Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева се

...
Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева се
Коментари Харесай

Борисов в Пазарджик за туширане на напрежението с чумата по свинете

Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева се срещат с кметове в Пазарджик на фона на митинги по отношение на чумата по свинете, оповестяват " 24 часа ", БНР и Българска национална телевизия.

Бойко Борисов и Танева беседват с недоволни кметове в Община Пазарджик по отношение на подхванатите ограничения за ограничение разпространяването на африканската чума по свинете.

В 20 километровата санитарна зона попадат всичките 31 села на Община Пазарджик и още 44 обитаеми места в други общини на региона.

Кметовете са безапелационни, че след втори август, когато е крайният период, няма да позволен в селата си екипите за наложително очистване на прасетата, сподели кметът на село Юнаците Стоян Кузев.

По-рано стотици се събраха в Пазарджик, с цел да стачкуват против заповедта за изтребване на домашните прасета от частните дворове.

Над 300 стопани, които излязоха на митинг в центъра на града, желаеха съответни задължения и периоди за погашение на компенсации за всяко домакинство, което умъртви непринудено домашното си прасе. Хората упорстват ветеринарните управляващи да кажат по какъв начин и по кое време африканската чума е влезнала на територията на страната и кой носи отговорност за това.

Хората от площада обществено обявиха настояванията си в декларация. Те упорстват страната да даде гаранции за ликвидирането на епидемията. Протестиращите желаят здравите свине-майки и към този момент заплодените животни да не се умъртвяват, както и евтаназията на животни да бъде отсрочена до 31 декември, а Министерството на земеделието да обезпечи средства за стерилизация и за лицензиране на стопанствата, които не са регистрирани.

Недоволство през днешния ден имаше и в Пловдивско.

По-рано през днешния ден Българска социалистическа партия настоя изпълнителната власт бързо да създаде механизъм за изкупуване на прасетата, отглеждани по модел " заден двор " на пазарна цена, с цел да се подкрепят притежателите и да спре общественото напрежение.

Свиневъди пък желаеха да се разгласи изключително състояние в цяла България. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР