Премиерът на Естония Юри Ратас хвърли оставка заради корупционен скандал

...
Премиерът на Естония Юри Ратас хвърли оставка заради корупционен скандал
Коментари Харесай

Корупция клати Естония. Премиерът хвърли оставка

Премиерът на Естония Юри Ратас хвърли оставка поради корупционен скандал по отношение на издаването на държавен заем на строителя на недвижими парцели Порто Франко, предадоха ТАСС и „ Интерфакс ”.

„ В политиката, с цел да разрешите сложни обстановки, би трябвало да извършите доста сложен избор, сподели Ратас. И добави: „ В актуалната обстановка, въз основа на моите полезности, взех решението да се отдръпва от поста министър-председател на Република Естония. Това решение беше взето след консултация с Центристката партия, както и с най-близките сътрудници. Различни решения изглеждаха вероятни, само че единствено едно от тях е вярно “.

Ратас добави, че това изказване в действителност значи края на актуалната ръководеща коалиция, която включва още Консервативната национална партия и партията „ Отечество “. Водеща е Центристката партия.

„ Центристката партия обмисля опцията да взе участие в естонската политика, както в съпротива, по този начин и в коалиция “, добави Ратас.

Преди това генералният секретар на Центристката партия Михаил Корб разгласи, че ще напусне този пост заради корупционен скандал. Той добави, че не се счита за отговорен.

Естонският прокурор Таави Перн съобщи във вторник, че Михаил Корб, консултант на министъра на финансите Керсти Крахт, предприемачът Хилар Тедер и още двама са обвинени в обвинявания в корупция по отношение на издаването на държавен заем на бизнесмена Порто Франко, съобщи организация „ Фокус ”. Според прокуратурата Корб се е договорил с Тедер, че ще подари до 1 милион евро на Центристката партия преди локалните избори, които са планувани за 17 октомври 2021 година. В подмяна Порто Франко, обвързван с Тедер, трябваше да получи заем от 39,3 милиона евро от страната за осъществяването на план за развиване.

Естонското държавно управление утвърди заем през предходната година посредством KredEx за период от шест години под 2% годишно плюс 12-месечна ставка Euribor. Конкурентите на Порто Франко показват, че общоприетият лихвен % за такива заеми в Естония е 10% годишно. Във вторник чиновници на Охранителната полиция (KAPO) претърсиха офиса на KredEx.

Според естонските медии Хилар Тедер е направил след утвърждението на заема няколко дарения на Центристката партия в размер на към 60 000 евро през предходната година.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР