парламентарната естрада в границите на дебата по вота на съмнение.

По думите му изявлението е било извънредно несвоевременно, не е било отговор всъщност на упреците, че основават заплаха от бюджетен недостиг и че няма бюджетна рамка. Отделна тематика е съгласно Дилов дали тези ограничения на кабинета не са “гасене на пожар с бензин”.

“Този министър не може да сметне 6 месеца напред, а ние желаеме 3 години. Проблемът е, че ограниченията не са персонифицирани. Повтаряхме да се даде поддръжка на бизнеса. Мога да се обзаложа, че в случай че този бюджет бъде признат във типа, в който е и в случай че кабинетът остане, до края на годината ще имаме над 40% инфлация”, акцентира депутатът от ГЕРБ.

“Ако бях политически шмекер, щях да кажа, че е по-добре кабинетът да остане, с цел да си сърба кашите”, разяснява още той. Дилов съобщи, че съвестта на още шестимата депутати би могла “да се разсъни още по-бързо, в случай че им се даде да гласоподават не с депутатски, а с дебитни карти”.
Мустафа Карадайъ, ръководител на Движение за права и свободи: Политическа партия върви към цялостен срам


Политическа партия се трансформира в цялостен неуспех. На път е да стане цялостен срам. Вотът на съмнение към държавното управление е естествен политически ход при този политически резултат. Вотът на съмнение е законна форма в демокрацията.

Не знам за какво хора, които неправилно потеглиха да сформират коалиция, търсят да упрекват опозицията, когато са си изгубили болшинството. Правителството може да е на шест месеца, на министър председателят и вицепремиерът са от една година във властта и носят цялата отговорност за последните 12 месеца.

Ако Политическа партия предходната година потегли с огромната неистина, само че тя не се разбираше на момента, в този момент Политическа партия се трансформира в цялостен неуспех и е на път да стане цялостен срам, заключи той.
Йордан Цонев, Движение за права и свободи: „ Секс, неистини и видео “ виждаме от кабинета към този момент 6 месеца


През 1989 година имаше един прелестен филм, който беше номиниран даже за палмата на фестивала в Кан - “Секс, неистини и видео”. Това е което виждаме от този кабинет към този момент 6 месеца. С добавката, че видеото ще продължим да го гледаме, давам обещание ви. Аз нямам съображение нито да съчувствува на господин Караджов, тъй като сме били политически съперници, нито да считам, че лъже, тъй като до момента не ни е лъгал. Аз персонално не съм видял да има обществено изказване за негово изказване, че е неистина. Това, което той сподели, ние го виждаме от шест месеца. Някой не желае да носи своята отговорност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР