Премиерът Бойко Борисов нарече Коридор № 8 жизненоважна необходимост за

...
Премиерът Бойко Борисов нарече Коридор № 8 жизненоважна необходимост за
Коментари Харесай

Петър Мутафчиев: Много е важно да имаме конкретни срокове за Коридор № 8

Премиерът Бойко Борисов назова Коридор № 8 жизненоважна нужда за региона.

За отбелязване в тази връзка е фактът, че българското държавно управление дойде в Струмица за взаимното съвещание с македонските си сътрудници с два военни хеликоптера.

Петър Мутафчиев от Балканския конгрес за превоз разяснява в " Нещо повече " вероятността за Коридор № 8.

Важно е да знаем по кое време българското държавно управление ще възнамерява рационализация на ж.п. линията Кюстендил - Гюешево. Трябва да знаем по кое време ще имаме железопатна връзка. Това важи и за автомобилния преход. Кога тези планове ще бъдат осъществени като време - това е въпрос, на който е значимо да получим отговори.

Приоритетите се изместват. Европейски Съюз продължава да си мисли сякаш, че този кулоар не е толкоз значим. Но за нас това е значимо и би трябвало да бъдем настоятелни. Засега не може да се приказва за европейско финансиране. Много е значимо да имаме съответни периоди. Тогава може да се чака и поддръжка от Европейски Съюз. Но Коридор №8 би трябвало да стои като приоритет, означи Мутафчиев.

Той напомни, че Автомагистрала " Тракия " е част от Коридор № 8. Имаме да модернизираме ж.п. линията Перник - Кюстендил и да се пробие тунелът. Но е доста значимо да се съгласуват тези средства. Трябва да действаме и този кулоар да стане действителност.

Можем да настояваме пред Европейския съвет да бъде определен координатор на Коридор № 8 и той да бъде приоритет. Така и целта за Западните Балкани ще добие действителни измерения, счита Мутафчиев.

Чуйте целия диалог в звуковия файл.

Можете да чуете и репортажа на кореспондента на БНР в Благоевград Кети Тренчева от граничния пункт " Станке Лисичково ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР