Премиерът на Португалия Антониу Коща посреща Ангела Меркел Германският канцлер

...
Премиерът на Португалия Антониу Коща посреща Ангела Меркел Германският канцлер
Коментари Харесай

Меркел ухажва Португалия на фона на политическите кризи в Италия и Испания


Премиерът на Португалия Антониу Коща посреща Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел разиска с водачите на Португалия по-съществено доближаване сред страните им на фона на рецесиите в Италия, където популистки партии спорят с президента поради съдружно държавно управление, и Испания, чийто министър председател Мариано Рахой е изправен пред избор на съмнение, съобщи ДПА.

Във втория, финален ден от визитата си в Португалия Меркел беседва с президента Марселу Ребелу де Соуза и премиера Антониу Коща.

И двамата португалски ръководители желаеха да се разиска целостта на икономическия и валутния съюз, бюджета на Европейския съюз за идващите няколко години, както и обстановката с бежанците в Европа.

Петдесет и шест годишният социалист Коща е един от най-ревностните покровители за промени за подсилване на паричния съюз и сходно на френския президент Еманюел Макрон желае по-дълбоко преустрояване в Европейски Съюз, в сравнение с желае консерваторката Меркел, отбелязва организацията.

Лисабон се надяваше да употребява визитата на канцлерката за доближаване на позициите на Берлин и Париж, сподели португалският външен министър Аугущу Сантуш Силва пред в. " Жорнал де негосиуш ". Той означи, че при образуването на бъдещето на Европа са нужни както упоритостта на Франция, по този начин и прагматизмът на Германия.

Посещението на Меркел е първото в Португалия от есента на 2012 година (разгара на финансовата криза), когато против нея имаше митинги, защото португалците упрекваха твърдата линия на Германия в Европейски Съюз за строгите икономии, повишението на налозите и съкращаването на работни места в страната им, наложени от предходното консервативно държавно управление.

След посрещането ѝ с военни почести през вчерашния ден в град Порту, Меркел беше съпроводена от премиера Коща на откриването на развоен и софтуерен център на немската компания " Бош " (Bosch) в северния град Брага.

" Знаем, че просперитетът ни зависи от това до каква степен сме новаторски ", съобщи Меркел на церемонията по откриването и похвали съдействието сред Германия и Португалия в региона на технологиите.

По-късно през вчерашния ден канцлерката, която е квалифициран физик, беседва със студенти в университета в Порту. Тя помоли студентите да не ѝ задават въпроси от региона на физиката, защото прекомерно дълго се занимава с политиката, а проучванията във физиката са напреднали доста, откогато тя не работи в тази сфера.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР