Премиерът на Косово Рамуш Харадинай отправи покана към своя колега

...
Премиерът на Косово Рамуш Харадинай отправи покана към своя колега
Коментари Харесай

Косово отправи покана към Бойко Борисов

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай насочи покана към своя сътрудник Бойко Борисов да посети Косово в комфортно за него време, оповестиха от Министерство на външните работи. " Познавам доста положителни български строителни компании, които работят качествено тук. Познавам и доста хора, приключили тук. Надявам се с визовата либерализация нашите жители да открият хубостите на българското Черноморие, за което съм чувал доста положителни мнения, както и за зимните ви курорти ", съобщи пред Захариева той.

 Сърбия: Косово към този момент не е интернационалният любимец, а ние - неприятните
Сърбия: Косово към този момент не е интернационалният любимец, а ние - неприятните

Ивица Дачич има вяра, че не всичко се случва по проекта на Прищина

" Благодаря на вас и на българското държавно управление за всичко, което сте създали за Косово. Когато обявихме самостоятелност и търсехме нови другари , вие бяхте там, благодаря ви. Вашата страна ще води Европейски Съюз от Нова година и имам вяра, че ще се справите. Винаги ще бъдем отсреща, когато пожелаете нашата поддръжка. Новото ни държавно управление е решено да продължи в посока към Европейски Съюз. Решени сме да поддържаме положителни връзки с нашите съседи. Вярвам, че вашата позиция в Брюксел ще придвижи тематиката за Балканите в вярната посока ", приветства Захариева и нейният хазаин - първият вицепремиер и министър на външните работи Беджет Пацоли.

 Международната общественост наруши обещанията си, оплака се водачът на Косово
Международната общественост наруши обещанията си, оплака се водачът на Косово

Но съгласно Тачи " интернационалната общественост не извърши нито едно от тях "

Президентът, министър председателят и външният министър на Република Косово благодариха на българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева за поддръжката, която държавното управление ни оказва за европейската интеграция на Прищина .

Българският първи посланик е на двудневно работно посещаване в Република Косово. С него тя приключва обиколката си на шестте страни от Западните Балкани, които желаят да се причислят към Европейски Съюз и НАТО.

" Чувствам се в другарска страна, а сред другари няма проблеми и постоянно може да бъде открито решение - съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева. - България ще ръководи съвета на Европейски Съюз и един от целите ни е интеграцията на Западните Балкани. Убедени сме, че в случай че приятелите ни от 6-те страни от района не са в Европейски Съюз, планът " Европа " няма да е приключен. Реформите се вършат поради вашите жители , не поради Брюксел. "

" На срещата на върха на Европейски Съюз през май следващата година в София желаеме съседите ни да получат освен политическа поддръжка, а явен проект за всяка една страна съгласно техните лични заслуги. Понякога промените наподобяват тежки, само че си коства: от влизането ни в Европейски Съюз България утрои брутния си вътрешен артикул, имаме 4 на 100 растеж на стопанската система и под 6 на 100 безработица ", добави Захариева.

Трябва да използваме шанса, че пет страни, които поддържат разширението, ще ръководят Съюза - Естония, Австрия, България, Румъния и Хърватия, акцентира още Захариева.

Първата й среща в Прищина бе с президента на републиката Хашим Тачи. " Оценяваме и благодарим за поддръжката ви към Косово. Виждаме България като стратегически сътрудник и би трябвало в допълнение да задълбочим съдействието си в областта на стопанската система. Целта ни е НАТО и Европейски Съюз - осъзнаваме провокациите, само че нямаме различен път. Ще продължим разговора със Сърбия - желаеме нормализиране на връзките . Това ще помогне на по-бързата интеграция и на двете страни. Договорът ви с Република Македония бе ужасно обръщение за целия район ", съобщи Хашим Тачи.

" Нека не гледаме обратно - в историята, а в бъдещето. Вносът и износът се покачват, само че би трябвало да ги подкрепим още. Възложила съм на всички наши посланици да подкрепят българския бизнес. Имаме доста компании, които са подготвени да влагат в прилежащите страни, в това число старт-ап компании ", сподели Захариева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР