Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма напрежение между България и

...
Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма напрежение между България и
Коментари Харесай

Борисов натърти, че ЕС не е само фондове, а и отговорност

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че няма напрежение сред България и Сърбия, само че изиска опрощение от своя сръбски сътрудник Ана Бърнабич и първия вицепремиер Ивица Дачич.

" Докото в този момент не ми каже: " Извинявай, Бойко " - нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат. Тя беше до мен и си го остави да си разиграва коня ", сподели Борисов.

Това разяснява българският министър председател Бойко Борисов пред публицисти след среща в Сараево на представители на страните от Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

" Ако някой на следващия ден си разрешава да ми вика посланици, към този момент ще се скараме, тъй като ето - резултатите от всичко, което надробяваме. Понеже другите не желаят да кажат, ще го кажа аз - Европейски Съюз значи освен европейски фондове, милиарди евро, да ти построят инфраструктура - метро, пречиствателни станции, конкурентноспособност, а значи отговорност, предвидимост. Значи няма значение кой е политикът през днешния ден - Босна и Херцеговина, Алабния, Черна гора ще имат една и съща политика като страни ", съобщи министър председателят Борисов.

Повод за тези негови думи е вчерашното приучване на сръбския дипломат в София Владимир Чургус във връзка груби нападки на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич след изявление на Борисов в Познан. В отговор часове по-късно Белград привика и краткотрайно ръководещия нашето посолство в Белград Ива Крулева в сръбското външно министерство.

Припомняме, по време на конференцията на държавните ръководители на Германия, Полша, България и Северна Македония Борисов беше запитан от публицист по какъв начин ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на Европейски Съюз по външната политика и политиката за сигурност, откакто неговата страна не признава Косово.

Българският министър председател отговори: " По отношение на Върховния представител - когато се заеме подобен значим пост, последното, което би трябвало да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а би трябвало да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде определен, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите страни, които сме признали Косово. "

По време на своята тирада през днешния ден в Сараево пред представителите на останалите страни от полуострова Бойко Борисов съобщи, че си вършим балкански номера. На въпрос: " Казахте, че на Балканите си приказваме повече за това, което ни разделя, и си вършим балкански номера ", министър председателят се обърна с въпрос към публицистите дали единствено това са запомнили от изявлението му.

" Казах им да спрат да се оплакват, вместо да се извърнат към себе си, да се стегнат и да си подредим Балканите ", заключи посланието си към водачите на балканските страни в Сараево.

" Всички сътрудници започнаха, че Европа ни е отговорна, че няма процедури за присъединение - отговорих им, че с нашите Балкански номера - три страни има, които са членове на Европейски Съюз - Хърватия, Румъния и Гърция, са показани от държавни секретари - няма ги министър председателите и президентите ", съобщи българският министър председател в коментар за формата на срещата.

Той е неудовлетворен и от това, че отчасти приетата република Косово, които са и идващият ръководител на ПСЮИЕ, няма собствен представител в Сараево, тъй като методът, по който били поканени, ги обидил. За какво присъединение към Европейски Съюз може да става тирада при сходно държание, запита реторично Борисов.

Сръбският министър председател Ана Бърнабич беше там, когато Дачич сподели (репликите си), изясни Борисов.

На въпрос кое е най-важното за Балканите през днешния ден, Борисов отговори, че макар че всички желаеме да се случат доста неща - от автомагистрали до цифрова инфраструктура, с подобен нрав ще тъпчем на едно място. Балкански ни е манталитетът, посочи той.

Относно идната срещата със Северномакедонския президент Стево Пендаровски и дали ще сложи въпроса за националността на Гоце Делчев, Борисов отговори: " Гоце Делчев е българин, отишъл да се бие за свободата на Македония ".

Според него този героизъм би трябвало да ни сплотява. Борисов чака комисиите за изглаждане на историческите въпроси сред България и Северна Македония да приключат бързо. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР