Премиерът Бойко Борисов ще бъде на работни посещения в Държавата

...
Премиерът Бойко Борисов ще бъде на работни посещения в Държавата
Коментари Харесай

България разглежда варианти за доставка на газ от Израел

Премиерът Бойко Борисов ще бъде на работни визити в Държавата Израел и в Палестина на 12, 13 и 14 юни, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет. В Ерусалим той ще организира срещи с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, с президента Реувен Ривлин и други публични лица. В делегацията са включени вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи и народен координатор по антисемитизма Георг Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на Българската православна черква и на еврейското изповедание.

Преди визитата си в Израел Бойко Борисов ще се срещне в Измир с турския си сътрудник Бинали Йълдъръм в отговор на поканата на министър-председателя на Турция Борисов да бъде посетител на церемонията за откриването на Трансанадолския газопровод ТАНАП, която ще се състои в град Ескишехир.

Вероятно в срещите в Израел ще стане дума и за доставката на природен газ за България. Подобна опция е била обсъждана от енергийния министър Теменужка Петкова и израелския й сътрудник Ювал Щайниц още през януари тази година. В рамките на визитата си в Израел Петкова е разискала с сътрудника си опциите за доставка на природен газ за страна ни. "Сигурността на енергийните доставки и диверсификацията на източниците и маршрутите на природния газ са измежду главните цели в енергийната политика на сегашното държавно управление. Разглеждаме източното Средиземноморие и Израел като евентуален източник на природен газ ", означи тогава Петкова. По думите й страната ни демонстрира интерес към опциите за доставки на природен газ до територията на България от израелските офшорни газови залежи Тамар и Левиатан. Една от опциите за доставка на израелски природен газ до България е точно посредством терминалите за полутечен природен газ. Като различен вид се преглежда планът за подводен газопровод EASTMED от Израел през Кипър и остров Крит до Гърция.

Израел е значим и перспективен външнотърговски сътрудник на България. Двустранните търговско-икономически връзки имат дългогодишна история и се развиват позитивно на база на добре построената договорно-правна база. Активната замяна на визити сред двете страни е от огромно значение за разширението на двустранното съдействие в региона на стопанската система, вложенията, търговията и туризма.

Ефективна роля за подкрепяне на контактите сред компаниите от двете страни и за провеждането на разнообразни бизнес конгреси играят Израело-българската комерсиална камара (създадена май 1989 година, в Тел Авив) и Българо-израелската търговско-промишлена палата (създадена април 1993 година, в София).

През последните години стокообменът сред България и Израел се развива на приливи и отливи, като се записва по-скоро спад в изтъргуваните размери, само че и с диверсифициране на структурата му, която обаче предстои на по-нататъшно усъвършенстване и обогатяване поради експортните благоприятни условия на двете страни, означават от Министерството на стопанската система. Добрата вест е, че салдото от 2012 година е позитивно за България.

Според предварителните данни двустранният стокообмен за предходната година възлиза на 140.3 млн. щ.д., което е с 8.6% по-малко спрямо 2016-а. Българският експорт за Израел се намалява с 15% до равнище от 82.9 млн. щ.д., до момента в който вносът се усилва с 2.9% като доближава 57.4 млн. щ.долара. В процентно отношение най-важен спад измежду главните стокови позиции по износа се следи при хлебарските и сладкарски произведения (-35.4%), който обаче значително се компенсира от забележителен растеж при минералните води и безалкохолните питиета (134.8%), както и при шоколадовите произведения (207.6%). Нефтените масла още веднъж заемат челната позиция в експортната ни листа за Израел, откакто през 2016 година бе регистриран забележителен спад в износа им. Следват ги стъкларски опаковъчни произведения, мебели и техните елементи, столове и седалки, стъкло.

Допълнителни благоприятни условия за увеличение на взаимната търговия дава утвърденото на 23 октомври 2012 година от Европейския парламент Споразумение за асоцииране за оценка на сходството и приемане на промишлените артикули (ОСП) с Израел - рамково съглашение, което признава израелските стандарти за равностойни на европейските стандарти.

Структурата на износа/вноса е прекомерно разнообразна, само че поради експортните благоприятни условия на двете страни, предстои на усъвършенстване и обогатяване. Във вноса от Израел доминират нефтени масла, боклуци и парчета от мед, пластмасови плочи, листа, фолио, ленти и пластини, лещи, призми, огледала и други оптични детайли, инсектициди и други.

За интервала 1996-2017 година са регистрирани 274.1 млн. евро вложения от Израел. Най-високи стойности на ПЧИ от Израел са регистрирани в годините преди настъпване на международната икономическа и финансова рецесия - надлежно 82.8 млн. евро през 2008 година, 76.1 през 2007 година и 62.7 млн. евро през 2006-а. През 2017 година чистите вложения се пресмятат на 6.3 млн. евро. Най-атрактивни за израелските вложители са следните браншове: "Операции с недвижимо имущество, наемодателна активност и бизнес услуги ", "Търговия, ремонт и техническо обслужване на коли и мотоциклети, персонални движимости и артикули за семейството " и "Строителство ", които образуват две трети от общия размер на вложенията.

В интервала 24-28 април министърът на стопанската система Емил Караниколов осъществя посещаване в Израел, отпред на бизнес делегация от български компании, главно от бранша на ИКТ, високите технологии и стартъп. В рамките на визитата и по отношение на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз се организира конференцията "Tech Talent in the Old Continent: Israel, Bulgaria and the EU ", на която бяха показани вероятностите за съдействие сред България и Израел в региона на високите технологии и нововъведенията. Министър Караниколов организира срещи с израелския министър на стопанската система и промишлеността и министъра на науката и технологиите, с шефа на Израелския орган за нововъведения, изпълнителния шеф на Федерацията на израелските търговски покои, както и с израелски компании с интерес към българския пазар.

Израел е измежду водещите пазари в туристическите визитите на чужденци в България и се подрежда на 12-о място за предходната година. През 2017 година над 200 000 израелски туристи са пътували у нас, като се отбелязва растеж от 13.7 на 100 по отношение на година по-рано.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР