Премиерът на Унгария Виктор Орбан удължи тавана върху цените на

...
Премиерът на Унгария Виктор Орбан удължи тавана върху цените на
Коментари Харесай

Орбан удължи тавана върху цените на горивата с три месеца

Премиерът на Унгария Виктор Орбан удължи тавана върху цените на горивата с три месеца и даде обещание още по-щедра финансова поддръжка за фамилиите. Ежегодната му тирада пред Народното събрание за началото на политическия сезон съответства с началото на предизборната акция за парламентарния избор в страната на 3 април.

В речта си Виктор Орбан упрекна съперниците си, че възнамеряват връщане към икономическия безпорядък, който докара страната до ръба на финансовия провал през 2008 година.

Този път пътят към преизбиране на Орбан е посипан с голям брой трудности - преди всичко растяща инфлация на път да доближи рекордната от 2008 година, конфликт с Европейския съюз, който докара до заледяване на европарите за възобновяване от пандемията. За да се оправи с галопиращите цени, държавното управление наложи таван на цените на главните храни през февруари в допълнение към таваните за цените на сила, гориво.

„ Цената на тока е най-ниската в Европейския съюз, цената на газа е третата най-ниска. По-ниските сметки за сила работят. Испания и Франция вършат същото в този момент. Цената на горивото е петата най-ниска, плащаме 480 форинта за литър. Без таван на цените щеше да е доста над 500. Таванът на цените работи, ето за какво удължаваме мярката с три месеца. "

Преди вота държавното управление харчи общо 1,8 трилиона форинта или близо 6 милиарда $, а тази година икономическият напредък се забавя до 5% в съпоставяне със 7 на 100 през 2021-ва. Орбан не пропусна и тематиката за миграцията, само че този път предизвести, че стотици, хиляди, даже милиони бежанци ще дойдат от Украйна, в случай че стартира война.

За първи път от 2010-а, когато идва на власт, Орбан и неговата партия Фидес ще се изправят против обединена съпротива.

Минути преди началото на речта на премиера, опозиционният водач Петер Марки-Зай написа във Facebook, че 6-партийният алианс е събрал задоволително подписи, с цел да излъчи мажоритарни претенденти във всички 106 изборни региона. А през вчерашния ден бе първият ден, в който могат да се събират подписи.

Проучванията на публичното мнение демонстрират преднина от 2 пункта на ръководещата Фидес пред обединената съпротива.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР