Премиерът Нетаняху говори за световен имунизационен рекорд: в Израел ваксинациите

...
Премиерът Нетаняху говори за световен имунизационен рекорд: в Израел ваксинациите
Коментари Харесай

Защо Израел ваксинира населението си толкова бързо?

Премиерът Нетаняху приказва за " международен имунизационен връх ": в Израел имунизациите против ковид се правят с необикновено движение. До март 60 % от популацията би трябвало да са ваксинирани. Как става това?

Преди десетина дни в болница " Ичилов " в Тел Авив честваха - чиновниците в медицинския център танцуваха с престилки и маски. Поводът - слагането на първите ваксини против ковид.

Израел стартира имунизацията извънредно рано. И доста бързо. До началото на тази седмица бяха имунизирани съвсем 500 хиляди израелци или към пет % от популацията. Премиерът Бенямин Нетаняху дава обещание, че скоро ще стане допустимо да се ваксинират по 150 хиляди души на ден - цел, която съществено надминава даже проектите на Германия.

" Нашата цел е да реализираме международен връх при имунизациите ", сподели още Нетаняху. " За един месец ще имунизираме всички жители над 60 години и целия медицински личен състав. Ако успеем да го създадем, след още 30 дни ще оставим вируса зад тила си, ще отворим стопанската система и ще вършим неща, които никоя друга страна не може. "

Третият локдаун би трябвало да е финален

Нетаняху не загатна, че през септември в Израел имаше повече инфектирани на глава от популацията, в сравнение с във всяка друга страна. Но даже и неговите критици не оспорват моментната експедитивност на имунизациите в страната. Изходната позиция е, че в случай че рисковите групи са предпазени, нормалността в всекидневието ще стартира да се завръща.

Третият локдаун, който стартира в неделя, ще бъде последният за Израел. Но за какво се бърза толкоз с имунизациите? Лекарят Арнон Афек от болничното заведение " Шеба " покрай Тел Авив, показва, че мащабите на Израел благоприятстват процеса - страната е дребна. Това улеснява разпределението на имунизацията. Важна роля играят и четирите държавни здравноосигурителни каси. Според Афек, поставената от премиера цел за 150 000 имунизации дневно ще бъде сложна задача. " Но мисля, че можем да се оправим. "

Ключът към триумфа

До март Израел желае да имунизира 60 % от популацията. И защото спрямо редица други страни, в Израел броят на младежите е доста по-голям, всички израелци над 60-годишна възраст могат да бъдат имунизирани още в този момент.

Бързата имунизация нямаше да е допустима без нужното количество ваксини. По информация на медиите, към края на януари Израел ще разполага с сред 4 и 5,6 милиона дози от имунизацията на Pfizer и BioNTech. Докато в Германия да вземем за пример към същата дата ще бъдат налични едвам сред 3 и 4 милиона ваксини.

Когато през есента стана ясно, че препаратът на Pfizer и BioNTech демонстрира висока успеваемост, Израел стартира уверено да поръчва. Премиерът Нетаняху персонално се е обадил на изпълнителния шеф на Pfizer. Израелският публицист Недав Еял не изключва вероятността и парите да са изиграли роля. " Европейският съюз заплаща 18 $ за една доза от имунизацията, а Израел - 30, както пишат медиите. За Pfizer това има огромно значение. "

Експеримент, жертван на триумф

Израел може да се трансформира в една от първите страни по света, в която да се види по какъв начин животът още веднъж се възстановява след имунизациите. " Израел е положително пробно поле за имунизации. Тъй като популацията е относително младо, е належащо по-кратко време за имунизирането на всички хора от рисковите групи ", счита Недав Еял.

Управляващите не желаят да губят време. Последният проект: имунизационни центрове, които да работят непрекъснато. Седем дни в седмицата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР