Премиерът Бойко Борисов лъже, че България ще влезе в чакалнята

...
Премиерът Бойко Борисов лъже, че България ще влезе в чакалнята
Коментари Харесай

Гечев, БСП: Борисов лъже, че България ще влезе в чакалнята на еврозоната през юли

Премиерът Бойко Борисов лъже, че България ще влезе в чакалнята на еврозоната през юли. Това съобщи националният представител от " Българска социалистическа партия за България " проф. Румен Гечев. Той беше посетител на Дискусионен клуб " Политика 21 " към Българска социалистическа партия - София, а тематиката, по която приказва, беше " Новият стопански ред " в подтекста са идните европейски избори.
" Премиерът и ръководещите лъжат, тъй като няма по какъв начин стрес-теста, провеждан от Европейската централна банка и обхващаш шест от водещите ни банки, да бъде приключен в края на юни, а незабавно през юли да бъдем признати в чакалнята на еврозоната, изясни проф. Румен Гечев. - Чисто софтуерно е невероятно да се случи. Очевидно е, че ръководещите вършат тези техни изказвания поради идните евроизбори. От друга страна - даже и да влезем в чакалнята на еврозоната, минимумът за престой там е две години. А най-много няма. Което значи, че една страна може да стои в тази чакалня доста години. А тук има един доста значим принцип на Банковия съюз, който заслужава изключително внимание. България все още има към 24 милиарда евро валутен запас в Българска народна банка. Ако влезем в Паричния съюз, а това е наложително изискване и за участие в Еврозоната, по-голямата част от този валутен запас може да се употребява при положение на рецесия в банковата система на някоя от страните-членки. Всъщност, към днешна дата, по данни на самата ЕЦБ, насъбраните запаси на Паричния съюз за реакция при възможна нова рецесия са извънредно незадоволителни. Като се имат поради прогнозите, че заплахата от нова рецесия през околните години е действителна, можем да приемем, че ще се наложи използването на тези валутни запаси. С други думи, трупането на валутни запаси у нас и то при политики на " стягане на коланите ", може да се окаже потребно за други страни ".
Проф. Румен Гечев добави, че е допустимо да има някои неприятни изненади, когато бъдат оповестени резултатите от инспекциите на българската банкова система. " Но тази инспекция е нужна и тя би могла да има редица положителни резултати, изключително във връзка с доверието към водещите ни банки, разяснява той. - Защото, уви, сагата към банка КТБ ни сподели, че българските надзорни, регулаторни и контролни органи не са на висотата на европейските стандарти. Така че, настоящата инспекция на тези шест банки е стъпка в вярна посока, тъй като всички желаеме да сме сигурни, че банковата система в България и вътрешният контрол, който прави новото управление на Българска народна банка, дават отговор на интернационалните стандарти ", разяснява проф. Румен Гечев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР