Премиерът Николай Денков разкритикува президента Румен Радев за това, че

...
Премиерът Николай Денков разкритикува президента Румен Радев за това, че
Коментари Харесай

Николай Денков: Президентството отказва диалог с институциите, това може да е доста вредно

Премиерът Николай Денков разкритикува президента Румен Радев за това, че отхвърля да се включи в разискването на общи решения с Министерския съвет и Народното събрание.

" Ако има почитание и внимание може да се употребява разговорът сред институциите, с цел да изкристализират верни решения и решения, които са припознати и могат да бъдат устойчиви във времето. Със страдание мога да кажа, че досега има една институция, която не се включва в този развой - това е президентството. Това е разочароващо, и поради обстановката, която се развива към нас, това би могло да бъде много нездравословно. Затова моят апел към всички институции е да търсим разговора, с цел да вземаме най-правилните решения ", сподели той по време на среща с бизнеса, проведена от " Капитал ".

Денков направи забележката си в коментар на въпроса за метода на взимане на решения в ръководещото болшинство на фона на практиката за еднолични разпоредби на Бойко Борисов или президентското ръководство със служебни кабинети.

" Едноличното ръководство първоначално наподобява по-ефективен способ, само че с времето демонстрира съществени дефицити, тъй като не разрешава добре да се обсъдят разнообразни разновидности и да се избере подобаващ. С Мария Габриел обсъдаме всички вжни въпроси, както с цел да осигурим политическа поддръжка от всички партии, по този начин и да осигурим последователност - с цел да не стане по този начин, че при ново държавно управление всичко да бъде спряно и да се анонсират нови хрумвания и упоритости ", сподели той.

Попитан за промяната на регулаторите, Денков не отговори с съответни периоди за избор на нови членове в органите с изминал мандат, само че даде за образец залагането на спомагателни условия за транспарантен избор както при новия закон за антикорупционната комисия.

" Не е задоволително единствено да променим законите и Конституцията, основно е кои са хората, които ще влязат в институциите. Всички имаме терзание този развой да не остане единствено на хартия. С този вид процедури се опитваме да избегнем досегашните скрити механизми, в които се излъчват хора с други връзки и зависимости, които нямат общо с експертните им отговорности, а с задължения към тези, които са ги назначили ", сподели той.

На коментар дали по този метод не се стига до парадоксална обстановка, в която уличеният за корупция по " Магнитски " Делян Пеевски да има решителен глас за избора на антикорупционните инспектори, Денков отговори, че задачата на механизма е никой да не може независимо да утвърждава назначенията - по този начин както " никой от Политическа партия няма да си заложи името " при възможна противоречива номинация от името на Пеевски.

Програмата за ръководството на кабинета е планувана до края на 2024, в случай че всичко върви наред, сме подготвени да продължим, сподели още министър председателят. Приоритетите на властта са задействането на от дълго време отлаганите промени, консолидираното на България в интернационалните институции - включително участие в Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, както и рационализация на българската стопанска система.

Едно от изискванията за това обаче е съществуването на политическа непоклатимост, без която вложителите виждат проблем в работата в България.

" Мисля, че хората са задоволително грамотни, с цел да схванат, че триумфът може да стане единствено с поддръжката на партиите, които стоят зад болшинството. Няма положителна опция от Българска социалистическа партия, Възраждане и Има Такъв Народ ", сподели още Денков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР