Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че спекулациите, публикувани в

...
Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че спекулациите, публикувани в
Коментари Харесай

Курти: Спекулация е, че е имало тайно споразумение за премахване на барикадите

Премиерът на Косово Албин Курти съобщи, че спекулациите, оповестени в локални и сръбски медии, че е имало секрети договаряния със Сърбия за унищожаване на барикадите, сложени от косовските сърби в Северно Косово са погрешни, оповестиха от Прищина. В изявление за организация KosovaPress Курти сподели, че с цел да се успокои обстановката в регионите, обитаеми с преобладаващо сръбско население, е имало срещи единствено с мироопазващата задача на НАТО KFOR, с задачата на Европейски Съюз за господство на закона в Косово, ЮЛЕКС и с посланиците на петте най-големи западни съдружници на Косово – така наречен КВИНТА, която се състои от Съединени американски щати, Германия, Франция, Англия и Италия.

„ Нямаше скрито съглашение. Имаше срещи с KFOR, с EULEX и с посланиците на QUINTA, изключително с този на Съединени американски щати. Многократно сме подчертавали, че търпението на жителите и държавното управление е на привършване, по тази причина дадохме малко повече време и пространство на КФОР, само че това не може да продължи безпределно. Въпреки това на срещите, които организирахме, забелязахме тяхната нараснала ангажираност в посока унищожаване на барикадите, по тази причина казахме в неделя, че е въпрос на дни по кое време тези барикади ще бъдат отстранени ”, сподели Курти.

Той акцентира, че в случай че КФОР не бяха премахнали барикадите, косовската полиция щеше да го направи и при визитата си при тях той непосредствено се убедил, че " имат освен волята, само че и потенциала да го създадат ".

Курти изрично отхвърли обвиняванията, че е заречен да сътвори общественост от общини със сръбско болшинство и акцентира, че единствената гаранция, дадена на интернационалните жители е, че няма описи за арести на сърби в северната част на страната. Барикадите по пътищата към границата със Сърбия бяха издигнати от косовските сърби на 10 декември поради ареста на някогашния член на косовската полиция Деян Пантич, обвинен в набези против общински изборни комисии и полицейски патрули в северната част на страната. Косово. След като 30-дневното задържане на Пантич беше сменено с домакински арест в сряда, 28 декември, уредниците на митинга след среща с президента на Сърбия Александър Вучич взеха решение да отстранен барикадите. След това през днешния ден следобяд, след 20-дневна обсада, бяха отворени двата гранични пункта сред Косово и Сърбия Ярине и Бърняк./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР