Премиерът Николай Денков обърна внимание на тайните служби и пропагандата

...
Премиерът Николай Денков обърна внимание на тайните служби и пропагандата
Коментари Харесай

Денков за тайните служби и пропагандата на Путин в речта си пред ЕП

Премиерът Николай Денков обърна внимание на тайните служби и пропагандата на Путин в речта си пред Екологичен потенциал.

“В най-новата си история България е била обект на непрекъснати опити за доминация, част от тях сполучливи, от страна на Руската империя и Съветския съюз ”. Това сподели министър председателят Николай Денков в речта си пред Европейския парламент в Страсбург.

Тайните служби и пропагандата на Путин

За страдание тези великоруски апетити не престават и в наши дни и страната ни е обект на целенасочени хибридни офанзиви, сподели министър председателят.

“Тайните служби и пропагандата на Путин се възползват от икономическата и суверенна обязаност на страната ни с Русия. Както и от историческите и културни връзки сред народите ни. За да разделят и  противопоставят обществото ни на русофили и евроатлантици. Затова пълноправното участие на България в Европейския съюз и НАТО е най-голямата гаранция за продължаването на демократичния и европейски път на развиване на родината ни. Затова би трябвало да приключим европейската си интеграция с присъединение към Шенген и еврозоната ”.

Шенген

В този подтекст той напомни:

“България е изпълнила всички условия за приемането и в Шенгенското пространство. И всяко по-нататъшно отсрочване е недопустимо и демотивиращо за нашата страна и за нейните жители. Разбираме, че сега самото действие на Шенгенското съглашение е изправено пред съществени проблеми. И доста страни възобновяват инспекциите по границите. Но не считаме, че това може да бъде мотив за неприемането на България и Румъния.  С нашите две страни в Шенгенското пространство границите на Европа ще са по-добре предпазени и Европа ще бъде по-силна ”.

 Денков за тайните служби и пропагандата на Путин в речта си пред Екологичен потенциал БГНЕС/EPA/RONALD WITTEK
Премиерът обърна внимание на продължаващата война в Украйна и откликът ѝ в Европа:

“Днес в Европа все по-често се виждат известни признаци на отмалялост от войната в Украйна и се надигат гласове срещу помощта за украинския народ и украинските бежанци. Все повече европейци си задават въпроса за какво би трябвало ние да понасяме тежестите и несгодите от една далечна война сред две страни, които не са част от Европейския съюз. Не е ли по-добре да се създадат някои отстъпки на Путин и войната да завърши. Цитира се латинската поговорка „ Pax potior bello “ и нейният актуален вид:

„ И най-лошият мир е по-добър от най-хубавата война “.

Но също по този начин е хубаво да си напомним една мисъл на американския мъдрец Джордж Сантаяна, представена от Уинстън Чърчил по отношение на Мюнхенското съглашение от 1938 година: „ Тези, които не помнят предишното, са наказани да го повтарят. “ Печално знае се по какъв начин приключиха опитите Хитлер да бъде омилостивен с непрекъснати отстъпки. Същото важи и през днешния ден. Войната на Путин против Украйна в действителност е война на Путин против Европа. Като оказваме помощ на Украйна, оказваме помощ на Европа. Като пазиме Украйна, пазиме Европа. Иначе на следващия ден в ситуацията на Украйна може да се озове Молдова, вдругиден балтийските републики, след това Полша, Румъния, България и други европейски страни ”.

Премиерът приказва и за тежестта за страните-членки от мигрантския поток и ограниченията за усленяването на интеграцията им

“Поради огромната прелест като място за работа и живот, голямото болшинство от търсещите несъмнено леговище се насочва към Европа. Но Европейският съюз не е в положение да одобри безграничен брой имигранти, без това да заплаши естественото действие на институциите му. Още повече, че интеграцията на огромна част от към този момент признатите имигранти върви постепенно и незадоволително, за което свидетелстват редица произшествия, набези и атентати, осъществени от радикализирани детайли, огромна част от които родени, израснали и получили образованието си в страни от Европейския съюз.

Нуждаем се от нова тактика, която да разграничава ясно бежанците от войните от икономическите имигранти.

Европейският съюз би трябвало да направи всичко допустимо за улеснение приема на бежанците и да предприеме всички нужни ограничения за прекъсване и обезкуражаване на икономическите мигранти. Освен това, би трябвало да се откри нужният баланс сред солидарността и действителните благоприятни условия, както на обособените страни, по този начин и на Европейския съюз като цяло ”.

“Един ден, когато през днешния ден ще стане през вчерашния ден, а на следващия ден ще бъде през днешния ден, когато путиновци и лукашенковци ще бъдат единствено една срамна история от историята на техните страни, а децата ни няма да бъдат принуждавани да бягат от войната сами, с паспорт, завързан за вратлетата им и телефон номер, изписан на ръчичките им, тогава тази фантазия може да се сбъдне. Наша е отговорността свободна, демократична и обединена Европа да пребъде! Така  приключи речта си пред Екологичен потенциал Николай Денков.

 

 

Още вести четете в секция България. 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР