Премиерът Бойко Борисов разпореди правителствения самолет да прибере блокираните в

...
Премиерът Бойко Борисов разпореди правителствения самолет да прибере блокираните в
Коментари Харесай

Борисов прати Авиоотряд 28 да прибере българите от Тимишоара

Премиерът Бойко Борисов разпореди държавния аероплан да прибере блокираните в Тимишоара български жители. В румънския град към момента намират 113 българи, които се оказаха там в понеделник вечерта поради решение на нискотарифния авиопревозвач " Райън Еър ".

Самолетът на " Райън Еър " е трябвало да кацне в понеделник вечерта в Пловдив. Заради неприятните метеорологични условия обаче машината е била пренасочена първо към летище София, а след това е кацнала в Румъния. Към вторник по обяд хората към момента нямаха информация от самолетната компания по кое време и дали ще могат да отпътуват. Пред Българска национална телевизия пасажери описаха, че до вторник сутринта те не са получили подпомагане и от консулската работа на България в Тимишоара.

" Тъй като самолетът може да транспорти 93 пасажери, с приоритет на борда ще бъдат качени фамилиите с дребни деца, възрастните хора и тези, които се нуждаят от лекуване. За останалите ще се търси решение за превозване по суша ", се споделя в известието на Министерския съвет.

Бойко Борисов, вътрешния министър Екатерина Захариева и омбудсманът Мая Манолова са били сигнализирани за обстановката в Тимишоара от обществените мрежи и от позвънявания на жители.

Общо блокираните българи в Тимишоара са били 175 души, само че част от тях са приели по-рано денем предлагането да им се обезпечи транспорт с рейс към България. Останалите са предпочели да изчакат на летището. Притесненията на хората от пътуването по суша по-късно се оказаха изцяло оправдани. По обяд се оказа, че групата, която е решила да се качи на рейсове, е била блокирана за няколко часа на " Дунав мост ", преди да влезе на българска територия.

Заради неприятното време бяха анулирани полети " Райън Еър " и " Уиз Еър " и от Рим до София, оповестиха от българското външно министерство. Около 100 българи са останали в Рим.

Българският консул в града е осъществил контакт с тях и е получил уверения, че самолетните компании са им дали настояща информация и подпомагане. Те са били настанени в хотел и е обезпечен престоят им до намиране на метод да се завърнат в страната ни.

Министерството на външните работи предлага на българските жители при опция да се въздържат от пътувания от и до Рим. Българските жители могат да се обръщат за подпомагане към дипломатическата ни задача в Рим, Италия, на телефон: 00393203261848
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР