Премиерът и министър Танева проведоха видеоконферентна среща със земеделски производителиМинистър-председателят

...
Премиерът и министър Танева проведоха видеоконферентна среща със земеделски производителиМинистър-председателят
Коментари Харесай

Борисов: Държавата прави всичко по силите си, за да подкрепи земеделския сектор и родното производство

Премиерът и министър Танева организираха видеоконферентна среща със аграрни производители
Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева организираха видеоконферентна среща със аграрни производители от секторите „ Животновъдство “, „ Плодове и Зеленчуци “, „ Риба и рибни артикули “ и „ Пчеларство “. Поводът бе признатото Постановление, с което комерсиалните вериги се задължават да оферират българска продукция на локални (регионални) производители в обектите им. По време на диалога бяха разисквани подхванатите ограничения от страна на страната и усложненията, които производителите срещат при осъществяване на продукцията си, оповестиха от държавната пресслужба.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че страната прави всичко по силите си, с цел да поддържа земеделския бранш и родното произвеждане. Министър-председателят беше безапелационен, че преди всичко в този момент в изискванията на изключително състояние е здравето на българските жители. „ Най-важно е да ви запазим живи, след това всичко останало ще пристигна от единствено себе си, ще се стегнем и ще го създадем. Сега се мъчим с такива ограничения да ви оказваме помощ, каквото може да се направи. Първата цел ми е да сме живи “, съобщи Борисов.

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева акцентира, че стремежът е да бъдат подкрепени дребните и локални български производители, с цел да се резервира поминъкът им. По думите ѝ, локалната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната. Тя бе безапелационна, че потребителите би трябвало да имат право на достъп до локалното произвеждане.

От сектора показаха, че стоят зад напъните на кабинета и допълниха, че държавното разпореждане е опция за дребните производители. Те означиха, че такава организация е основана и в други страни. На срещата производителите подчертаха, че желаят да продават стоката си в България и по думите им, точно комерсиалните вериги са канал за реализация на продукцията им. Те упорстват срокът на деяние на Постановлението да бъде без ограничаване. Стопаните обявиха още, че адмирират напъните на страната за решение на проблемите в бранш „ Земеделие “.

В рамките на диалога министър Танева означи, че въведеното условие млечните артикули да са напълно създадени от българско сурово мляко цели да подкрепи бранш „ Животновъдство “ – млечно направление при реализацията на сурово мляко. Причината е почналият срив на цената му в цяла Европа. От своя страна производителите благодариха и за всички заплащания и дотации, които получават в точния момент и Държавен фонд,,Земеделие “ съблюдава оповестения график.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР