Премиерът на Швеция отхвърли заплахите на Китай, че Швеция щяла

...
Премиерът на Швеция отхвърли заплахите на Китай, че Швеция щяла
Коментари Харесай

Китай заплашва Швеция заради връчването на награда за свобода на словото на китаец

Премиерът на Швеция отхвърли заканите на Китай, че Швеция щяла да " понесе следствията " за присъждането на премия за независимост на словото на задържания шведски издател, роден в Китай, Гуй Минхай, оповестява " Гардиън ".

Гуй беше един от петимата издатели и продавачи на книги, основани в Хонконг, които изчезнаха през 2015 година, печатайки книги, критикуващи китайското държавно управление. Той се появи още веднъж през 2016 година в ареста, като съобщи по китайската държавна телевизия, че се е предал, откакто е избягал от съдбовен случай с шофиране в нетрезво положение 11 години преди този момент.

Освободен през 2017 година, само че недопуснат да напусне Китай, Гуй е бил задържан от служители на реда в цивилни облекла, до момента в който пътувал за Пекин с двама шведски дипломати през януари 2018 година След като е бил филмиран да прави самопризнания, които съгласно последователите му са били дадени под насила, той е бил вкаран в пандиза.

По-рано този месец шведският ПЕН-клуб разгласи, че ще връчи на Гуй премията " Тухолски ", кръстена на немския публицист Курт Тухолски, който бяга от нацистка Германия в Швеция. Тя се присъжда годишно на преследван или живеещ в заточение публицист, като предходни получатели са Салман Рушди и беларуската нобелова лауреатка Светлана Алексиевич. Шведският ПЕН-клуб разгласи, че е избрал Гуй, с цел да уважи неговата неуморна работа за свободното слово.

В отговор китайското посолство в Стокхолм акцентира, че решението за отсъждане на премията на Гуй било " освен чист фарс, само че и насмешка с същинската независимост на словото и пестник в лицето на самия шведски ПЕН-клуб ", роден от " скрита политическа стратегия и поредни пристрастия и неприязън против Китай ".

" Както е известно на всички, Гуй Минхай е нарушител, направил тежки закононарушения както в Китай, по този начин и в Швеция. Той е генератор на неистини и пропагандатор на клюки ", споделиха от посолството и приканиха шведския ПЕН-клуб да анулира премията. " Продуцентите на този фарс подценяват волята на самия Гуй Минхай и работят според личното си пожелателно мислене, безчинство и надменност. Те сигурно ще понесат следствията от своите лични дейности. "

Въпреки това церемонията по награждаването се организира в петък, с празен стол на сцената, с който беше маркирано отсъствието на Гуй. Министърът на културата и демокрацията на Швеция Аманда Линд съобщи, че хората, които са на власт, в никакъв случай не би трябвало да нападат свободното художествено изложение.

Шведският министър председател Стефан Льовен отхвърли изказванията на Китай. " Няма да се поддадем на този тип опасност ", сподели той пред локална телевизия, допълвайки: " Никога. Имаме независимост на изложение в Швеция и това е по този начин, точка. "

Изборът на Гуй беше подсилен и от Международния ПЕН-клуб, чийто президент, писателката Дженифър Клемент, съобщи, че е ужасена от заканите на Китай. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР