Премиерът Кирил Петков направи изявление по повод 30-ата годишнина от

...
Премиерът Кирил Петков направи изявление по повод 30-ата годишнина от
Коментари Харесай

Кирил Петков: Задължени сме да върнем климата на разбирателство с РСМ, заедно можем повече

Премиерът Кирил Петков направи изказване във връзка 30-ата годишнина от признаването независимостта на тогавашна Република Македония. Изявлението на премиера беше оповестено в формалната Facebook страница на Министерския съвет.

" Днес се навършват 30 години от признаването независимостта на тогавашна Република Македония. На 15 януари 1992 държавното управление на Филип Димитров беше първото, защитило правото на македонските ни другари да имат лична страна. Така България сподели, че желае да има същински връзки на доброжелателност и разговор сред нашите две страни. Днес ние сме задължени да върнем климата на съгласие сред нас. Защото дружно можем повече. "

Министър-председателят Кирил Петков отпътува на публично посещаване в Скопие, Република Северна Македония, на 18 януари 2022 година, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет. В състава на българската делегация са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на превоза и известията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Реализирането на визитата става допустимо след рухването на карантината на министър-председателя при получен негативен PCR тест, прецизират от пресслужбата на кабинета.

Фактът, че от двете страни на границата имаме нови държавни управления, дава нова сила и нова опция за положително решение въз основа на научените уроци от досегашния преговорен развой с България, съобщи министърът на правораздаването на Република Северна Македония Боян Маричич, който би трябвало да оглави Секретариата по европейските въпроси в новото държавно управление на Република Северна Македония, представен на 14 януари от телевизия Сител и Българска телеграфна агенция.

Парламентът на Република Северна Македония разисква през днешния ден и на следващия ден състава на новото държавно управление на страната с министър председател Димитър Ковачевски.

За разногласието с България Маричич споделя, че към момента " не сме във фаза да сме се съгласили с нещо, нито пък българската страна се е съгласила с нещо ".

" Все още сме във фаза на диалози, замяна на причини, замяна на позиции и мисля, че визитата на българския министър председател Кирил Петков във вторник ще бъде отлична опция да се откри нова динамичност в преговорния развой сред нас и България. Динамика, в която ще се фокусираме върху въпроси, по-широки от историческите, динамичност, в която ще се образуват съответни работни групи, които ще дадат резултати в съответни области ", уточни Маричич.

Според него, без да се обвързваме със периоди, би трябвало да се работи интензивно за възстановяване на атмосферата сред жителите и двете страни, за връщане на доверието, увеличение на равнището на другарство и значително да се отстранят пречките за започване на договарянията на Република Северна Македония с Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР