Премиерът Кирил Петков се опитва да даде тласък на реформа,

...
Премиерът Кирил Петков се опитва да даде тласък на реформа,
Коментари Харесай

Петков обречен на провал срещу Гешев, коментар на топ юрист

Премиерът Кирил Петков се пробва да даде подтик на промяна, с която специфичен прокурор ще бъде назначаван, с цел да проверява основния прокурор. Акцията на Петков е ориентирана към настоящия обвинител номер едно Иван Гешев, за който министър-председателят непрестанно твърди, че му няма доверие. Колко реалистично обаче е да се отговори на желанието на Петков?

Засега имаме една концепция, която занапред ще би трябвало да бъде прекроявана в законодателство. Трябва един арбитър да бъде трансфорат в специфичен прокурор. Тепърва ще се види по какъв начин тази трансформация ще бъде осъществена. Няма изясненост, а създателите на тази концепция ще се сблъскат с няколко действителности, разкри в изявление за бТВ конституционалистът проф. Пламен Киров.

Според него първо, с решение на Конституционния съд, би трябвало да бъде регламентирано основаването на подобен необикновен орган. На второ място прокурорската гилдия ще би трябвало да назначи съдията и този самостоятелен прокурор ще би трябвало да организира следствието. Той ще би трябвало да се опира на помощ от следователите, изясни Киров.

Той напомни, че за всеки сигнал против основния прокурор ще би трябвало да бъде избиран по един арбитър, който да се трансформира в прокурор. “Ако има 40 сигнала, ще би трябвало да се избират 40 съдии, които да станат прокурори ”, предизвести проф. Пламен Киров.

Според него ще се наложи изменение в Конституцията. “Конституционният съд е безапелационен в своята оценка, тъй като няма задоволително гаранции за независимостта на един подобен магистрат. Става въпрос за основен прокурор, който е встъпил в своя мандат, и има данни за осъществено от него закононарушение. Когато се основава специфичен ред да разследвате някого, той би трябвало да е лице с някакъв имунитет, с цел да бъде позволен този развой. Главният прокурор обаче няма специфичен имунитет ”, уточни Киров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР