Премиерът Бойко Борисов не коментира резултатите от евровота в нощта

...
Премиерът Бойко Борисов не коментира резултатите от евровота в нощта
Коментари Харесай

Евроизборите: какво се крие зад резултатите

Премиерът Бойко Борисов не разяснява резултатите от евровота в нощта на изборите. Ще изчака формалното им оповестяване.

© Анелия Николова На пръв взор наподобява, че резултатите на европейските избори в България удостоверяват напълно прогнозите за състава на Европейския парламент от преди вота - повече представители от ЕНП (общо осем на ГЕРБ и " Демократична България " ), по-малко от ПЕС, малко либерали и националисти - за цвят. Всъщност съвпадението с тези прогнози е напълно инцидентно. В България нещата са по-скоро непредвидени.

ГЕРБ завоюва с голяма преднина изборите, до момента в който през последните два месеца множеството социологически организации предвидиха или дребна разлика, или на моменти даже и преимущество на Българска социалистическа партия. През цялата акция поддръжката за Вътрешна македонска революционна организация не изглеждаше толкоз огромна, колкото крайните резултати. Дясно-центристката коалиция " Демократична България " въпреки всичко съумя да вкара един народен представител, макар, че през цялата акция тя беше по-скоро от губещата страна на бариерата. Така местата в Брюксел се разпределят надлежно - седем за ГЕРБ, пет за Българска социалистическа партия, три за Движение за права и свободи, едно за Вътрешна македонска революционна организация и едно за " Демократична България ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Ниската изборна интензивност - едвам 28.8% към 19 ч при 6.3 млн. публично измерени гласоподаватели, наподобява неприятна единствено в съпоставяне със междинната в Европейски Съюз. Но на българския декор - дълъг ваканционен уикенд, хубаво време и наситена със кавги акция, тя е по-скоро предстояща. От ниската интензивност имаше един значим резултат - направи твърдите ядра на огромните партии още по-силни. До урните отидоха единствено най-верните членове и симпатизанти, и, евентуално, купеният и корпоративният избор. И Българска социалистическа партия, и ГЕРБ подаваха сигнали за купени гласове и пропаганди отвън разрешеното.

ГЕРБ да черпи

Дори и да свалим от резултата на ГЕРБ гласовете на държавната и общинската администрация, корпоративното гласоподаване, разлика от към 10 процентни пункта по отношение на Българска социалистическа партия (по данни на " Алфа рисърч " ) отново няма по какъв начин да се изясни, с изключение на с това, че има достоверна поддръжка ГЕРБ. Енергичното включване на премиера Бойко Борисов в последните дни на акцията потопи негативите от абсурда " Апартаментгейт ", който удари ръководството и най-много втория човек в партията - Цветан Цветанов. В последна сметка ГЕРБ, по предварителни данни, даже усилва представителството си в европарламента от шест на седем места. Ако ръководещите бяха постигнали релативно слаб резултат, Борисов можеше да откри доста повече пояснения и оправдания, в сравнение с Корнелия Нинова.

Разгром за Корнелия Нинова

Лидерът на Българска социалистическа партия обаче претърпя погром. При предварителна поръчка, че даже един глас повече да има от ГЕРБ, социалистическата партия ще е победител, тя стои на 10 процентни пункта зад ръководещите. Разликата е съизмерима с тази през 2014 година, когато към този момент се виждаше края на ръководството на държавното управление на Пламен Орешарски сред Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. След този избор то се разпадна. Тогава ГЕРБ победи Българска социалистическа партия с към 260 000 гласа повече. Сега се чака да са малко под 200 000 гласа. Заради ниската интензивност обаче социалистите в този момент ще усилят представителството си с едно място - от четири мандата до момента към този момент ще имат пет.
На парламентарните избори през 2017 година ГЕРБ победи Българска социалистическа партия с шест процентни пункта разлика, което се измерваше в малко над 190 000 гласа. По предварителни данни социалистите в този момент губят с към 190 000 гласа.
Нинова няма съображение даже да упрекне АБВ, които се явиха на изборите като " Коалиция за България ", тъй като даже да можеше да трансферира техните гласове към Българска социалистическа партия, отново нямаше да навакса разликата с ГЕРБ. Очевидно разделянето в партията е толкоз огромно, че провали акцията. Листата с претенденти, които Нинова предложи, беше неодобрена и пренаредена от Националния съвет. Най-вероятно тя ще предложи ексклузивен избирателен конгрес, на който дефинитивно да се разправи с съперниците, а тя да се подложи на общ избор от партийните членове, както е по правилник. Ръководството ще заседава в понеделник. Очаква се съвещание на пленума във вторник.
На " Позитано " 20 обаче ще би трябвало да създадат разбор и на посланията, на търсенето на борба, на пренапрягането на симпатизантите и агресивното опозиционно държание. Очевидно настояването за предварителни избори няма по какъв начин да бъде подсилено с социална поддръжка.

Движение за права и свободи - без особена смяна

Движение за права и свободи получава с едно място по-малко - от четири в този момент, взима три. Листата се води от ръководителя Мустафа Карадайъ, а втори е Делян Пеевски. Трети е Илхан Кючюк. Според депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев занапред ще се взема решение дали Пеевски ще отиде да работи в Брюксел, " откакто се види общата картина и резултатите на другите партии. " Карадайъ ще се откаже от мястото в Екологичен потенциал. " В акцията стана ясно, че той е лидер, тъй като одобряваме изборите за значими ", изясни Цонев. Като цяло той сподели, че в Движение за права и свободи не са удовлетворени от изборите, " тъй като не сме създали всички дружно това, което би трябвало за България ".
Представителите на придвижването вършиха интензивна акция, обикаляха обичайните за тях региони с рейс, даже почетният ръководител Ахмед Доган се включи задочно. Пеевски бил правил самостоятелна акция, отвън така наречен централен лъч, изясни Йордан Цонев.

Успех за Вътрешна македонска революционна организация
Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация означи победа - единствената групировка от " Обединени патриоти ", която съумя да завоюва място в Европейския парламент, е неговата

Фотограф: Юлия Лазарова
Във Вътрешна македонска революционна организация също могат да са извънредно удовлетворени от резултата си. Те съумяват изцяло независимо да изпратят един народен представител в Брюксел, откакто преди четири години Ангел Джамбазки влезе там на гърба на Николай Бареков. С резултата си Вътрешна македонска революционна организация може да претендира и за лидерска позиция в " Обединени патриоти ", защото останалите две обединения - " Атака " и НФСБ са надалеч под чертата.

" Демократична България " резервира позициите на Реформаторския блок

Въпреки опита на ГЕРБ да се възползва от марката Съюз на демократичните сили като включи Александър Йорданов в листата, " Демократична България ", в която са ДСБ, " Да, България " и " Зеленото придвижване " съумя да остане в огромната политическа игра, като мина бариерата за влизане в европарламента. В вероятност това значи, че, при тази ниска изборна интензивност, дясното може да разчита на правилни гласоподаватели, които го припознават като опция на ръководството. Водачът на листата Радан Кънев беше внимателен в първите минути след 20 ч и изиска да се разясняват резултатите в понеделник, защото са на ръба. Той обаче напомни, че гласуването в чужбина към момента продължаваше към оня миг. Първият му разбор беше, че " изборите демонстрираха, че Българска социалистическа партия не може да бъде опция. Докато тя е съществена съпротива, ГЕРБ ще ръководи постоянно ". Кънев не приема, че са консолидирали целия либерален избор, само че подсети, че " Демократична България " е тръгнала от три %, а е стигнала до шест.

До последно незнайни ще са точните имена на представителите на България в Екологичен потенциал, защото при паралелното броене на социологическите организации не може да се отчетат с акуратност преференциите в листите. При ниска изборна интензивност, пренареждането е по-лесно допустимо, в случай че има съсредоточен избор за някого с желания. Най-големи настройки да се гласоподава по този начин имаше при Българска социалистическа партия и при " Демократична България ". По данни на " Алфа рисърч " към 42% от гласоподавателите са дали своят вот преференциално.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР