Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката на Турция Нихат

...
Премиерът Бойко Борисов и министърът на икономиката на Турция Нихат
Коментари Харесай

Ръст на стокообмена с Турция със 17,4%

Премиерът Бойко Борисов и министърът на стопанската система на Турция Нихат Зейбекчи разискаха на среща в София положението на икономическото партньорство сред двете страни и опциите за разширението му. В диалога бяха маркирани отличните контакти в разнообразни стопански браншове и беше посочено, че ползотворните добросъседски връзки сред България и Турция способстват за повишение на двустранния стокообмен и усилване на търговско-икономическото партньорство.

Пример за това са турските вложения у нас, които за интервала януари-септември 2017 година възлизат на 58,8 млн. евро. За първите девет месеца на предходната година се следи растеж и на стокообмена с Турция със 17,4 %.

Българският министър председател и турският министър означиха, че капацитетът за развиване на търговско-икономическото съдействие и вложения надалеч не е привършен. На срещата беше посочено, че ползата на турските компании у нас е ориентиран към планове, свързани с създаване на транспортна и енергийна инфраструктура. Хранително-вкусовата, химическата и текстилната индустрия също оферират необятно поле за вложения. По време на диалога беше установено, че съществува капацитет за навлизането на още производители на автомобилни елементи – бранш, в който Турция има съществени обичаи и дял в международното произвеждане. Двете страни ще продължат да работят взаимно и по построяването на смесени предприятия.

Бойко Борисов и Нихат Зейбекчи разискаха и двустранното съдействие в региона на енергетиката. Турският министър на стопанската система акцентира, че енергийните политики на двете страни имат стратегическо значение както в двустранен проект, по този начин и за цяла Европа. В диалога беше посочена значимостта за диверсификацията на енергоизточниците и доставките за нашата страна, като значима роля в това отношение има построяването на междусистемна газова връзка.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР